Ο στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ένας διεθνής ενεργειακός και διαμεκακομιστικός κόμβος, ως σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, αλλά και ένας κόμβος ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δίνει, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ενέργεια είναι η «αιχμή του δόρατος» της αναπτυξιακής πολιτικής για την επόμενη μέρα και η προστασία του περιβάλλοντος απαράβατη προϋπόθεση για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και ιδιαίτερα για τον τομέα της ενέργειας επισήμανε ότι μπορεί να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδας.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς το έργο του αγωγού TAP, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη. Προχωρά η αναβάθμιση μιας από τις πιο κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας, του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Αλλά και η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη».
«Παράλληλα εργαζόμαστε εντατικά, σε διπλωματικό επίπεδο, για την ωρίμανση στρατηγικών ενεργειακών έργων. Του αγωγού φυσικού αερίου East Med, του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euroasia Interconnector» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στις Α.Π.Ε. «προκειμένου να βελτιωθεί το ενεργειακό μείγμα της χώρας», ενώ σημείωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι περί τα τέλη του καλοκαιριού θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τα νοικοκυριά, αλλά και τα δημόσια κτίρια.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στήριξη των κοινωνικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το φετινό βαρύτερο χειμώνα, είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες καταναλωτές να περάσουν σε υψηλότερη (και ακριβότερη) κλίμακας.
Σε θέματα περιβάλλοντος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα που η Ελλάδα λαμβάνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Κλίμα που ελήφθη στο Παρίσι.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, για τους οποίους οι προηγούμενες κυβερνήσεις -όπως είπε- «απέφευγαν, όπως ο διάβολος το λιβάνι».
Τέλος, έως το τέλος του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί δασολόγιο και Κτηματολόγιο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να γνωρίζουν τους όρους και τους κανόνες για τη δόμηση και την εκμετάλλευση.
Μάλιστα, προανήγγειλε Ενιαίο Φορέα Κτηματογράφησης, στον οποίο θα ενταχθούν Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία.
Ομιλία πρωθυπουργού στο ΣΒΒΕ το βράδυ της Τετάρτης
Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΒΕ διεξάγονται στο ξενοδοχείο Hyatt Regency και η η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει στις 8 το βράδυ.
* Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΒΕ διεξάγονται στο ξενοδοχείο Hyatt Regency και η η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει στις 8 το βράδυ.