Ανεβαίνει το θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης για το «Μακεδονικό» μετά τις δηλώσεις Ντιμιτρόφ, ενώ στο εσωτερικό πεδίο το κλίμα
οξύνουν οι απειλές του Ρουβίκωνα για το συλλαλητήριο, οι
οποίες προκάλεσαν εισαγγελική παρέμβαση αλλά και οι διαφορές τόσο μεταξύ των δύο εταίρων της κυβέρνησης, όσο και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Οι δηλώσεις την Πέμπτη από την πλευρά της πΓΔΜ στα Σκόπια δημιουργούν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις δύο μόλις ημέρες πριν το συλλαλητήριο στην Αθήνα, παρά την αισιοδοξία που εξέφρασε ο Μ. Νίμιτς αλλά και αυτήν του Ν. Κοτζιά ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο.
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, που έθεσε ξεκάθαρα θέμα μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας αλλά και η δήλωση του ειδικού διαμεσολαβητή ότι η Ελλάδα δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις εν εξελίξει συζητήσεις.
Την Πέμπτη ο Μ. Νίμιτς δήλωσε ξεκάθαρα από τα Σκόπια ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά, δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού της πΓΔΜ.
Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Ανέφερε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος έχει αποκτήσει δυναμική και πως έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Ο κ. Νίμιτς σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και πρόσθεσε πως ήρθε πλέον ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της παρούσας φάσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «είναι θέμα μερικών εβδομάδων ή λίγων μηνών».
Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ, τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να λεγόμαστε »Μακεδόνες» και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος στο σύνολο των σλαβικών γλωσσών». Σημείωσε δε, πως «αν θιχτεί ζήτημα ταυτότητας δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος».
Ο κ. Ντιμιτρόφ επέμενε ιδιαίτερα σε θέματα εθνικής ταυτότητας και στο θέμα της γλώσσας, σημειώνοντας ότι «σέβομαι απολύτως και αντιλαμβάνομαι τους έλληνες πολίτες που θέλουν να ταυτίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας και να ονομάζονται κι αυτοί Μακεδόνες». Ωστόσο, όπως είπε, «στον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στον λαό του να αποκαλείται μακεδονικός λαός».
Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως «υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει σεβαστή η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών θα τον βρούμε. Μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τον βρούμε» πρόσθεσε.
Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του στο Reuters επιμένει ότι οι ελληνικές προτάσεις θα κατατεθούν εντός του Φεβρουαρίου και σε ερώτηση τι θα συμβεί εάν το ζήτημα δεν έχει κλείσει έως τον Ιούνιο και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ απαντά κοφτά: «Θα έχει κλείσει». Παράλληλα, εμφανίζεται προσεκτικός αναφορικά με το συλλαλητήριο, υποστηρίζοντας ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν άνθρωποι «που δεν έχουν κακή πρόθεση και βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία».
Το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών επανέφερε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, με το Μαξίμου να επιλέγει μέσω κύκλων του να επιτεθεί στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο αλυτρωτισμός του για την εξουσία», σημείωναν.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης επιτέθηκε στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο από τον Real FM λέγοντας ότι ο βουλευτής υπηρετεί σχέδιο ρήξης μεταξύ των εταίρων και ανατροπής της κυβέρνησης.
«Κάποιος είχε πει, από το δικό μου κόμμα, ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με τα συλλαλητήρια. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό», ανέφερε σε παρέμβασή του στον Alpha ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ερωτηθείς αν έχει μετανιώσει για το γεγονός ότι είχε αποκαλέσει την πΓΔΜ «Μακεδονία», ο υπουργός απάντησε λέγοντας ότι αισθάνεται δικαιωμένος για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή του 3%.