Οι σχέσεις με το Φανάρι
Από το 1880 ως και το 1920 κληρικοί, επιχειρηματίες αλλά και άνθρωποι της διανόησης προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν μια πρόσκληση της οικογενείας Ηλιάσκου. Στόχος τους να συμμετάσχουν σε μια από τις θρυλικές για όλη την Κωνσταντινούπολη βεγγέρες που η κυρία Ηλιάσκου διοργάνωνε στο εξοχικό θέρετρο της οικογένειας στη Χάλκη. Η «μητέρα των ορφανών», όπως την αποκαλούσαν, ήταν μια από τις πλέον ισχυρές κυρίες της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μπορούσε με μια της κίνηση να βοηθήσει έναν κληρικό να πάρει μια ισχυρή Μητρόπολη, να τον ενισχύσει οικονομικά και κυρίως να τον βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του που δεν αποκλείεται να συμπεριελάμβαναν και την εκλογή του στον πατριαρχικό θρόνο. Η Μικρασιατική Καταστροφή και κυρίως η ανταλλαγή των πληθυσμών στέρησαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την οικονομική βοήθεια που του προσέφεραν τραπεζίτες, όπως ο Σκυλίτσης-Στεφάνοβικ, ο Ζαρίφης ή ο Ζωγράφος. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 η οικογένεια Αγγελοπούλου έρχεται να συνδράμει οικονομικά το Φανάρι.
Πρόκειται για μια σχέση η οποία πολλές φορές έφτασε σε οριακά σημεία και την ξεκίνησε ένα πρόσωπο που ουδέποτε προβλήθηκε. Ο δολοφονημένος από τη «17 Νοέμβρη» Δημήτρης Αγγελόπουλος ήταν ο άνθρωπος που επισκεπτόταν το Φανάρι από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και κυρίως διατηρούσε στενές σχέσεις με τον άλλοτε Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα Χατζή.
Το 1987 στο προσκήνιο εμφανίζεται ο μεγάλος εκλιπών των ημερών Παναγιώτης Αγγελόπουλος. Ηταν 17 Νοεμβρίου του 1987. Ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος επισκέπτεται επισήμως την Αθήνα. Προσπαθεί μεταξύ άλλων να βρει έναν επιχειρηματία ο οποίος θα αναλάβει τα έξοδα για την αναστήλωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Τουρκία ύστερα από πολλές προσπάθειες έχει δώσει την άδεια για την αναστήλωση. Επί 45 και πλέον χρόνια το κτίριο είναι κατεστραμμένο ύστερα από την πυρκαϊά που ξέσπασε το 1941 από βραχυκύκλωμα.
* Η αρχή ήταν ένα όνειρο
Στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» εμφανίζεται ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, δίπλα του βρίσκονται οι γιοι του Κωνσταντίνος και Θεόδωρος. «Παναγιότατε, σήμερα είδα ένα όνειρο. Και ήρθα να σας πω ότι θα αναλάβω όλα τα έξοδα για την αναστήλωση του Πατριαρχείου και του ναού του Αγίου Γεωργίου». Αυτά ήταν τα λόγια που, σύμφωνα με τους αυτήκοους μάρτυρες, χρησιμοποίησε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος για να αναγγείλει τα ευχάριστα νέα στον αοίδιμο σήμερα Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο. Παρών σε εκείνη τη συνάντηση μεταξύ άλλων και ένας νεαρός σχετικά σε ηλικία μητροπολίτης. Πρόκειται για τον διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Βαρθολομαίο. Κυρίως όμως πρόκειται για τον ιεράρχη που όλοι αναγνωρίζουν σε αυτόν τον διάδοχο του Πατριάρχη Δημητρίου. Είναι κοινό μυστικό όλων των ορθοδόξων προκαθημένων. Αλλωστε ο κ.κ. Βαρθολομαίος προετοιμαζόταν επί χρόνια για την ημέρα της εκλογής του. Σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην Ιταλία, μάθηση ξένων γλωσσών και κυρίως βαθιά γνώση της γραφειοκρατίας του Πατριαρχείου και βέβαια μαθητής και δάσκαλος της φαναριώτικης διπλωματίας και γλώσσας. Ο μόνος που θα μπορούσε να συγκριθεί και να τον ξεπεράσει είναι ο Μητροπολίτης Μύρων, Εφέσου σήμερα, κ. Χρυσόστομος.
* Η αναστήλωση του Πατριαρχείου
Μέσα σε δύο χρόνια το Πατριαρχείο αναστηλώνεται. Τα εγκαίνια γίνονται με λαμπρότητα στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Αρχιερείς, βουλευτές και επιχειρηματίες σπεύδουν στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχουν στην τελετή. Ανάμεσά τους και η βουλευτής της ΝΔ Γιάννα Δασκαλάκη. Η λιποθυμία της εντός του πατριαρχικού ναού θα αποτελέσει την αφορμή για τη γνωριμία της, που θα καταλήξει σε γάμο, με τον Θ. Αγγελόπουλο, γιο του μεγάλου ευεργέτη του Φαναρίου.
