Ο «γαλάζιος» και ο «πράσινος» τραπεζίτης Το σκάνδαλο με την τζάμπα πιστωτική κάρτα
Ο κ. Πέτρος Λάμπρου ως πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας παραπέμπεται σε δίκη στις 21 Νοεμβρίου με την κατηγορία της «απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος» μαζί με τους πρώην υποδιοικητές της τράπεζας, καθώς και τα μέλη του Συμβουλίου Χορηγήσεων Δανείων της ATE. H υπόθεση αφορά τη δανειοδότηση του Ομίλου Επιχειρήσεων Αλαμανή και η δίωξη ασκήθηκε βάσει στοιχείων που προσκόμισε στον Εισαγγελέα ο νυν διοικητής της τράπεζας κ. Δ. Μηλιάκος. Ο κ. Μηλιάκος ισχυρίζεται ότι ο όμιλος Αλαμανή οφείλει 190 εκατ. ευρώ στην Αγροτική και η οικονομική κατάσταση της εν λόγω επιχείρησης καθιστά δυσχερή την αποπληρωμή του δανείου.
Από τα πρώτα «γαλάζια παιδιά» που κατέλαβαν ανώτατη και παχυλά αμειβόμενη κρατική θέση όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Δ. Μηλιάκος. Στην πραγματικότητα, ο ως τότε γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ είχε «καπαρώσει» τη θέση του τραπεζίτη πριν από τις εθνικές εκλογές, ως στέλεχος της ΝΔ που θα έπρεπε να ανταμειφθεί αμέσως για την προσφορά του στην παράταξη αλλά και ως προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού (είναι και κουμπάρος του), ο οποίος τον θεωρεί ικανό και αποτελεσματικό, παρά την επιπολαιότητα που δείχνει κάποιες φορές. Αυτή η επιπολαιότητα του διοικητή της ATE έγινε η αιτία για να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τόσο ο ίδιος όσο και η ΝΔ προτού η νέα κυβέρνηση συμπληρώσει έναν χρόνο στην εξουσία. Οπως αποκαλύφθηκε, ο κ. Μηλιάκος φόρτωνε την πιστωτική κάρτα που του χορήγησε η τράπεζά του με έξοδα που δεν έχουν καμία σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του. Οι μισοί υπουργοί και σχεδόν όλοι οι συνεργάτες του κ. K. Καραμανλή ζήτησαν την «κεφαλή του επί πίνακι» για να μην ακυρωθεί το μήνυμα της σεμνότητας και της ταπεινότητας που εκπέμπει η κυβέρνηση, αλλά ο κ. Μηλιάκος παρέμεινε τελικώς στη θέση του για να μη δοθεί η εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός έκανε λάθος σε μια βασική επιλογή του. H περίπτωση του κ. Μηλιάκου, όμως, που αυτή την περίοδο προετοιμάζει τη μεταβίβαση ενός τμήματος των μετοχών της ATE σε ιδιώτες, είναι μία από εκείνες που μνημονεύονται συχνά στο Μέγαρο Μαξίμου ως παραδείγματα προς αποφυγήν, τουλάχιστον στη διαχείριση των προσωπικών εσόδων.
Ο κ. Δ. Μηλιάκος διαδέχθηκε στη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας ένα άλλο προβεβλημένο κομματικό στέλεχος του ΠαΣοΚ, τον κ. Π. Λάμπρου, από τον οποίο ως τότε «έβγαζε το ψωμί του». Ολες οι μεγάλες επιθέσεις που εξαπέλυσε η ΝΔ ως αντιπολίτευση στο ΠαΣοΚ είχαν ως κεντρικό πρόσωπο τον κ. Λάμπρου και όσες είχαν ως αφετηρία τα χρέη των αγροτών ή τις δανειοδοτήσεις που ενέκρινε η ATE ξεκινούσαν από τη Ρηγίλλης και τον κ. Δ. Μηλιάκο.
Μετά τις εκλογές οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ο κ. Μηλιάκος εκτιμά πλέον ότι πίσω από όλες τις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση κρύβεται ο κ. Π. Λάμπρου, ο οποίος ελέγχει ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι του μηχανισμού και βέβαια όλους σχεδόν τους υπαλλήλους που διορίστηκαν από τον ίδιο.
