«Το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι» είπε ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών. Εστιάζοντας δε, στο κλείσιμο της συμφωνίας, ο κ. Βίζερ επεσήμανε ότι αν θέλουν τα μέρη, είναι τεχνικά εύκολο, να κλείσουν συμφωνία μέχρι την επόμενη Παρασκευή, ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχουν δυσκολίες.
Ο κ. Βίζερ ανέφερε ότι τον στεναχωρεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση και ζήτησε «περισσότερη δράση και λιγότερες κουβέντες» για να κλείσει η συμφωνία. Είμαστε στη β’ αξιολόγηση και αυτό είναι λίγο«καταθλιπτικό»γιατί το πρόγραμμα τρέχει για 1,5 χρόνο και ακόμα δεν ολοκληρώσαμε τη δεύτερη αξιολόγηση, είπε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι τροφή για σκέψη για το εάν μπορούμε λίγο να επιταχύνουμε.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει στο πρόγραμμα, ενώ ήταν απολύτως σαφής ότι χωρίς τη συμμετοχή του το πρόγραμμα αυτό σταματά, και μπαίνουμε σε νέες χρονοβόρες διαδικασίες.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «υπάρχουν κάποιοι (όχι μόνο σε αυτή τη χώρα) που κάνουν όνειρα για πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Πρέπει να είναι ρεαλιστές. Χωρίς το ΔΝΤ αυτό το πρόγραμμα σταματά. Χρειάζεται Eurosummit για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Ηγέτες χωρών και υπουργοί οικονομικών μπορεί να πουν ότι χρειάζεται αλλαγή στη συμφωνία του ESM και θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις ως το φθινόπωρο».
«Η αναμονή αυτή τώρα είναι καταστροφική, το πιο ηλίθιο που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν σημάδια προόδου και μπορούμε είτε να προχωρήσουμε μπροστά ή να υποχωρήσουμε» πρόσθεσε.
Κατά τον Βίζερ χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις ώστε οι αρνητικές ανισορροπίες που υπάρχουν στη χώρα να αντιμετωπιστούν.
Ισχυρή η δέσμευση των 19 ΥΠΟΙΚ για το χρέος
Ερωτηθείς για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που το ΔΝΤ ζητά μετ’ επιτάσεως και αν αυτά μπορούν να αποφασιστούν πριν τις γερμανικές εκλογές, απάντησε ότι έγινε εξειδίκευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη. «Δεν είναι στραγάλια η μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ» επισήμανε.
Υπάρχει πολύ ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα γίνουν και άλλα υπό όρους μετά το τέλος του προγράμματος, πρόσθεσε. «Στο ΔΝΤ θέλουν πολύ περισσότερη εξειδίκευση. Θα δούμε στο Eurogroup που θα αποφασίσει τι θα γίνει» είπε ακόμη.
Πάντως ο κ. Βίζερ υποστήριξε ότι εκτός της Ευρώπης πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι η πολιτική δέσμευση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και των Θεσμών να κάνουν κάτι στα μέσα του 2018 «είναι τόσο δεσμευτικό όσο και να είναι εγγεγραμμένο στο Σύνταγμα. Είναι μια δέσμευση από την οποία κανείς δεν θα κάνει πίσω».
Τέλος, σε ερώτηση τι θα άλλαζε στην Ελλάδα, ο κ. Βίζερ έκανε λόγο για ένα δημόσιο τομέα απαλλαγμένο από πολιτικές παρεμβάσεις, που θα εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό τον έλληνα πολίτη.