Χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, έλαβε η συζήτηση στην Βουλή για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Ο κ. Τσίπρας προσήλθε σηκώνοντας το γάντι που του είχε ρίξει λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας τον ότι έφερε άρον άρον το επίμαχο νομοσχέδιο για επικοινωνιακή διαχείριση ώστε να κρύψει την καθολική αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι προχώρησε σε «πολιτική κυβίστηση για την διατήρηση της συνοχής εντός του κόμματός του», ενώ είχε πει ότι θα στηρίξει την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Του επιτέθηκε δε σφοδρά για το παράδειγμα που επικαλέστηκε με τον νεαρό ο οποίος προσέφυγε σε ψυχίατρο για να εκφράσει την επιθυμία του να αλλάξει φύλο, διότι του το είπαν οι εξωγήινοι.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με το μεμονωμένο αυτό παράδειγμα που επικαλέστηκε «υβρίζει και εξευτελίζει μια κοινωνική κατηγορία». «Έχει το δικαίωμα να κάνει όσες κωλοτούμπες και κυβιστήσεις θέλει αλλά δεν μπορεί να ξεφτιλίζει κάποιους. Είναι άστοχο και ντροπιαστικό απέναντι σε αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας να λέει ότι πιθανόν να χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας», είπε ο κ. Τσίπρας. Ενώ όταν μπήκε την στιγμή εκείνη ο πρόεδρος της ΝΔ στην αίθουσα της Ολομέλειας, του είπε: «Καλωσορίσατε. Εύχομαι να με ακούσατε για να μου απαντήσετε. Είμαι εδώ. Δεν ανέβηκα στον Υμηττό για να ρωτήσω τους εξωγήινους. Εχω άποψη, έχω γνώμη, έχω ευθυκρισία».

Αν και στην βασική ομιλία του που προηγήθηκε μια ημέρα πριν ο κ.Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά στο επίμαχο θέμα του ηλικιακού ορίου των 15 ετών για την φυλομετάβαση, αυτή την φορά επέλεξε να την υπερασπιστεί με σθένος. «Αντί να συζητάμε την ουσία συζητάμε με περισσή υποκρισία την υπόθεση για τα 15 έτη αντί για τα 17. Για τους ανήλικους διεμφυλικούς των 15 ετών που υφίστανται τρομακτικό μπούλινγκ στα Λύκεια, αυτό που θα έπρεπε να βαραίνει είναι αν θα τους δώσουμε την νομική δυνατότητα να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε σε «δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας στα σχολειά μας και στην επαρχία». Όπως είπε «δεν μπορεί κανείς να περιμένει την ενηλικίωσή του στα 18 για να ελέγξει την ορμονική του συμπεριφορά» και έκανε λόγο για «υποκρισία που μας έχει οδηγήσει σε μια συζήτηση με όρους μεσαίωνα και σκοταδισμού».

«Να είστε πιο ψύχραιμος», τον κάλεσε ο κ. Μητσοτάκης καλώντας τον να μην δείχνει τόσο πάθος για ζητήματα τα οποία το μόνο που επιδιώκει είναι να τα εργαλειοποιεί για να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Και διερωτήθηκε «ο κ. Καμμένος πού είναι;» «Και στον Άρη θα πήγαινε, βάζει την ουρά στα σκέλια και για να κρατήσει την καρέκλα ψηφίζει τα αντίθετα από αυτά που πιστεύει», είπε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Ενώ αντεπιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι θλιβερό να τον εγκαλεί για μια πραγματική ιστορία που του ανέφερε ένας επιστήμονας που 40 χρόνια χειρίζεται τα θέματα των διεμφυλικών. Και επανέλαβε την θέση του ότι πρέπει να υπάρχει «φίλτρο ασφαλείας» και μια επιστημονική ιατρική διάγνωση. «Να πάει σε έναν ειδικό στο Αιγινήτειο, να τον διαβεβαιώσει για τις ευθύνες που αναλαμβάνει. Δεν είναι ζήτημα ψυχοπάθειας. Η δύσκολη απόφαση δεν είναι να αλλάξει η ταυτότητα, αλλά η δύσκολη απόφαση είναι να βγει από το σπίτι του με γυναικεία ρούχα», είπε και τόνισε ότι «χρειάζεται ψυχική υποστήριξη». «Εθελοτυφλείτε αν δεν το βλέπετε και είστε ανεύθυνος», είπε στον κ. Τσίπρα, δηλώνοντας: «Αναγνωρίζω το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Την δικλείδα ασφαλείας την αναγνωρίζετε για τον 15χρονο αλλά όχι για τον 18χρονο. Να το κάνετε και για τον 18χρονο και τον 20χρονο», είπε στον κ. Τσίπρα και τον κάλεσε να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ψηφίσει την πρόταση νόμου που κατέθεσε η ΝΔ. «Θα διευκολύνετε και κάποιους συνοφρυωμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν θα ψηφίσουν», του είπε.

Ο κ. Τσίπρας αντεπιτέθηκε λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να λέει ότι «είμαστε υπέρ του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό και την ίδια στιγμή να λέει ότι οι ενήλικες πρέπει να πηγαίνουν να παίρνουν γνωμάτευση». «Αυτό είναι ετεροπροσδιορισμός του αυτοπροσδιορισμού. Έχετε χάσει την μπάλα. Είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος. Είστε σκληρά νεοφιλελεύθερος και στα ζητήματα ταμπού αναδιπλώνεστε», είπε στον κ. Μητσοτάκη, ενώ υπερασπιζόμενος τους ΑΝΕΛ είπε ότι παρά τις απόψεις και τις ιδέες τους ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης, για να τον διαψεύσει ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντάς του ότι η ΝΔ το στήριξε και πέρασε.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του πρωθυπουργού για τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο κ. Καμμένος δεν είναι βασικά ακροδεξιός αλλά τυχοδιώκτης» και ότι «θα καταδικαστεί στην πολιτική αφάνεια διότι κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τις πιρουέτες του, ενώ στην Βουλή δεν τον βλέπω να μπαίνει -εκτός αν του δώσετε μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας».