«Θα υπηρετήσουμε την κυβερνητική εντολή μέχρι το τέλος της τετραετίας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ξεκάθαρος στην γραμμή ότι δεν αποδέχεται το όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ εμφανίστηκε ο Πάνος Καμμένος. Όπως σημείωσε «Κρατούμε τη θέση μας να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία ή παράγωγό της. Οι ΑΝΕΛ κρατούν ως θέση την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το 1992».

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και σημείωσε την εκτίμησή του ότι οι διαπραγματεύσεις με την γειτονική χώρα θα διαρκέσουν καιρό ενώ υποστήριξε ότι πέραν της ονομασίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η αλλαγή συντάγματος αναφορικά με τα αλυτρωτικά.

Σχετικά με την συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση ο κ. Καμμένος προσέθεσε ότι οι ΑΝΕΛ έκαναν μία έντιμη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό την οποία κα θα υπηρετήσουν μέχρι τέλους. Επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν έχει θέση, αντίθετα με τους ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα που έχουν ξεκάθαρη θέση. «Εκείνοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν η θέση του είναι της κ. Μπακογιάννη ή του Κώστα Καραμανλή ή οι θέσεις που εκφράζει σήμερα δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Επιπλέον, υποστήριξε την άποψη ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν θα έχουν λυθεί οι προϋποθέσεις που βάζει η ελληνική πλευρά και προέτρεψε την πΓΔΜ να κάνει ότι η Μ. Βρετανία όταν εντάχθηκε στην ΕΟΚ όπου άλλαξε το όνομά της σε Ηνωμένο Βασίλειο εάν επιθυμούν ένταξη στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Τέλος ερωτηθείς για τα συλλαλητήρια δήλωσε ότι δεν οργανώνονται από κόμματα αλλά από πολίτες και ότι βοηθούν τις διαπραγματεύσεις. Σημείωσε ότι τα μέλη των ΑΝΕΛ θα συμμετάσχουν ως ανεξάρτητοι πολίτες, ότι ο ίδιος την Κυριακή θα λείπει στο εξωτερικό, όμως θα δώσει το «παρών» η οικογένειά του.

Μαξίμου: Ο Καμμένος έβαλε τέλος στα σενάρια εκλογών

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τη στήριξή του στην κυβέρνηση βάζουν τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης.

«Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος», σημείωσαν χαρακτηριστικά πηγές της κυβέρνησης.

«Όσο και αν κάποιοι δε θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία» καταλήγουν τα στελέχη του Μαξίμου, σημειώνοντας πως με τη στάση του ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ «οριοθέτησε» τις εκλογές για το 2019.

Πριν τη συνεδρίαση

Κρίσιμη συνεδρίαση για τη στάση των ΑΝΕΛ στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ πραγματοποιείται το μεσημέρι της Δευτέρας υπό την πρόεδρο του
κόμματος Πάνο Καμμένο, στον απόηχο της κόντρας μερίδας βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ και
ΑΝΕΛ.

Η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Συμβουλίου πραγματοποιείται το μεσημέρι και αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά η στάση του κόμματος στις εξελίξεις για το ονοματολογικό, η συμμετοχή των βουλευτών στο συλλαλητήριο της Κυριακής αλλά η κόντρα που μαίνεται με μερίδα πρωτοκλασάτων βουλευτών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι λεκτικές αψιμαχίες μεταξύ βουλευτών των δύο κομμάτων και κυβερνητικών εταίρων δεν έχουν τελειωμό, προκαλώντας τριβές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ .

Τελευταία επεισόδια στην κόντρα ήταν οι σημερινές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα και των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου. «Το καλύτερο θα ήταν να είχαμε μία ενιαία θέση με τους ΑΝΕΛ για το ονοματολογικό της πΓΔΜ», είπε ο κ. Μπαλαούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση από τον Δημήτρη Καμμένο , ο οποίος προανήγγειλε πολιτικές εξελίξεις με το Σκοπιανό. Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι με το ονοματολογικό θα ξεκαθαρίσουν οι στρατηγικές των κομμάτων και ο καθένας θα βρεθεί μπροστά στην αλήθεια. «Δεν μπορεί να γίνει συμφωνία αν δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για τον αλυτρωτισμό», είπε ενώ έστρεψε και πάλι τα «βέλη» του προς βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι δυνατόν ο κ. Σκουρλέτης να μας λέει να προσέχουμε και να μην πάμε στο συλλαλητήριο;», είπε.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή «κύκλοι» του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για υπέρβαση των ορίων και ερωτήματα που προκαλούν οι επιθέσεις του Δημήτρη Καμμένου.

«Οι συστηματικές επιθέσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένου ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη του, υπερβαίνουν τα όρια, προκαλούν ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των ΑΝΕΛ και το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων» ανέφεραν οι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Παπαχριστόπουλος: Ούτε μία στο δισεκατομμύριο να πέσει η κυβέρνηση

«Είμαι γραμματέας της ΚΟ, δεν έχω καμία κόντρα με κανένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε εγώ, ούτε ο πρόεδρος. Κάντε λίγο υπομονή, δεν υπάρχει ούτε μια στο δισεκατομμύριο πιθανότητα να πέσει η κυβέρνηση», δήλωσε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Σγουρίδης: Αν τεθεί θέμα δεδηλωμένης, θα στηρίξουμε την κυβέρνηση

Αν τεθεί θέμα δεδηλωμένης, εμείς θα στηρίξουμε την κυβέρνηση γιατί η προγραμματική συμφωνία την οποία κάναμε έχει συγκεκριμένους στόχους, να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης στον realfm 97,8, πριν την συνεδρίαση.

Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταψηφίσουν, στην περίπτωση που έρθει στη Βουλή, πρόταση για σύνθετη ονομασία των Σκοπίων με τον όρο Μακεδονία.

«Η λέξη Μακεδονία περιλαμβάνει , συμπυκνώνει όλον τον αλυτρωτισμό. Με τη λέξη Μακεδονία, υπάρχει μακεδονικό έθνος, υπάρχει μακεδονική γλώσσα. Κι ενώ θέλουμε την ισορροπία στα Βαλκάνια, μετά από λίγο καιρό αυτή η ισορροπία θα αλλάξει» είπε ο πρώην υπουργός.

Διαψεύδει ο Καμμένος σενάρια περί αποχώρησης από την κυβέρνηση

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο υπουργός Εθνικής άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος τα σενάρια που τον φέρουν να έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εφόσον στη Βουλή έρθει προς ψήφιση πρόταση για σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία».

«Δεν υπάρχει τέτοια είδηση» δήλωσε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας δημοσίευμα το οποίο αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας ο κ. Καμμένος «θα αποχωρήσει από μέλος της κυβέρνησης, εφόσον στη Βουλή έρθει προς ψήφιση πρόταση «για σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία» ως γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό ακόμα και στη σλάβικη γραφή»