Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε χρήση των προεδρικών διαταγμάτων προκειμένου να εφαρμόσει πολιτικές που δεν μπορούσαν να περάσουν από το Κογκρέσο. Ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο έχει δηλώσει ότι προτίθεται να ανατρέψει πολλές από αυτές τις πολιτικές, αλλά, έχοντας την πλειονότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στο πλευρό του, μπορεί εύκολα να το κάνει. Βασικοί στόχοι του Τραμπ είναι τα μέτρα και οι νόμοι για την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, το πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης Obamacare και η οπλοκατοχή. Επίσης έχει δηλώσει ότι θέλει να αναθεωρήσει τη συνθήκη του «απαρχαιωμένου» ΝΑΤΟ και να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «κινεζική φάρσα» και έχει δηλώσει ότι μονομερώς θα αντιστρέψει κάθε πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Είπε ότι θα ακυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ωστόσο η επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ θα χρειαζόταν χρόνια και η επαναδιαπραγμάτευσή της είναι δύσκολη. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η νέα αμερικανική ηγεσία είναι να μην εφαρμόσει η ίδια τη συμφωνία, η οποία είναι μη δεσμευτική.
Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Τραμπ έχει διακηρύξει ότι σκοπεύει να κατασκευάσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και να απαγορεύσει την είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Εχει δεσμευθεί να ακυρώσει τα προεδρικά διατάγματα με τα οποία ο Ομπάμα εφάρμοσε το πρόγραμμα DACA –Deferred Action for Childhood Arrivals -, το οποίο επιτρέπει στα παιδιά (ηλικίας 16 ετών και κάτω) των παράτυπων μεταναστών που έφθασαν στις ΗΠΑ από το 2007 και μετά να προστατευθούν από την απέλαση και να λάβουν άδεια εργασίας για δύο χρόνια. Ο Τραμπ έχει πει ότι θα απελάσει τους «bad hombres» («κακούς ανθρώπους» –επίσης έχει αποκαλέσει τους Μεξικανούς «βιαστές»), αλλά δεν έχει παρουσιάσει λεπτομερές σχέδιο για το τι θα συμβεί σε περίπου 11 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα.
Αναφορικά με το Obamacare, ενώ η απόσυρση του συνόλου του νόμου θα χρειαστεί τη συμφωνία του Κογκρέσου, ορισμένες αμφιλεγόμενες διατάξεις του (όπως η νομική διαμάχη με ορισμένες θρησκευτικές οργανώσεις για την παροχή ή όχι δωρεάν αντισυλληπτικών στους υπαλλήλους τους) μπορούν να ακυρωθούν εύκολα. Τον περασμένο Ιανουάριο, οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία παρουσίασαν ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ακύρωνε την αύξηση της φορολογίας που περιλαμβάνει το Obamacare αλλά και την επέκταση του Medicaid.
Προτού ακόμη ο Ομπάμα ανακοινώσει το προεδρικό του διάταγμα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής στις 4 Ιανουαρίου, ο Τραμπ δεσμεύθηκε να το ακυρώσει.
«Διαθέτουμε πολλούς νόμους και κανόνες. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν χωρίς νέες αποφάσεις» δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί καμία ενέργεια που να αλλάζει τη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.
ΣΤΡΟΦΗ
Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «κινεζική φάρσα» και έχει δηλώσει ότι μονομερώς θα αντιστρέψει κάθε πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Προτού ακόμη ο Ομπάμα ανακοινώσει το προεδρικό του διάταγμα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής στις 4 Ιανουαρίου, ο Τραμπ δεσμεύθηκε να το ακυρώσει. «Διαθέτουμε πολλούς νόμους και κανόνες. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν χωρίς νέες αποφάσεις» δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί καμία ενέργεια που να αλλάζει τη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Σεθ Μακ Κι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Texas Tech
«Χάιδεψε τον φόβο και την οργή λευκών Αμερικανών»
«Ποιοι Αμερικανοί ψήφισαν τον Τραμπ και γιατί;» ρωτήσαμε τον Σεθ Μακ Κι, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Texas Tech. «Η γρήγορη απάντηση είναι λευκοί, άνδρες και γυναίκες, με ή χωρίς πτυχία, ηλικίας άνω των 45 ετών, και με εισόδημα άνω των 50.000 δολαρίων. Ο κυριότερος λόγος ήταν ο θυμός για το «σύστημα», οικονομικό και πολιτικό, και η απαίτηση για ανατρεπτική αλλαγή» μας λέει ο Μακ Κι.
