Οι εκκλησίες καταπατήθηκαν από το Πατριαρχείο Μόσχας κατά την εισβολή του Κόκκινου Στρατού


Στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά της Ουγγαρίας την οποία κατηγορεί για καταστρατήγηση μειονοτικών δικαιωμάτων και στέρηση θρησκευτικής ελευθερίας. Αφορμή για την προσφυγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία ήδη προετοιμάζεται από τον Μητροπολίτη Αυστρίας και Εξαρχο Ουγγαρίας κ. Μιχαήλ, στάθηκε η απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουγγαρίας το οποίο δεν επιστρέφει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τους ναούς που κτίστηκαν στην Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Ετσι το Δικαστήριο κατοχυρώνει την κατάληψη των ναών από το Πατριαρχείο Μόσχας που έγινε κατά τη διάρκεια της εισβολής του σοβιετικού στρατού στην Ουγγαρία το 1950.


Το ζήτημα των ναών της Ουγγαρίας καθώς και η τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτουν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας και έχουν ανταλλαγεί και επιστολές γραμμένες σε εξαιρετικά σκληρό ύφος μεταξύ των κ.κ. Βαρθολομαίου και Αλεξίου.


Στην προσφυγή του προς το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα τονίσει ότι η ελληνική μειονότητα, η οποία είναι αναγνωρισμένη διά νόμου στην Ουγγαρία, στερείται των θρησκευτικών της δικαιωμάτων αφού δεν δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της να προσευχηθούν στους ναούς που έχτισαν οι Ελληνες για τους Ελληνες. H προσφυγή θα αποτελέσει και την τελευταία προσπάθεια για την ανάκτηση των ναών οι οποίοι ανηγέρθησαν από γνωστούς έλληνες ευεργέτες, όπως ο Παύλος Χαρίσης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Εξαρχος Ουγγαρίας κ. Μιχαήλ έχει προσφύγει σε όλα τα δικαστήρια της χώρας -πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και ανώτατα -αλλά όλες οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό. Και οι ούγγροι δικαστές δεν δέχθηκαν ούτε τις καταθέσεις μαρτύρων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο οι οποίοι περιέγραφαν τον τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκαν στη Σοβιετική Ενωση και τις απειλές που δέχθηκαν για να αποδεχθούν και να υπογράψουν την παραχώρηση των εκκλησιών στο Πατριαρχείο Ρωσίας.


Κύριος αντίπαλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διεκδίκηση των ναών ήταν το Πατριαρχείο Ρωσίας το οποίο ισχυρίζεται ότι οι εκκλησίες χτίστηκαν από μέλη της μακεδονοβλαχικής μειονότητας και ότι υπαγόταν στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Σερβίας.


Το Πατριαρχείο Μόσχας διά του Επισκόπου Βιέννης και Εξάρχου Ουγγαρίας κ. Ιλαρίωνα πανηγύρισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουγγαρίας την οποία και κοινοποίησε με σχετικό δελτίο Τύπου.


Οι ρωσικές προσπάθειες όμως αναμένεται να ενισχυθούν και κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης την οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει στην Ουγγαρία το επόμενο χρονικό διάστημα ο ρώσος πρόεδρος. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις να επισκεφθεί έστω και ανεπίσημα τον μεγαλοπρεπή Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στην καρδιά της Βουδαπέστης, στις όχθες του Δούναβη, και η οποία κτίστηκε από Κοζανίτες την καταγωγή οθωμανούς υπηκόους.


Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ εκπροσώπων των δύο πλευρών την ερχόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο του διαλόγου που διεξάγει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την Ορθόδοξη Εκκλησία και στον οποίο θα συμμετέχουν και οι κκ. Μιχαήλ και Ιλαρίωνας.


Πάντως τον προηγούμενο μήνα ο κ. Ιλαρίωνας επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη όπου πήρε σαφές μήνυμα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Ξανασκεφτείτε το ζήτημα διότι θα μάθει όλη η Ευρώπη ότι συμπαραταχθήκατε με το σοβιετικό καθεστώς για να ενισχύσετε τις επεκτατικές σας βλέψεις»…