Ο πρώην διοικητής της ATE κατηύθυνε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και την επίθεση εναντίον του κ. Μηλιάκου όταν δημοσιοποιήθηκαν τα υπέρογκα έξοδα που έκανε μέσω της πιστωτικής του κάρτας την οποία πληρώνει η τράπεζα. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Τα Νέα», ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας σε λιγότερο από δέκα μήνες πραγματοποίησε δαπάνες που πληρώθηκαν μέσω των πιστωτικών καρτών της τράπεζας ύψους περίπου 24.000 ευρώ. Από αυτά τα έξοδα τα 15.000 ευρώ αφορούσαν δαπάνες για αγορές προσωπικών ειδών, δικών του και μελών της οικογενείας του, και από καλλυντικά ως πίτσες.
Μόλις αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία συγκλήθηκε μια ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και αρχικώς φαινόταν ότι ο κ. Μηλιάκος θα ακολουθούσε την τύχη του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και φίλου του κ. Σ. Τσιτουρίδηαφού το ηθικό παράπτωμα στο οποίο είχε υποπέσει ήταν ιδιαίτερα βαρύ. «Αν αρχίσουμε από τώρα τους αποκεφαλισμούς, σε λίγο δεν θα μας έχει μείνει κανένας» είπε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στη σύσκεψη αυτή και η άποψή του, μαζί με το γεγονός ότι η επιλογή του είχε εμφανιστεί ως προσωπική επιλογή του κ. Καραμανλή, διατήρησε τον κ. Μηλιάκο στη θέση του ενώ κάποιοι είχαν αρχίσει να συζητούν ονόματα πιθανών διαδόχων του.
Ο κ. Μηλιάκος είναι οικονομολόγος. Αν και είναι μόλις 58 ετών, διετέλεσε υποδιοικητής της Αγροτικής και επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη και γενικώς θεωρείται στέλεχος αποδεκτό από όλες τις εσωκομματικές τάσεις της ΝΔ. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σε θέματα αγροτικής πολιτικής και ΕΟΚ.
Και επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη είχε διοριστεί από τους πρώτους σε κρατική θέση (από τον Ιούλιο τον 1989 ως τον Οκτώβριο του 1993), ενώ διετέλεσε ταυτόχρονα πρόεδρος του ΔΣ της Αγροτικής Ασφαλιστικής και εκπρόσωπος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την ΟΤΟΕ για τρία συνεχή έτη.
Μετά τις εκλογές του 1993 αποσπάστηκε στη Ρηγίλλης ύστερα από σχετικό αίτημα του κ. Μητσοτάκη, αμειβόμενος πλην του μισθού του και με το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο υπερωριών, δημιουργώντας τότε αρνητικά σχόλια εις βάρος του και από συναδέλφους του στη Ρηγίλλης.
Από το 1989 εξάλλου ο κ. Μηλιάκος είχε μια πολυετή δικαστική διένεξη (δεκαετή) με την Αγροτική Τράπεζα με αφορμή την εκούσια παραίτησή του το 1989 από θέση υπαλλήλου προκειμένου να αναλάβει υποδιοικητής. Αργότερα, μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του υποδιοικητή, διεκδίκησε με αλλεπάλληλες προσφυγές στα δικαστήρια την επαναφορά του στα μητρώα των υπαλλήλων της τράπεζας. Η διαμάχη του με την Αγροτική βρισκόταν σε εξέλιξη αλλά μόλις μία ημέρα προτού ανακοινωθεί ο διορισμός του στη θέση του διοικητή (στις 14 Απριλίου 2004) η τράπεζα εκουσίως παραιτήθηκε της αντιδικίας μαζί του και την επομένη ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ο διορισμός του!
Ο ίδιος όμως επαίρεται ότι είναι ο μόνος διοικητής τράπεζας ο οποίος μείωσε αυτοβούλως τον μισθό του κατά 10% και ανέρχεται σήμερα στις 9.000 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά υπερωρίες, επιδόματα και έξοδα παράστασης.