Η εικόνα που σχηματίζει όποιος συναντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με αυτήν που προκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι μόνο οι διαφορετικοί χαρακτήρες, οι αποκλίνουσες πολιτικές προτάσεις, τα διακριτά όρια των κομμάτων που εκπροσωπούν. Είναι κυρίως οι εντυπώσεις. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται κουρασμένος, πιεσμένος, διχαστικός. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλει την πίστη του ότι μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα και τη θέση της στον κόσμο, με την αυτοπεποίθηση του επικεφαλής του πρώτου κόμματος στις δημοσκοπήσεις, χωρίς να έχει υποκύψει στην αλαζονεία, ούτε στην αυταπάτη ότι έχει απέναντί του έναν εύκολο αντίπαλο. Εχει όμως έναν αντίπαλο τον οποίο πλέον προκαλεί ανοιχτά σε κάθε ευκαιρία.
«Ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού»
Ως απάντηση στα κυβερνητικά σενάρια για κατάτμηση της Β’ Αθήνας, ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει την πρόταση-πακέτο που κατέθεσε το 2016 για δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού και για σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ειδικά της Β’ Αθήνας, και ζητεί από τον Πρωθυπουργό να την ψηφίσουν από κοινού.
«Ας έρθει τώρα στη Βουλή να ψηφίσουμε και τα δύο μαζί. Χρειάζονται 200 ψήφοι και ο νόμος μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Εφόσον ο κ. Τσίπρας θέλει να ανοίξει το θέμα, δεν έχει παρά να στηρίξει την πρότασή μας, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Θεωρώ το ζήτημα αυτό μείζον. Αν τολμά, να έρθει στη Βουλή να το κάνουμε παρέα» προκαλεί τον Πρωθυπουργό.
Η πρόταση της ΝΔ για δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό αφορά μόνο όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα προσέρχονται σε πρεσβείες και προξενεία και θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας χωρίς σταυρό. Οι ψήφοι θα προσμετρούνται στην Επικράτεια και είναι υπόθεση των κομμάτων αν θέλουν να εντάξουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρόσωπα από την Ομογένεια. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα καταρτιστούν όπως για τους ετεροδημότες και σε τρεις μήνες, υπολογίζουν στη ΝΔ, μπορεί να είναι έτοιμοι. Παράλληλα θα σπάσει η Β’ Αθήνας σε μικρότερες περιφέρειες, περιορίζοντας το «μαύρο» πολιτικό χρήμα και διευκολύνοντας την επαφή των υποψηφίων με το εκλογικό σώμα.
«Επιδίωξα συναινέσεις, ο κ. Τσίπρας τις τορπίλισε»
«Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα επιδίωξα ευρύτερες συναινέσεις. Ο κ. Τσίπρας τορπίλισε κάθε τέτοια δυνατότητα, υιοθετώντας ο ίδιος και το επιτελείο του έναν λόγο τόσο τοξικό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε όποιον διαφωνεί μαζί του να κάνει έναν εθνικά ωφέλιμο διάλογο. Θυμάμαι, και λόγω οικογένειας, τη σκληρή αντιπαράθεση της δεκαετίας του ’80. Ποτέ δεν έχω δει τέτοιο επίπεδο γλώσσας και συμπεριφοράς από κυβερνητικό κόμμα! Η πολιτική της συνειδητής συκοφάντησης όχι μόνο των πολιτικών αντιπάλων, αλλά και των συγγενών τους, παραπέμπει σε άλλου είδους καθεστώτα και από μόνη της ακυρώνει κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού φροντίζει να κρατάει ζωντανή τη χειρότερη μορφή του «αυριανισμού»» σημειώνει.
Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προϊόν της έντασης και της οργής μιας δεδομένης συγκυρίας και ότι σήμερα η κοινωνία βλέπει αλλιώς τα πράγματα, ότι πολύς κόσμος είναι απογοητευμένος και ψάχνει από κάπου να πιαστεί. «Η ΝΔ έχει πρόταση για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, η οποία θα παράγει πλούτο και θα τον μοιράζει δίκαια. Δεν θα διανέμουμε μονίμως τη μιζέρια μας με πελατειακά και κομματικά κριτήρια, όπως κάνει η κυβέρνηση» σημειώνει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει, δεν έχει αλλάξει, δεν έχει «εξημερωθεί», ούτε έχει εξευρωπαϊστεί. «Συνεχίζει τον πόλεμο μιας προηγούμενης εποχής με άλλον τρόπο. Γιατί πόλεμος είναι αυτό που κάνει, ένας συνειδητός διχασμός της κοινωνίας και ευτελισμός του δημόσιου διαλόγου, ο οποίος απαξιώνει την πολιτική διαδικασία. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να μπούμε σε αυτή τη λογική, γι’ αυτό επιμένω, αν και είμαι σκληρός στην κριτική μου και απαντώ όταν προκαλούμαι, ότι ο λόγος μας θα περιστρέφεται γύρω από όσα θέλουμε να κάνουμε ως επόμενη κυβέρνηση και από τις απαντήσεις μας στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών».