* Η υποστήριξη στον Ιάκωβο
Οι ημέρες και οι μήνες περνούσαν. Ολοι στο Φανάρι μακάριζαν τον μεγάλο του ευεργέτη. Αν και οι γκρίνιες και από τις δύο πλευρές δεν απουσίαζαν ποτέ. Και ξαφνικά ξεσπά η θύελλα. 1991. Ο Πατριάρχης Δημήτριος φεύγει από τη ζωή. Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όλοι οι ιεράρχες που είναι τούρκοι υπήκοοι. Ο Μητροπολίτης Μύρων δεν δείχνει να το αποφασίζει. Ισως γιατί δεν έχει εξασφαλίσει τις κατάλληλες συμμαχίες. Ισως γιατί στο μεταξύ ο κ.κ. Βαρθολομαίος έχει προαχθεί σε Μητροπολίτη Χαλκηδόνος και αυτό του δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Η υποψηφιότητα έρχεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Για πολλούς ήταν αναμενόμενη. Πολλοί επιθυμούσαν να μην εκδηλωθεί. Και άλλοι τη φοβόντουσαν. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος ήταν όμως αποφασισμένος. Γεννημένος στην Ιμβρο, ο κ. Ιάκωβος είχε την τουρκική υπηκοότητα όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’60 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Στη συνέχεια όμως την απεμπόλησε. Το γεγονός όμως δεν τον απασχολούσε, άλλωστε ούτε ο Πατριάρχης Αθηναγόρας όταν εξελέγη είχε τουρκικό διαβατήριο. Του το έδωσε ο τούρκος νομάρχης μετά την εκλογή του και όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με το αεροσκάφος που του διέθεσε ο αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν.
Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος. Τελικά αποφασίζει να στηρίξει τον προσωπικό του φίλο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο. Συναντάται τακτικά με τον τότε υπουργό των Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, ζητεί τη στήριξη της Ελλάδας αφού από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών δεν φαινόταν φως στο τούνελ. Επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη και όπως λένε ορισμένοι συναντάται με μητροπολίτες και ζητεί να βοηθήσουν την εκλογή του Ιακώβου. Ολοι όμως θα στηρίξουν τον κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος και εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης.
* Η φιλία με τον Βαρθολομαίο
Τα χρόνια που πέρασαν όμως βοήθησαν τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη να δημιουργήσουν τις στέρεες βάσεις για τη δημιουργία μιας βαθιάς φιλίας η οποία δεν θα πληγεί ούτε όταν το 1995 ο κ. Ιάκωβος, αφού υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, θα προσπαθήσει να την ανατρέψει στη συνέχεια ασκώντας πιέσεις, μέσω φίλων του, στον κ.κ. Βαρθολομαίο προκειμένου να μη γίνει αποδεκτή.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πάντρεψε και βάφτισε τα παιδιά και τα εγγόνια του Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Και ήταν ο άνθρωπος που μαζί με τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ιάκωβο μεσολάβησε για να βρεθεί μια λύση στα προβλήματα που ανέκυψαν μεταξύ των παιδιών του Παναγιώτη Αγγελόπουλου.
Ηταν το 1999 όταν στη Ζυρίχη ο κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο και προσπάθησε να κλείσει το μέτωπο που είχε ξεσπάσει στις μεταξύ τους σχέσεις…
ΧΟΡΗΓΟΙ Ποιοι στηρίζουν τον Οικουμενικό Θρόνο
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η Μεγάλη του Γένους Σχολή αλλά και το γνωστό Ζωγράφειο Σχολείο φτιάχθηκαν με τις χορηγίες γνωστών και επιφανών Ρωμιών της Πόλης.
Οι οικογένειες των τραπεζιτών και των κτηματιών πιστεύουν στον Θεό και προσφέρουν τον οβολόν τους και με το παραπάνω. Ρωμιοί όμως στην πόλη δεν υπάρχουν σήμερα παρά ελάχιστοι και οι πλούσιοι σπανίζουν ακόμη περισσότερο. Την απώλεια του Ζαρίφη, στου οποίου την περιουσία στηρίχθηκε η σημερινή τουρκική Κτηματική Τράπεζα, ήρθαν να αντικαταστήσουν άλλες μεγάλες οικογένειες.
Η οικογένεια του Παναγιώτη Αγγελόπουλου έγινε ευρέως γνωστή για την προσφορά της. Το Πατριαρχείο όμως έχει κοντά του 10 ακόμη γνωστούς επιχειρηματίες οι οποίοι στηρίζουν κάθε του προσπάθεια. Πρόκειται για τους κυρίους Λάτση, Τζαχάρη, Σπανό, Παγιάβλα, Τσάκο, Βασιλόπουλο, Δαυΐδ, Δαφέρμο και Κερτισκόφ. Σημαντικός αρωγός του Φαναρίου είναι όμως και η κυρία Μανουέλα Βαρδινογιάννη.
Αυτές οι οικογένειες βρίσκονται αρκετά κοντά στον κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος γνωρίζει τα προβλήματά τους. Η πλειονότητα των παιδιών αυτών, ανεξάρτητα από το αν ζουν στη Νέα Υόρκη, στη Βιέννη ή στη Ζυρίχη, παντρεύονται στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου στη συνέχεια βαφτίζουν τα παιδιά τους.
Πρόκειται για μακρόχρονες σχέσεις οι οποίες στηρίχθηκαν στη φιλία που ανέπτυξαν με αυτές τις οικογένειες ορισμένοι Ιεράρχες του Θρόνου. Στο παρελθόν ήταν ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων Χατζής, σήμερα τις επαφές αυτές αναπτύσσει ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Ιωακείμ.
* Η διχασμένη δυναστεία σελ. Δ18-19