Η λαϊκή ρήση, «κράτα με να σε κρατώ» επιβεβαιώνεται πλήρως από την…αναβάπτιση της σχέσης του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου που επικύρωσαν την πολιτική συμμαχία τους, «λυκοσυμμαχία» για τους αντιπάλους του, στο όνομα της εξουσίας!
Η απόφασή τους να συνεχίσουν να πορεύονται μαζί, για όσο διάστημα αντέξουν, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, συνοδεύεται από εκατέρωθεν υποχωρήσεις και κινήσεις που προήλθαν μετά από έντονο παρασκήνιο. Και οι δυο έχουν αποφασίσει να παραμείνει ενωμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός, παρά το γεγονός ότι αλλοιώνεται η φυσιογνωμία των κομμάτων και στο εσωτερικό κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναστάτωση και προβληματισμός.
Από τη μια πλευρά ο Πρωθυπουργός επέλεξε να στηρίξει πλήρως προ ημερών τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στο θέμα της συνομιλίας του με τον καταδικασθέντα Ευθ. Γιανουσσάκη για την υπόθεση του «Noor – 1», εμμένοντας ότι πρέπει να πορευθεί και άλλο με τον Π. Καμμένο.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, διαπιστώνοντας ότι ο Πρωθυπουργός τον κάλυψε πλήρως και του παρείχε πολιτική ασυλία, θεώρησε αυτονόητο να ρίξει πολύ νερό στο ιδεολογικό του κρασί και να πατήσει ορισμένες κόκκινες γραμμές, στη λογική της διατήρησης στην εξουσία.
Για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αυτονόητο πως οι ΑΝΕΛ έπρεπε να αλλάξουν στάση, από τη στιγμή που η ΝΔ κυρίως είχε διαμηνύσει ότι από εδώ και πέρα δεν θα ψηφίζει νομοσχέδια που δεν θα ψήφιζε η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Διπλές πλειοψηφίες, τέλος…επιλέξατε τον Καμμένο, θα μείνετε με τον Καμμένο», είπε σε ένα σημείο της ομιλίας του την περασμένη ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επιλέγοντας το σύνθημα όχι κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, αλλά Καμμένου – Τσίπρα, ανέφερε ότι η Ν.Δ.δεν θα ψηφίζει διατάξεις, ακόμη και στην περίπτωση που συμφωνεί.
Στις τάξεις της Κ.Ο. καταγράφεται μεγάλη ένταση, καθώς πάρα πολλοί βουλευτές δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν αυτή την πολιτικά ερμαφρόδιτη συμμαχία και τηρούν αποστάσεις. Επίσης, και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αποφεύγουν να στηρίξουν τον Π. Καμμένο που βλέπει ότι ακόμα και βουλευτών των ΑΝΕΛ, όπως π.χ.ο Δημήτρης Καμμένος ασκούν κριτική σε επιλογές του.
Την ίδια στιγμή οι βουλευτές των ΑΝΕΛ διαπιστώνουν ότι θολώνεται όλο και περισσότερο το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος και πλέον το κόμμα έρχεται αντιμέτωπο με το συντηρητικό και δεξιό ακροατήριο που στηρίζουν τον Π. Καμμένο από την πρώτη στιγμή.
Η κίνηση του Πρωθυπουργού στην περασμένη Δευτέρα να στηρίξει τον Π. Καμμένο έφερε τους ΑΝΕΛ προ μιας δυσάρεστης απόφασης. Αν και πριν καιρό ήταν κάθετα αρνητικοί ή τουλάχιστον θα ετίθετο δίλημμα για την απόφασή τους, τώρα ήταν μονόδρομος να στηρίξουν μια ατζέντα με την οποία έχουν ιδεολογική αντίθεση.
Η διάταξη που αφορά τον αυτοπροσδιορισμό ως «Τουρκικής» της Μουσουλμανικής Ένωσης Ξάνθης και το νομοσχέδιο που αφορά στην ταυτότητα φύλου προκάλεσαν ρήγμα στις τάξεις των ΑΝΕΛ, παρά το γεγονός ότι η Κ.Ο.τα στηρίζει με επιφυλάξεις.
Για να υπάρξει όμως αλλαγή στάσης των ΑΝΕΛ, έγινε και ωριαία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου _στην αρχή συζήτησαν κατ’ ιδίαν_ και παρόντων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του υφυπουργού Τέρενς Κουίκ. Εκεί, αφού επιβεβαιώθηκε η γραμμή «η ισχύς εν τη ενώσει, έναντι της αντιπολίτευσης και ειδικά της Ν.Δ.» και υπό στη σκιά της πρωθυπουργικής στήριξης στον Π. Καμμένο, αποφασίστηκε το εξής: να προστεθεί η φράση «τηρουμένων και των διατάξεων του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)».
Αυτό θεωρήθηκε ως αναγκαία διευκρίνιση για να καμφθούν οι αντιστάσεις των ΑΝΕΛ που έθεταν θέμα περί αμφισβήτησης της ελληνικότητας της Θράκης. «Πολύ κακώς αποκρύπτεις την αλήθεια ζητήσαμε επαναδιατύπωση της τροπολογίας με αναφορά στο 11 2 της ΕΣΔΑ που ξεκαθαρίζει το Εθνικό θέμα», έγραψε στο τουίτερ ο Π. Καμμένος.
Το άρθρο αυτό και συγκεκριμένα η παράγραφος 2 περιγράφει τους περιορισμούς τους δικαιώματος του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και στόχος των ΑΝΕΛ είναι, όπως λένε δικαιολογώντας τη στάση τους, να μην μπορεί κανείς να προβαίνει σε αντεθνική δράση.
Οι ΑΝΕΛ δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά μετά την προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού να στηρίξει πλήρως τον Π. Καμμένο. Γι’ αυτό ακολούθησε και η άλλη υποχώρηση των ΑΝΕΛ για να διατηρηθεί αρραγής η ενότητα των «153».Η νέα υποχώρηση αφορούσε την στήριξη του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου (δεν θέλουν να επιτρέπεται η υιοθεσία τέκνων) και όπως έλεγαν μερικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «δανεικά είναι αυτά». Μάλιστα υπενθύμιζαν την θετική στάση πολλών έναντι του Π. Καμμένου το περασμένο καλοκαίρι όταν υπήρχαν πολλά αρνητικά δημοσιεύματα για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Αν και στην Κ.Ο. υπάρχει ικανοποίηση που οι ΑΝΕΛ κάνουν υποχωρήσεις και στηρίζουν, έστω και με επιφυλάξεις νομοθετήματα που εμπεριέχονται στην αριστερή ατζέντα, εντούτοις, πολλοί βουλευτές είναι προβληματισμένοι για την συνεχή και ολόπλευρη στήριξη του Αλ. Τσίπρα στον Π. Καμμένο. Βέβαια κατανοούν ότι η στήριξη στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ θεωρείται η αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος κυβερνητικός εταίρος. Αυτή η στήριξη όμως δεν σημαίνει όπως λένε, και πλήρη αποδοχή των κινήσεων και των πράξεων του Π. Καμμένου και μένει να φανεί πως θα συνεχιστεί ο συγκεκριμένος πολιτικός γάμος μεταξύ ετερόκλητων σχημάτων από πολλές απόψεις.