«Δεν θα πέσω στην παγίδα της παροχολογίας»
Δεν έχει ασφαλώς αμφιβολίες για το τι θα πράξει ο αντίπαλός του. «Ο κ. Τσίπρας έταξε τα πάντα όταν ήξερε ότι θα γίνει κυβέρνηση. Για σκεφθείτε τι θα τάξει τώρα που ξέρει ότι θα χάσει. Τι θα τον εμποδίσει την προεκλογική περίοδο να κάνει κρεσέντο ακατάσχετης παροχολογίας; Ομως κανένας δεν θα τον ξαναπιστέψει ό,τι κι αν πει, ό,τι κι αν υποσχεθεί» προσθέτει.
Σε αυτό αντιπαραθέτει τις επεξεργασμένες προτάσεις της ΝΔ, οι οποίες αποτελούν «ένα μείγμα ρεαλισμού και ελπίδας, κοστολογημένο και μελετημένο. Ποτέ δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να πέσει στην παγίδα της παροχολογίας» τονίζει.
Δεν τον ανησυχεί η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε πόλο της σοσιαλδημοκρατίας, παρατηρεί, γιατί έχει διαφορετική γονιδιακή προδιάθεση. «Πρόκειται για ένα κυνικό σύστημα διαχείρισης της εξουσίας, το οποίο θα έχει τεράστια προβλήματα τη στιγμή που θα βρεθεί εκτός εξουσίας. Αυτό που τους ενώνει δεν είναι η ιδεολογία ή η προτίμηση για πιο κεντροαριστερές πολιτικές, αλλά ένας μηχανισμός που νέμεται την εξουσία και θρέφεται από αυτήν» λέει. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμά ότι αν ο κ. Τσίπρας είχε απαλλαγεί τον Σεπτέμβριο του 2015 από τον Πάνο Καμμένο, θα είχε θέσει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά τα ακούω βερεσέ. Είναι τοξικό προϊόν πια. Κανένας σοβαρός δεν θα πάει μαζί του».
«Δεν χαρίζω καμία ψήφο»
Οι φουρτούνες της Κεντροαριστεράς, ωστόσο, είναι πιθανόν να του στερήσουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή την επόμενη μέρα, όταν θα υπάρχει η ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης, της αλλαγής του εκλογικού νόμου, της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεχομένως και κάποιας επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να σχολιάζει τις εξελίξεις σε άλλα κόμματα, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι κατά την άποψή του «ο μεσαίος χώρος είναι προνομιακός για τη Νέα Δημοκρατία. Κατά συνέπεια οι ψήφοι του μεσαίου χώρου είναι απολύτως διεκδικήσιμες από εμένα. Ενα κόμμα ψηφίζει ο καθένας στις εκλογές. Και εγώ δεν χαρίζω καμία ψήφο. Με ενδιαφέρει», προσθέτει, «την επόμενη μέρα να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές, γιατί σε μια σειρά από ζητήματα, πολιτικά και πολιτειακά, θα χρειαστεί να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις. Παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, αλλά στις εκλογές ο καθένας διεκδικεί το καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα του».
Οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές για τη ΝΔ, η οποία προηγείται παντού, αλλά ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα σημειώνει μεγάλα ποσοστά, ενώ ψηφοφόροι που την εγκατέλειψαν επαναπατρίζονται. Η προσοχή της Πειραιώς στρέφεται πλέον προς τους αναποφάσιστους, καθώς θεωρούν ότι η κατανομή αποχής θα διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Δεν βλέπω λόγο ύπαρξης κόμματος στα δεξιά μας. Σε κάτι γραφικές ιστορίες που ακούω δεν δίνω καμία σημασία. Δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ούτε στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο για νέο κόμμα. Αν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια» εκτιμά.
Η σκανδαλολογία πόσο θα επηρεάσει τις εξελίξεις; «Εμείς έχουμε πει «όλα στο φως». Το ζήτημα της διαφάνειας είναι συνολικότερο και δεν θέλω να μένω στην εύκολη απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα, αλλά να βλέπω τις διαρθρωτικές αδυναμίες του συστήματος. Μιλάμε π.χ. για τις δαπάνες στην Υγεία. Κανένας δεν μου έχει απαντήσει ακόμα γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των συνταγών κατά 1,5 εκατομμύριο και τι κάνει η κυβέρνηση για αυτή την αθρόα υπερσυνταγογράφηση. Αυτό που έγινε με τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι τόσο χυδαίο και τόσο βαθιά διεφθαρμένο. Αποδεικνύει ότι θα έπρεπε να μας απασχολεί η συστηματοποίηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα. Μίλησα για αυτά στη Βουλή αλλά δεν πήρα καμία απάντηση, γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον να αντιμετωπίσουμε τη συστημική διαφθορά. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι πώς θα στοχοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, και μάλιστα όταν η ίδια έχει τη φωλιά της λερωμένη. Τι έγινε η περιβόητη υπόθεση για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής; Πού είναι το πόρισμα;».
