ΑΣΤΑΤΟΣ θα είναι ο καιρός σήμερα με παροδικές νεφώσεις και σποραδικές βροχές κυρίως στα δυτικά αλλά και με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στην Αττική θα έχουμε άστατο καιρό με βροχές αλλά και ήλιο. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 9 ως 18 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά και βροχές προβλέπονται για τη Θεσσαλονίκη. Γιατί αλλάζει η ώρα Τα ενεργειακά προβλήματα και τα 60 πλασματικά λεπτά ενός εικοσιτετραώρου


Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα οδήγησαν την πολιτεία στη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων που αποφασίστηκαν ήταν και η εφαρμογή της «θερινής» ώρας για τη χρονική περίοδο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου (από το 1997 η θερινή ώρα ισχύει ως και τον Οκτώβριο).


Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, κάθε άνοιξη προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες της κάθε ατράκτου, την οποία αφαιρούμε και πάλι το φθινόπωρο. Ετσι «εκμεταλλευόμαστε» τα 60 επιπλέον λεπτά της ηλιακής ενέργειας καθημερινά και «εξοικονομούμε» ­ θεωρητικά τουλάχιστον­ περίπου 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά για επτά μήνες. Η ιδέα αυτή στηρίχθηκε στην «εμπειρία» άλλων κρατών που αντιμετώπισαν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα πολλά χρόνια ενωρίτερα από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα:


Η εναλλαγή της ώρας από «χειμερινή» σε «θερινή» ­ και αντιστρόφως ­ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ορισμένες χώρες κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες «προχώρησαν» τα ρολόγια τους κατά μία ώρα μπροστά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (από τις 9 Φεβρουαρίου του 1942 ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 1945). Στη Βρετανία δύο ώρες μπροστά τους θερινούς μήνες και μία ώρα τους χειμερινούς μήνες. Οι αλλαγές αυτές στους λεπτοδείκτες δεν ήταν ποτέ σταθερές ή συγκεκριμένες για κάθε χώρα. Προσαρμόζονταν ανάλογα μόνο για όσο καιρό υπήρχε πρόβλημα.


Η θερινή ώρα με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα ­ μία ώρα μπροστά από τη χειμερινή ­ καθιερώθηκε το 1966 στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε να ισχύει σε λίγες Πολιτείες αρχικά και από το 1986 κατοχυρώθηκε με νόμο σε ολόκληρη τη χώρα. Ακολούθησαν ανάλογες ρυθμίσεις και στις χώρες της Ευρώπης. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ


ΜΙΑ ΩΡΑ μπροστά έπρεπε να… έχετε ήδη γυρίσει τα ρολόγια σας, καθώς από τις 03.00 τα ξημερώματα, στον επόμενο τόνο, η ώρα ήταν 04.00 ακριβώς! Και μπορεί να είναι Κυριακή σήμερα, αλλά όσοι είχατε τη φαεινή ιδέα να κλείσετε πρωινό ραντεβού, χωρίς να αλλάξετε το ρολόι προτού κοιμηθείτε, τότε θα αντιμετωπίσετε προβλήματα.