Φαντασιόπληκτη, η: H γυναίκα που φαντάζεται πράγματα αδύνατα ή ανύπαρκτα. Με το επίθετο αυτό προσδιόριζαν κατηγορούμενοι κάποιους από τους μάρτυρες. Ετσι αποκάλεσε τη μάρτυρα Φανή Γκούσκου ο Χριστόδουλος Ξηρός (9/5). «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι, είσαι επιεικώς φαντασιόπληκτη, εξαιτίας σου είμαι εννέα μήνες ένα μέτρο κάτω από τη γη» είπε η Αγγελική Σωτηροπούλου στη μάρτυρα Ευαγγελία Σαγρή (27/5).
Φάρμακα, τα: Ουσίες που χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς σε ασθενείς. Ο Σάββας Ξηρός ισχυρίζεται ότι το σύνολο των προανακριτικών, αλλά και της ανακριτικής του απολογίας είναι αποτέλεσμα φαρμακευτικής αγωγής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της συνείδησής του ώστε να θεωρεί τους ανακριτές του επιστήθιους φίλους του. Ο ισχυρισμός του αντικρούστηκε από τους γιατρούς τού «Ευαγγελισμού», οι οποίοι εξετάστηκαν ως μάρτυρες, αλλά και από ψυχίατρο που ο ίδιος επέλεξε να τον εξετάσει. Ο τελευταίος είπε ότι οι καταθέσεις του Σάββα Ξηρού είναι αποτέλεσμα του συνδρόμου αισθητηριακής απομόνωσης (ή σύνδρομο της εντατικής μονάδας), το οποίο εμφανίζεται σε ασθενείς που νοσηλεύονται μακρό χρονικό διάστημα στην απομόνωση των μονάδων εντατικής θεραπείας. Ο κατηγορούμενος επανήλθε στον ισχυρισμό του περί φαρμάκων στο τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας, καταθέτοντας ιατρικές πραγματογνωμοσύνες που αναφέρονται σε διαδικασία ναρκανάλυσης, την οποία θεωρούν ότι υπέστη ο τότε νοσηλευόμενος Σάββας Ξηρός. Ο ίδιος είπε στο δικαστήριο: «Στην αρχή τσάκιζα τα σωληνάκια γιατί καταλάβαινα ότι μου έκαναν ζημιά με φάρμακα. Εβλεπα κίτρινους καπνούς, κίτρινο χρώμα δεν έχει ο ορός της αλήθειας; Ενας κίτρινος κρύσταλλος. Μετά ξεκίνησαν τα ψυχοτρόπα (…)». Ο συνήγορός του Γ. Αγιοστρατίτης, αναφερόμενος στις συνθήκες ανάκρισης του πελάτη του, υποστήριξε: «Του χορήγησαν φάρμακα για να λειτουργήσει, όπως επεδίωκαν, ο ορός της αλήθειας. Τον διέλυσαν νοητικά και ψυχικά» (6/10). Αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του Σάββα Ξηρού, ο εισαγγελέας Λάμπρου είχε προηγουμένως υποστηρίξει: «Ποια φάρμακα και ποια μαντζούνια! Βρέθηκε στα χέρια της ελληνικής δημοκρατίας που τον περιέθαλψε με περισσή στοργή» (18/3). Ο Βασίλης Τζωρτζάτος, κατηγορώντας τους Αμερικανούς στην απολογία του, έκανε διαφορετική χρήση του λήμματος: «Οι πολυεθνικές των ΗΠΑ απαγόρευσαν στις χώρες της Νότιας Αφρικής να κατασκευασθούν φθηνά φάρμακα με εγχώριες επιχειρήσεις, κυρίως για το AIDS» (31/7).
Φόβος, ο: Συναίσθημα ανησυχίας εξαιτίας κινδύνου. Δεν το έχει ο πρόεδρος. «Οποιος φοβάται, πεθαίνει κάθε ημέρα. Οποιος δεν φοβάται, πεθαίνει μια φορά και έξω. Αυτό προτιμώ και εγώ» είπε ο Μιχάλης Μαργαρίτης, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε: «ο Παύλος δεν φυλασσόταν, διότι στην αντίληψή του δεν μπορούσε να χωρέσει η φύλαξη». Και η δήμαρχος Αθηναίων του απάντησε: «Ναι, κύριε πρόεδρε, αλλά μπορούσε το μια φορά να είναι και αργότερα» (1/4).
Φτωχολογιά, η: Το πλήθος αυτών που δεν έχουν χρήματα. «H 17N ήταν το κουράγιο και ο αναστεναγμός των φτωχών» υποστήριξε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας υπεράσπισης Επαμεινώνδας Σκυφτούλης (17/6). X
Χειροκρότημα, το: Επιδοκιμασία που εκφράζεται χτυπώντας τις παλάμες. Ουκ ολίγες φορές ξέσπασε στην αίθουσα του δικαστηρίου. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ήταν στο τέλος της απολογίας του Κουφοντίνα, όταν σε ~ ξέσπασε μέρος του ακροατηρίου. Αμέσως ο πρόεδρος διέταξε την αποβολή από την αίθουσα όσων χειροκρότησαν και διέκοψε τη διαδικασία (24/7) (βλ. και ακροατήριο). Επίσης χειροκροτήθηκε η συνήγορος Γιάννα Κούρτοβικ στην προσπάθειά της να υπερασπισθεί την Πεϊνό από σχόλιο του προέδρου (18/7). Σε ~ ξέσπασαν και ορισμένοι κατηγορούμενοι όταν ο πρόεδρος ζήτησε την αποβολή του μάρτυρα Γιάννη Μπουκετσίδη από τη δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού, χωρίς να έχει ολοκληρώσει την κατάθεσή του, επειδή εξύβρισε τη Δικαιοσύνη (4/7).