Το ζήτημα είναι η επόμενη μέρα
Ο κ. Μητσοτάκης όμως θέλει να ξεφύγει από αυτή τη συζήτηση. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η επόμενη μέρα. Στο μυαλό του έχει διαμορφώσει το δίλημμα των εκλογών: Ποιος μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα περίοδο ευημερίας και ασφάλειας; Ποιος θα διαφυλάξει τη συνοχή της σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικά και οικονομικά ταραχώδες; Αυτά θα κρίνουν οι πολίτες στις εκλογές, όχι τη διχαστική λογική του κ. Τσίπρα, πιστεύει.
Στους εταίρους έχει διαμηνύσει ότι δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο που διαπραγματεύονται με τη σημερινή κυβέρνηση. «Είναι θλιβερό και υποτιμητικό για τη Βουλή, για τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες το γεγονός ότι κάποιοι συντάσσουν ένα σχέδιο το οποίο δεν μας έχουν δείξει και το έχουν στείλει για να το ξαναγράψουν οι Βρυξέλλες!» λέει οργισμένος. «Μην κοροϊδευόμαστε. Αυτό γίνεται. Θα το ξαναγράψουν οι Ευρωπαίοι το αναπτυξιακό σχέδιο και γι’ αυτό δεν το έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, για να μη δούμε τις διαφορές μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου κειμένου. Αυτό είναι ντροπή!».
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι ισοπεδωτικός. Υπάρχουν, λέει, πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν κατά καιρούς συμπεριληφθεί στα προγράμματα προσαρμογής και ήταν στη σωστή κατεύθυνση. «Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι δεν είμαστε συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θέτουμε εμείς τις πολιτικές προτεραιότητες. Και γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγματευθώ. Δεν με δεσμεύει σε καμία περίπτωση ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα αποτελέσει και το ουσιαστικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Αλλιώς γιατί να κάνουμε εκλογές; Για να είμαι δεσμευμένος σε μια πολιτική που θα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους και που δεν θα ενσωματώνει τις δικές μου προτεραιότητες;» διερωτάται.
Οι προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι απόλυτα προσδιορισμένες. «Αν δεν δείξουμε άμεσα αποτελέσματα στην οικονομία, οι υπόλοιπες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Πιστεύω ότι πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν εμπίπτουν στους μνημονιακούς περιορισμούς, όπως μια τολμηρή μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις, η σωστή πολιτική διαχείρισης γης, οι στοχευμένοι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή. Ολα αυτά έχουν να κάνουν με το δικό μας σχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κάνει είναι να κλείνει το μάτι σε κάποιους ότι όταν βγούμε από τα μνημόνια θα αρχίσουμε πάλι να ξοδεύουμε ασύστολα. Εμείς θα δώσουμε έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη. Πηγαίνουμε σε επιχειρήσεις και βλέπουμε τα επενδυτικά τους σχέδια. Ποιος θα ξεκλειδώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας; Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, αν μπορούσε θα το είχε ήδη κάνει» εξηγεί.
«Καταλαβαίνω», συνεχίζει, «γιατί οι προτάσεις μας προκαλούν την κυβέρνηση. Γιατί να μη μιλήσουμε για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα; Αφού εμείς το κάναμε. Ποιοι έχουν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας; Αυτοί που ψήφισαν τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου;».
Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;
Εκτιμά ότι η θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο γεννά πολλές ευκαιρίες.