«Τα στοιχεία από τα exit polls έδειξαν και ορισμένα απρόσμενα πράγματα: παρά τα σεξιστικά σχόλια και τον μισογυνισμό του, το 52% των λευκών γυναικών ψήφισε Τραμπ και όχι τη γυναίκα Χίλαρι Κλίντον. Το ποσοστό στους λευκούς άνδρες ήταν 63%. Παρά τη ρατσιστική ρητορική, ο Τραμπ διατήρησε σχεδόν το ίδιο ποσοστό της ψήφου ισπανοφώνων και μαύρων που είχε πάρει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος Μιτ Ρόμνεϊ το 2012. Και παρά τη στήριξη της εργατικής τάξης, άνω του 50% των ψηφοφόρων με εισοδήματα κάτω των 30.000 δολαρίων, οι πιο φτωχοί Αμερικανοί, ψήφισε Κλίντον» τονίζει ο Μακ Κι.
Αυτά ισχύουν στο γενικό εκλογικό σώμα. «Η σκληρή εκλογική βάση του Τραμπ αποτελείται κυρίως από μεσήλικους λευκούς, με χαμηλότερη μόρφωση και μικρότερο εισόδημα. Σε αυτούς απευθύνεται όταν λέει ότι η Αμερική δεν «νικάει» πια. Και ότι θέλει να την «ξανακάνει μεγάλη». Αυτό και πολλά από τα συνθήματά του ήταν μια κωδικοποιημένη γλώσσα που στοχεύει απευθείας στην ξενοφοβία των λευκών κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων. Με την ακραία πόλωση, την πολιτική δυσλειτουργία στην Ουάσιγκτον και τις επικίνδυνες εξωτερικές απειλές (τζιχαντιστές του ISIS, ισλαμιστική τρομοκρατία) στις ειδήσεις, πολλοί είδαν στον Τραμπ έναν ισχυρό άνδρα που τους προσφέρει τη σιγουριά απλοϊκών λύσεων. Η Κλίντον έχασε κυρίως επειδή ενσαρκώνει το «σύστημα», σε μια στιγμή που οι Αμερικανοί είναι θυμωμένοι και θέλουν να ταρακουνήσουν το κατεστημένο. Το αντισυστημικό μήνυμα, ο πλούτος και η οικονομική επιτυχία του, μαζί με την εντύπωση ότι «δεν μασάει τα λόγια του» ούτε «σκύβει το κεφάλι», έκανε πολλούς να θεωρούν τον Τραμπ πολιτικό σωτήρα» τονίζει ο καθηγητής Μακ Κι.
Και καταλήγει:
«Απέκτησε δυναμική χαϊδεύοντας με ξεδιάντροπο λαϊκισμό τον φόβο και την οργή λευκών Αμερικανών, που έχουν πληγωθεί οικονομικά από την ύφεση, από την παγκοσμιοποίηση και, κατά την άποψή τους, από τη μετανάστευση. Αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια. Αυτοί βρίσκονταν πίσω από το κύμα της νίκης σε περιοχές όπως το Οχάιο, το Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν, όπου η αποβιομηχάνιση και η ανεργία έχουν χτυπήσει κόκκινο. Πιέζονται, φοβούνται και δυσανασχετούν τόσο για τα οικονομικά κέρδη των πολύ πλουσίων όσο και για κοινωνικά προγράμματα (Obamacare) που απευθύνονται στους φτωχούς, οι οποίοι συχνά ανήκουν σε μειονότητες».Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