«Η χώρα βρίσκεται σε νέο περιβάλλον. Η συμφωνία στο Eurogroup δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης αλλά ανοίγει καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, τον οποίο θα διαβούμε τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης.
«Τώρα που βλέπουμε την έξοδο χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι εφησυχασμός» είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς, ενώ πρόσθεσε ότι «η συμφωνία αντιστοιχεί στους στόχους που είχαμε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού, λίγες ημέρες πριν το Eurogroup».
«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το χρέος, αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» είπε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους η συμφωνία στο Eurοgroup της 15 Ιουνίου είναι εξαιρετικά σημαντική.
α. Προσδιορίζει τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος που θα εφαρμοστούν μετά την λήξη του προγράμματος.
β. Εγινε αποδεκτή η γαλλική πρόταση για συμπερίληψη στα μέτρα της ρήτρας ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ρήτρα, πιθανή αρνητική εξέλιξη θα συνοδεύεται από αυτόματη επέκταση των μέτρων για το χρέος.
γ. Περιλαμβάνει δέσμευση για δράσεις και προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη. Αλλά κυρίως έκανε δεκτό το πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα κατευθύνει πόρους σε ειδικά και επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια.
δ. Περιλαμβάνει δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και την έμπρακτη στήριξη της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Στήριξη που θα πάρει τη μορφή αποθεματικού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παν ενδεχόμενο. Αυτή η απόφαση είναι πιο σημαντική, αίρει κάθε αβεβαιότητα.
«Για τους παραπάνω λόγους ορθώς δηλώσαμε, χωρίς ακρότητες και πανηγυρισμούς, ότι είναι η πρώτη φορά από τον δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 που αισθανόμαστε δικαιωμένοι» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Τρεις εβδομάδες πριν πήραμε το ρίσκο και απορρίψαμε μια πρόταση που δεν εγγυείτο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προοπτική εξόδου στις αγορές με ασφάλεια», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Ό,τι και να λένε όσοι επιμένουν σε στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική, το αποτέλεσμα της συμφωνίας κρίνεται πέραν ημών από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Από αυτούς που θα κληθούν να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα».
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την πτωτική πορεία των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστεί και ότι «σύντομα θα έχουμε δυνατότητα δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές».
Διευκρίνισε ότι «η έξοδος στις αγορές αποτελεί έναν από τους βραχυπρόθεσμους στόχους και όχι τον κύριο στόχο της κυβέρνησης. Ο κύριος στόχος της σχετίζεται με την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, προκειμένου να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και να δώσουμε μια προοπτική δυναμικής επανεκκίνησης».
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το «μομέντουμ» της οικονομίας, έτσι ώστε να εγγυηθούμε ότι η ανάπτυξη δεν θα αφορά τους λίγους αλλά τους πολλούς» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τώρα προχωράμε στη διενέργεια των 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων για να καθοριστούν οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες κάθε περιοχής».
«Πρέπει να υποστηρίξουμε επενδυτικά σχέδια που αυξάνουν την απασχόληση όπως πρέπει να είμαστε άτεγκτοι στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας» σημείωσε.
«Η ανάκτηση της εργασίας, η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας αποτελεί την κύρια, την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης…. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα θεσμικά θεμέλια ενός κοινωνικού κράτους….»
«Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σχολείο που δεν θα είναι ένα εξεταστικό κέντρο. Ενα σχολείο γνώσης, εκπαιδευτικής αγωγής…»
«Πρώτος μεγάλος σταθμός πλέον η έξοδος από το πρόγραμμα και την επιτροπεία με σταθερά βήματα και αποφασιστικότητα. Μπορούμε να φτιάξουμε μια χώρα και μια κοινωνία που θα είναι πιο κοντά στην ισότητα, την αλληλεγγύη, την ευημερία για τους πολλούς» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Και πρόσθεσε: «Στόχος και σαφής δέσμευση στον ελληνικό λαό οταν ζητήσαμε την στήριξή του δεν ήταν μόνο η έξοδος από την κρίση, αλλά και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Η ανάδειξη των σκοτεινών υποθέσεων των προηγούμενων ετών καθώς και των σημαντικών ευθυνών του πολιτικού προσωπικού. Γνωρίζετε φυσικά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές υποθέσεις που διερευνώνται από τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Από την εξεταστική επιτροπή της βουλής για την Υγεία αλλά και πολλές άλλες υποθέσεις που διερευνώνται από την Δικαιοσύνη.
»Είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε δεσμευθεί να μην συγκαλύψουμε τίποτα, να μην υποθάλψουμε να μην υποχωρήσουμε στις δυνάμεις που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν και ξέπλυναν μαύρο χρήμα. Είτε πρόκειται για την υπόθεση της Siemens που ακόμα ταλανίζει την πολιτική ζωή, είτε για άλλες υποθέσεις πιο πρόσφατες, όπως η υπόθεση Novartis, τα εξοπλιστικά, η υπόθεση του πρώην υπουργού κ. Παπαντωνίου είτε για το μεγάλο σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν», που φέρνει στην επιφάνεια όλες τις σκοτεινές πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος. Είτε, όμως, αν πρόκειται -και ακόμα περισσότερο εγώ θα έλεγα- για εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και μας αφήνουν όλους εμβρόντητους, όπως η άθλια αυτή υπόθεση του NOOR1 με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους μυστηριώδεις ταυτόχρονους θανάτους πολλών εκ των κρίσιμων μαρτύρων της υπόθεσης. Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των συνταγματικών της δυνατοτήτων και της δικαιοκρατίας θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, ώστε η ελληνική δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει όλες αυτές τις υποθέσεις και ο ελληνικός λαός να μάθει αλλά και οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν».
«Δουλεύουμε απέναντι σε ένα αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον. Αλλά σε αυτό ο λαός μας εμπιστεύτηκε. Αγνοήστε αυτό το περιβάλλον και κάντε αυτό που πρέπει. Από τα έργα θα κριθούμε. Αρκεί να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε» είπε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας την εισήγησή του.
Στις Βρυξέλλες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες εν όψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, 22 και 23 Ιουνίου.
Το απόγευμα θα συμμετάσχει και θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνει η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο «Το σενάριο που λείπει – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους».
Τις επόμενες δύο μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής, όπου σύμφωνα με την ατζέντα που έχει δημοσιοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα κυριότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν στα ζητήματα της μετανάστευσης, ασφάλειας και άμυνας, της απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη το μεσημέρι και να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.
Στην εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» ομιλίες θα απευθύνουν και η Σκα Κέλλερ (συμπρόεδρος) της Ομάδας των Πρασίνων, ο Πολ Μανιέτ (σοσιαλιστής πρόεδρος της Βαλονίας) και ο Μπενουά Αμόν (σοσιαλιστής υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία).
Επιπλέον, παρεμβάσεις στη συζήτηση θα πραγματοποιήσουν και οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων: Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές) και Γκάμπι Τσίμερ (Ευρωομάδα της Αριστεράς).
Πυρά της αντιπολίτευσης για την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό
Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, στην οποία παρότρυνε τα μέλη της κυβέρνησης να κινήσουν τις διαδικασίες για ήδη ώριμες επενδύσεις.
«Ο κ. Τσίπρας μίλησε σήμερα στο μοναδικό ακροατήριο που έχει απομείνει να τον χειροκροτεί: στους υπουργούς του» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι η απόστασή του από τους πολίτες, τα προβλήματά τους και την ελληνική πραγματικότητα διαρκώς μεγαλώνει. Μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη με τις ιδεοληψίες του χθες δεν μπορούν να υπάρξουν».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι: «Αφού τελείωσαν τα αντιμνημονιακά παραμύθια και οι ιστορίες περί ηρωικής διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε τώρα ότι το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι αυτό που φωνάζει το Ποτάμι εδώ και καιρό: η ανάπτυξη».
«Αν κοιτάξει κανείς όμως τους υπουργούς που βρίσκονταν γύρω από το τραπέζι, αναγνωρίζει στα πρόσωπά τους εκείνους που πολέμησαν οποιαδήποτε επένδυση: Από τα λιμάνια, ως τα περιφερειακά αεροδρόμια και το Ελληνικό. Είναι οι ίδιοι που ακόμη και σήμερα προβάλουν κάθε είδους εμπόδια. ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και επενδύσεις δεν πάνε μαζί».
«Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η συμφωνία δεν σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης, όπως έσπευσαν να πανηγυρίσουν κάποιοι υπουργοί του. Για να βγούμε από την κρίση, είναι ανάγκη να τεθούν άλλες προτεραιότητες κι όχι να γίνονται επιλογές που μας γυρίζουν πίσω -όπως στον τομέα της Παιδείας- τις οποίες έσπευσε και σήμερα να στηρίξει ο κ.Τσίπρας. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ούτε ξέρει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.