Από το Τόκιο ως τη Νέα Υόρκη και από τη Νέα Ζηλανδία ως την Ισλανδία εκατομμύρια άνθρωποι θα ενώσουν τη φωνή τους κατά του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ, μετατρέποντας τη 15η Φεβρουαρίου σε ημέρα την οποία θα θυμάται ο πλανήτης για τη μεγαλύτερη παγκόσμια κινητοποίηση που έγινε ποτέ. Πολλοί πιστεύουν ότι οι διαδηλώσεις που θα γίνουν την ίδια ημέρα σε 53 χώρες ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και τις αντίστοιχες της δεκαετίας του ’60 κατά του «βρώμικου πολέμου στο Βιετνάμ» – ανεξάρτητα αν οι αναλυτές τονίζουν πως έχουν αλλάξει πολλά από τότε. «Μπορούμε να τους σταματήσουμε» θα φωνάξουν στην Ελλάδα χιλιάδες πολίτες την ημέρα εκείνη, εκφράζοντας την πεποίθηση της συντριπτικής πλειονότητας του λαού μας να μη δεχθεί τη βαρβαρότητα του πολέμου.
Ηδη εκατοντάδες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι στη χώρα μας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τους δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους τους στις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών δεκάδες τιμηθέντες με το βραβείο Νομπέλ) για την ενεργό παρέμβασή τους για την αποτροπή του πολέμου. Με πρωτοβουλία μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας, έλληνες πανεπιστημιακοί υπογράφουν κείμενο – με πρώτες τις υπογραφές του πρύτανη του ΕΜΠ κ. Θ. Ξανθόπουλου και του αντιπρύτανη κ. Σ. Σιμόπουλου – στο οποίο κάνουν έκκληση «να αποτραπεί ο «προληπτικός» – και σύμφωνα με όλους τους οιωνούς φονικότατος – και καταστροφικότατος αυτός πόλεμος». Μάλιστα ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ασκεί και την προεδρία της ΕΕ, «να κρατήσει στάση σύμφωνη με τα αισθήματα της συντριπτικής πλειονότητας του λαού μας και των φορέων του να αποκλείσει κάθε ελληνική εμπλοκή».
Από τη Ρώμη έστειλαν το ηχηρό «όχι στον πόλεμο χωρίς εάν και αλλά» με διακήρυξή τους ιταλοί διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Ουμπέρτο Εκο, ο Ντάριο Φο κ.ά., ενώ προχθές στα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα η ευρωβουλευτής κυρία Μυρσίνη Ζορμπά παρέδωσε κείμενο καταδίκης του επικείμενου πολέμου, το οποίο υπογράφουν ευρωβουλευτές και προσωπικότητες όπως η Κική Δημουλά, η Ζυράννα Ζατέλη, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης κ.ά.
Στην Ελλάδα η οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου της 15ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα διευρύνει συνεχώς τον κύκλο της. Εκτός από ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, τη Συμμαχία «Σταματήστε τον Πόλεμο», πολιτικές νεολαίες (η ΚΝΕ δεν συμμετέχει), μαζικούς φορείς, δηλώνουν οργανωτική συμμετοχή πολλοί δήμοι της Αττικής αλλά και φορείς όπως το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, οι Γιατροί του Κόσμου κ.ά. Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12.30 συνδυάζεται με δίωρο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», ο Διονύσης Τσακνής, ο Βασίλης Λέκκας, η Καλλιόπη Βέττα, ο Γιάννης Ιωάννου, ο Νίκος Τουλιάτος, το συγκρότημα κρουστών Ηχόδραση κ.ά. Γύρω στις 3 αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Δυστυχώς ακόμη και στην περίπτωση ενός συλλαλητηρίου κατά του πολέμου στην Ελλάδα δεν επετεύχθη – ως τώρα τουλάχιστον – η ενωτική εκδήλωση, αν και στις 31 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου που είχε γίνει αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία συμμετείχε και η ΕΕΔΥΕ, η οποία αυτή τη φορά καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στα Προπύλαια το ερχόμενο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια σε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Μαζί της συμπορεύονται η Δράση: Θεσσαλονίκη 2003, το ΠΑΜΕ, συνδικάτα και μαζικοί φορείς που στηρίζουν το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.
Η Πρωτοβουλία Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003 (ΝΑΡ, ΜΛ-ΚΚΕ κ.ά.) καλεί σε συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο με χωριστή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην οδό Σταδίου (Αγαλμα Κολοκοτρώνη – Παλαιά Βουλή) όπου θα παρευρίσκεται ο βετεράνος του Βιετνάμ και ενεργός του αντιπολεμικού κινήματος της Αμερικής Μάικλ Ουλμ. Από τις συναντήσεις της Πρωτοβουλίας Αγώνα με το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, την Πρωτοβουλία Γένοβα 2001 και τη Δράση Θεσσαλονίκη 2003 διαφαίνεται η απόφαση τουλάχιστον για κοινή πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Από όποιο ιδεολογικό ορμητήριο και αν ξεκινά η συμμετοχή στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια της 15ης Φεβρουαρίου, όλοι συμφωνούν ότι οι συνέπειες του πολέμου των ΗΠΑ θα είναι δραματικές πρωτίστως για τον λαό του Ιράκ αλλά και για τις διεθνείς εξελίξεις. Μάλιστα ο κ. Θανάσης Γεράνιος, αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας, σημειώνει ότι τα προσχήματα… περισσεύουν και αναρωτιέται: «Ποιος θα εμπιστευθεί τα δορυφορικά ενοχοποιητικά ευρήματα των Αμερικανών;». Θυμίζει άλλωστε ότι στο παρελθόν Αμερικανοί βομβάρδισαν εργοστάσιο παρασκευής φαρμάκων στο Σουδάν γιατί υπέθεσαν από τις δορυφορικές εικόνες ότι κατασκεύαζε χημικά όπλα. «Το αποτέλεσμα ήταν να βρουν τον θάνατο χιλιάδες, κυρίως παιδιά που είχαν ανάγκη τα φάρμακα αυτά. Εναν χρόνο μετά ζήτησαν συγγνώμη. Στη διάρκεια των επιθέσεων στο Κόσοβο, όπου μεταξύ άλλων αμερικανοί πιλότοι βομβάρδισαν τρένο σε γέφυρα και απέδωσαν την καταστροφή σε παράπλευρες επιπτώσεις, ενώ ήταν κατευθείαν στόχος, βάζει σε αμφισβήτηση και την ίδια την αξιοπιστία των Αμερικανών».