Σε μια από τις πιο θλιβερές συνεδριάσεις της η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΔΗ.ΣΥ., η ΝΔ, αλλά και η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την βουλευτική τροπολογία που αποδέχθηκε η κυβέρνηση με την οποία απαλλάσσονται εταιρείες που μετά την μεταβίβασή τους βαρύνονται από πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε προηγούμενες διοικήσεις τους για παραβάσεις λαθρεμπορίας. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 151 ναι, 29 παρών και 76 όχι ενώ η επίμαχη τροπολογία έγινε δεκτή με 149 ναι και 97 όχι.
Η διαδικασία εξελίχθηκε σε σφοδρή σύγκρουση που άγγιξε το «κόκκινο» τόσο ως προς το επίπεδο και τις πρακτικές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας όσο και ως προς το περιεχόμενο της επίμαχης ρύθμισης, η οποία, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος αφορά την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να διευκρινίζει ότι η τροπολογία δεν αφορά μόνον την συγκεκριμένη εταιρεία αλλά «είναι οριζόντια και αφορά κάθε επιχείρηση και αφορά βεβαίως και την ΣΕΚΑΠ αλλά όχι μόνον τη ΣΕΚΑΠ», όπως είπε τονίζοντας ότι «την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεοκοπίας την έχουν κάποιοι πιο παλιοί», διερωτώμενος «ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι και με ποιες πλάτες έκαναν λαθρεμπόριο επί των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Τσίπρας κατά ΣτουρνάραΑπαντώντας στα σφοδρά πυρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σε ποιον αφορά αυτή η διάταξη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με την εν λόγω τροπολογία «δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο» και κάλεσε την αντιπολίτευση «να σταματήσει τα ψέματα».
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών –και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος- Ι. Στουρνάρα λέγοντας, απευθυνόμενος προς την ΝΔ ότι «πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά σε μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο του πετρελαίου», προαναγγέλλοντας ότι «έρχονται δικογραφίες στη Βουλή».
Όπως εξήγησε εξάλλου σχετικά με το περιεχόμενο της τροπολογίας «οι καταλογισμοί για τις τελωνειακές παραβάσεις ισχύουν για αυτούς που τις διέπραξαν», ενώ τόνισε ότι δεν προκαλείται κάποια επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση. Και κατηγόρησε την ΝΔ για «μένος απέναντι σε κάθε επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί στην δική σας διαπλοκή», όπως είπε.
Πυρά ΜητσοτάκηΟ πρόεδρος της ΝΔ έθεσε με έμφαση το θέμα του προβληματικού τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το κοινοβούλιο, κάτι που είχε εκθέσει και στον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση μια ημέρα πριν, αλλά, όπως είπε, λίγη ώρα αργότερα κατατέθηκε η συγκεκριμένη τροπολογία η οποία έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου «χωρίς καμία εξήγηση». «Εγείρει πολλά ερωτηματικά γιατί διαγράφονται πρόστιμα για λαθρεμπόριο και ποια είναι η επιβάρυνση που προκύπτει», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τον κ. Βούτση να προστατεύσει το κύρος της Βουλής και να παροτρύνει την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία. «Μην κρύβετε τον αυταρχισμό αυτών που θέλουν να γίνουν καθεστώς», του είπε.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής έκρινε ότι δόθηκαν σαφείς εξηγήσεις για την τροπολογία και γιατί γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση, ενώ ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για το περιστατικό που σημειώθηκε το προηγούμενο βράδυ κατά την περάτωση της διαδικασίας όταν, όπως κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Αν. Λοβέρδος, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής έκλεισε το μικρόφωνο του προεδρείου. «Ενώ η συνεδρίαση πήγαινε να κλείσει, υπάλληλός σας αξιωματούχος, ειδικός γραμματέας με κοινοβουλευτικά ανοίκειο τρόπο διέπραξε μια σειρά παραβάσεις όπως η διατάραξη συνεδρίασης κοινοβουλευτικού Σώματος κλείνοντας το μικρόφωνο», είπε ο κ. Λοβέρδος επισημαίνοντας: «Αν θέλετε μεθόδους Μαδούρο να πάτε στη Βενεζουέλα. Είστε υποχρεωμένος απέναντι σε αυτόν να πάρετε όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την λειτουργία της Βουλής. Αν δεν το κάνετε είστε συνυπεύθυνος για την ασχημία που έγινε», πρόσθεσε. Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι η συνεδρίαση είχε λήξει, όπως είχε αναγγείλει δυο φορές ο προεδρεύωνΔ. Κρεμαστινός, τονίζοντας πως «όταν η συνεδρίαση κλείνει, κλείνουν και τα μικρόφωνα και το κανάλι της Βουλής», επισημαίνοντας στον κ. Λοβέρδο ότι «όχι μόνο δεν δέχομαι αυτό που λέτε, αλλά και είμαι απολύτως υπεύθυνος για την διαδικασία».