«Ακούσατε τίποτα από την κυβέρνηση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ; Δεν τους ενδιαφέρει γιατί ξέρουν ότι δεν θα το διαχειριστούν αυτοί, όμως ο τριπλασιασμός των κονδυλίων για τα ζητήματα της μετανάστευσης –είμαστε χώρα πρώτης γραμμής –δημιουργεί ευκαιρίες. Ο πρόεδρος Μακρόν ξεκινά μια νέα πρωτοβουλία για αμυντική συνεργασία. Πού είναι η Ελλάδα σε αυτήν, όταν ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα; Συμμετέχουμε στη συζήτηση για την ενέργεια και τον ρόλο της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κέντρου; Ή ως περιφερειακής δύναμης καινοτομίας, έρευνας, παροχής ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας; Δεν είναι δυνατόν η Ρουμανία να μας έχει ξεπεράσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να έχει γίνει περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Ποιος μπορεί να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων ως ισότιμος εταίρος και όχι ως επαίτης και να συνδιαμορφώσει την ευρωπαϊκή ατζέντα; Η δική μου θέση είναι πολύ κοντά στο όραμα Γιούνκερ και Μακρόν για μια Ευρώπη που θα κάνει περισσότερα και καλύτερα και δεν θα περιορίζεται στο κομμάτι της οικονομικής ενοποίησης. Μίλησα στον ΣΕΤΕ για την εξ αποστάσεως εργασία και δέχθηκα κριτική, αλλά δεν με ενδιαφέρει, γιατί το μέλλον είναι εδώ και οι άνθρωποι που δουλεύουν από το σπίτι τους πρέπει να έχουν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Αυτοί που δεν το βλέπουν είτε είναι στραβοί είτε επιδιώκουν να μας αφήσουν πίσω σε έναν κόσμο που αλλάζει. Η επιλογή μας είναι ή να αναμετρηθούμε τολμηρά με αυτόν τον κόσμο που αλλάζει ή να είμαστε ουραγοί» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.
«Είμαι ο πρώτος αρχηγός που δεν διέγραψε τον βασικό του αντίπαλο»
«Τις εσωκομματικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα πολλοί δεν τις ήθελαν, όμως ήταν καταστατική δέσμευση» ομολογεί. Η ΝΔ έχει 500.000 μέλη και 155.000 μέλη που πληρώνουν την ετήσια συνδρομή τους και έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες. «Ποιο άλλο κόμμα, όχι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, έχει τόσα μέλη που πληρώνουν συνδρομή; Το γεγονός ότι εκσυγχρονίζουμε ένα παραδοσιακό κόμμα, με τα βαρίδια του, κρατώντας το ενωμένο και διευρύνοντας την εκλογική του απήχηση, πρέπει, πιστεύω, να μας πιστωθεί» λέει.
Στο εσωτερικό της ΝΔ η μουρμούρα είναι ενδημικό φαινόμενο, το οποίο δεν έχει αποφύγει κανένας αρχηγός, ούτε ο κ. Μητσοτάκης. «Η καλοπροαίρετη κριτική είναι ευπρόσδεκτη και καλό είναι να γίνεται στα όργανα. Τα δεδομένα όμως δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Η ΝΔ έχει σταθερό μεγάλο πλεονέκτημα, ενώ είχε χάσει τις εκλογές με επτά μονάδες διαφορά, άρα πέτυχε μια μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Είμαι ο πρώτος αρχηγός που δεν χρειάστηκε να διαγράψει τον βασικό του αντίπαλο και αυτό οφείλεται και σε μένα και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Υπήρχε διάθεση σύνθεσης χωρίς να νερώσω το κρασί μου σε σχέση με την εντολή που πήρα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι κάνουν πολιτική παρέμβαση πίνοντας καφέδες στην πλατεία Κολωνακίου και σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω αυτό το παιχνίδι. Η πολιτική δεν είναι κόσμος αγγελικά πλασμένος και πάντα υπάρχουν εσωτερικές διενέξεις και διαφωνίες. Αλλά εδώ υπάρχει μια εθνική στρατηγική και η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως ενωμένη και στοιχισμένη πίσω από την ηγετική ομάδα».
Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το στοίχημα της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού του κόμματός του αποτελεί άμεση προτεραιότητα. «Θα έχουμε σημαντική ανανέωση στα πρόσωπα. Το Μητρώο Στελεχών πολεμήθηκε στην αρχή γιατί τάραζε πολύ τα νερά. Σήμερα έχουμε αξιολογήσει πάνω από 2.000 στελέχη – πολλοί μας είπαν ότι αν δεν αισθάνονταν ότι αλλάζει η ΝΔ, δεν θα έμεναν – και φτιάξαμε μια βάση για στελέχη τεχνοκρατικά και πολιτικά που θα ενταχθούν και στα ψηφοδέλτια» επισημαίνει. Οι βουλευτές του όμως, ειδικά της παλαιότερης γενιάς, ζητούν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τους κόψει από τα ψηφοδέλτια χάριν της πολυδιαφημισμένης ανανέωσης. Το… φάντασμα του Ρουβά κατατρύχει τους υποψήψιους της Β’ Αθήνας. Ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να το διασκεδάζει. «Θέλω πολύ να με υποστηρίξει ο Σάκης Ρουβάς την προεκλογική περίοδο, αλλά δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιό μας» διευκρινίζει προς τους πάσης φύσεως ανησυχούντες.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