Χειρόκτια, τα: Σύμφωνα με το «αντιλεξικό» της 17N, ο όρος αυτός χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της οργάνωσης κυριολεκτικώς, δηλώνοντας τα γάντια (Βασίλης Ξηρός, 23.7.2002).
Χιλιαδού: Παραθαλάσσια περιοχή της Εύβοιας, όπου διατηρούν εξοχικές κατοικίες οι κατηγορούμενοι Βασίλης Τζωρτζάτος και Θεολόγος Ψαραδέλλης. Και οι δύο συνελήφθησαν εκεί την ίδια ημέρα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Χίτλερ (Αδόλφος): Δικτάτορας της Γερμανίας που γεννήθηκε το 1889, πέθανε το 1945 και προκάλεσε τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παραλληλισμό της δράσης της 17N με τα έργα και τις ημέρες του έκανε ο εισαγγελέας Λάμπρου στην αγόρευσή του για να καταδείξει ότι και τα όποια πολιτικά κίνητρα «μπορεί να είναι ποταπά». «Σκέφθηκε ποτέ κανείς να δώσει στον φασίστα ελαφρυντικό;» αναρωτήθηκε, ξεκαθαρίζοντας ότι και στην περίπτωση της 17N «δεν νοείται η ελαφρυντική περίσταση των μη ταπεινών ελατηρίων» (10/9). Ψ
Ψευδομάρτυρες, οι: Οι μάρτυρες που καταθέτουν ψέματα. Ως τέτοιους ή ως «στημένους μάρτυρες» χαρακτήρισε η υπεράσπιση μια σειρά από μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι κατέθεταν επιβαρυντικά για τους εντολείς τους, με επιφανέστερες τις περιπτώσεις των Μπερετάνου (μάρτυρας στην υπόθεση Μπακογιάννη) και Μπακατσέλου (μάρτυρας στην υπόθεση Μομφερράτου). H υπεράσπιση μάλιστα του Τζωρτζάτου ζήτησε να κρατηθεί για ψευδορκία ο μάρτυρας Βουτζαλής (υπόθεση Παπαδημητρίου). Το ίδιο ζήτησε για τους μάρτυρες Μπακατσέλο, Γεννηματά και Κοφινά σε συνέντευξή του ο Γιωτόπουλος: «Είναι και οι τρεις ψευδομάρτυρες που έχουν έρθει μεθοδευμένα για να στηρίξουν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας. Ενα κανονικό δικαστήριο θα έπρεπε να τους έχει παραπέμψει για ψευδορκία, μόνο για το γεγονός ότι ισχυρίζονται ότι αναγνωρίζουν κάποιον άγνωστό τους που είδαν για ένα δευτερόλεπτο πριν από 8 και 18 χρόνια αντίστοιχα, με σιγουριά 100%, πράγμα ανθρωπίνως αδύνατον». Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αντιρρήσεις της υπεράσπισης οφείλονται στο ότι οι μάρτυρες που τους χαρακτηρίζει στημένους είτε κατέθεσαν διαφορετικά στην προανάκριση (αμέσως δηλαδή μετά τα συμβάντα των οποίων υπήρξαν αυτόπτες) είτε είχαν αποφύγει να καταθέσουν την εποχή εκείνη.
Ψευδώνυμο, το: Φανταστικό ονοματεπώνυμο. Ετσι χαρακτήριζαν τους κωδικούς τους ως μέλη της 17N πολλοί από τους κατηγορουμένους. Ως ~ χαρακτήρισαν ο Γιωτόπουλος και οι μάρτυρες υπεράσπισής του και το όνομα «Μιχάλης Οικονόμου» που χρησιμοποιούσε ο φερόμενος ως αρχηγός της 17N. Ο εισαγγελέας της έδρας όμως του απάντησε: «Ψευδώνυμο έχουν μόνο οι καλλιτέχνες». Στην απολογία του ο Γιωτόπουλος αναφέρει ότι δεν πήρε μετά τη δικτατορία πίσω το πραγματικό του όνομα «για τον ίδιο λόγο που ο Ζεύγος, ο Πάμπλο, ο Στίνας, ο Σάββας Μιχαήλ και δεκάδες άλλοι αγωνιστές, εδώ και στο εξωτερικό, είχαν κρατήσει το ψευδώνυμό τους. Αφού το έχεις χρησιμοποιήσει μερικά χρόνια, γίνεσαι γνωστός με αυτό και δεν είναι εύκολο να το αποβάλεις ακόμη κι αν το θέλεις» (4/9). Ω
Ως Εδώ: H ονομασία γνωστής ομάδας πίεσης που δημιουργήθηκε από τους συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας, σχεδόν δύο χρόνια πριν από την εξάρθρωση της 17N. Με την ευκαιρία της έναρξης των νατοϊκών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ τον Μάρτιο, ο κατηγορούμενος Βασίλης Ξηρός εμφανίστηκε στο ακροατήριο φορώντας ένα μπλουζάκι με τη φράση «Ως Αιδώ». H οργάνωση ~ προσπάθησε με εκδηλώσεις να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία, με πενιχρά όμως αποτελέσματα. Οι μάρτυρες κατηγορίας Μιχάλης Περατικός (πατέρας του δολοφονηθέντος εφοπλιστή Κωστή Περατικού) και Γιώργος Μομφερράτος (γιος του δολοφονηθέντος εκδότη Νίκου Μομφερράτου), αλλά και άλλοι συγγενείς θυμάτων εμφανίζονταν στο δικαστήριο όλους αυτούς τους μήνες, φορώντας στο στήθος τους το σήμα της ομάδας ~.