Καβγάς με ΓεωργιάδηΑπαντώντας στις βολές του κ. Μητσοτάκη για την παραβίαση των κανόνων ορθής νομοθέτησης, ο πρωθυπουργός είπε ζήσαμε την κοινοβουλευτική διαδικασία από το 2009 και μετά και γνωρίζουμε τι γινόταν και κυρίως γνωρίσαμε την διακυβέρνηση Σαμαρά που δεν είχε έρθει ούτε μια φορά να απαντήσει σε ερώτηση και είχαμε μια διαδικασία φαστ- τρακ με δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου». «Μιλάτε εσείς για τροπολογίες, τις νυχτερινές που δίνατε ασυλία στους τραπεζίτες, που σβήνατε χρέη επιχειρηματιών από πρόστιμα –και όχι προστίματα», του είπε ειρωνευόμενος τον κ. Μητσοτάκη, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ με τον Αδ. Γεωργιάδη να φωνάζει εξοργισμένος και τον κ. Βούτση να του παρατηρεί ότι «εδώ είναι Βουλή, δεν είναι στούντιο για τηλεπωλήσεις, εδώ έχει κανόνες».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι στην πρώτη ομιλία του ως πρωθυπουργός έλεγε ότι «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος», το οποίο όμως παραβιάζεται με την τροπολογία η οποία δεν μπορεί να γίνεται από την κυβέρνηση αποδεκτή χωρίς να συνοδεύεται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Απαντήστε τώρα αντί να κρύβεστε με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο. Αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση. Ποια είναι;», τον ρώτησε, καλώντας τον να την αποσύρει, ενώ τον κατέστησε «υπόλογο γιατί υπονομεύετε με προσωπική σας ευθύνη την διαδικασία», όπως του είπε. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι κατά πάγια πρακτική οι βουλευτικές τροπολογίες δεν συνοδεύονται από έκθεση του ΓΛΚ. «Φέρτε μια και μετά να μου κουνάτε το Σύνταγμα», είχε πει στον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».
Καμμένος: «Φιλάγατε κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη»Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος είπε ότι η τροπολογία αφορά την ΣΕΚΑΠ και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ρωτήσει τις βουλευτές του «που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη να μπει και να κάνει επένδυση στη ΣΕΚΑΠ για να μην κλείσει» κατηγορώντας μάλιστα τη ΝΔ ότι «είχε υποσχεθεί την διαγραφή παλαιών προστίμων και ότι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία θα έβγαιναν χωρίς καταβολή προστίμου και τώρα ζητάει ονομαστική ψηφοφορία». Μάλιστα είπε στη ΝΔ ότι «είναι η μοναδική επένδυση που φέρατε φιλώντας κατουρημένες ποδιές του κ. Σαββίδη».
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης αναφέρθηκε στην εικόνα όξυνσης της Βουλής, η οποία, όπως τόνισε, «μεταδίδεται στην κοινωνία που σε λίγες μέρες θα την καλέσουμε να υιοθετήσει μέτρα», ενώ για την τροπολογία διερωτήθηκε «ποιος θα αποφασίζει ποια επιχείρηση θα μπαίνει σε αυτή την λογική; Ποιος θα τον απαλλάσσει από πρόστιμα που δεν γνώριζε; Το δικαστήριο, ο υπουργός;».
Τα πυρά συνεχίστηκαν με τον κ. Λοβέρδο να κάνει λόγο για «χαριστική ντροπολογία για την οποία οι υπουργοί έκαναν ότι δεν ξέρανε ποιον αφορά, ενώ έξω στους διαδρόμους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το ομολογούσαν». Ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι «τσακώνονται για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών ποιος θα τα εξυπηρετεί». «Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου. Ακολουθείτε την ίδια κοινοβουλευτικήδιαδικασία. Πόσο πολύ μοιάζετε», σημείωσε. ΑΜΥΡΑΣ: Μας είπε για πια εταιρεία και ποιον Για τι ποσό μιλάνε. Κάποιοι έλεγαν για 38 εκ. ευρώ. Κατά την συζήτηση κλείσανε τα μικρόφωνα ο υπάλληλος της Βουλής και αυτομάτως κόπηκε η σύνδεση του καναλιού της Βουλής. Αλλά και από το Ποτάμι ο Γ. Αμυράς είπε ότι η τροπολογία «αφορά μια περίπτωση, μια εταιρεία, έναν επενδυτή» και είναι «απολύτως φωτογραφική», ενώ «δημιουργεί επιβάρυνση του προϋπολογισμού εφόσον δεν συνοδεύεται από έκθεση του ΓΛΚ».Τέλος, η Χ.Α. δια της Ελένης Ζαρούλια κατήγγειλε την στάση της ΝΔ για υποκρισία.