Αμετακίνητος εμφανίστηκε στην Βουλή ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης όσον αφορά την ουσία των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα ανόρθωσης της αξιοπιστίας της εκπαίδευσης μέσω της ενίσχυσης της αξιοπιστίας των εκπαιδευτικών, δεν υπάρχει περίπτωση να την πάρουμε πίσω. Μάλιστα επικαλέστηκε άρθρο του Παύλου Μπακογιάννη στο «ΒΗΜΑ» το 1976 στο οποίο έγραφε ότι η έλλειψη της μονιμότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν αποτελεί μειονέκτημα μόνο για τους εκπαιδευτικούς αλλά προκαλεί σειρά άλλων ανωμαλιών καθώς οι διδάσκοντες εξαρτώνται από τον εργοδότη.
Επίσης, στο άρθρο αναφερόταν ότι η ανασφάλεια οδηγεί σε σειρά υποχωρήσεων εις βάρος των εκπαιδευτικών και ότι η πρώτη υποχρέωση που θα έπρεπε να υποβληθεί στους επιχειρηματίες-πωλητές παιδείας είναι η μονιμότητα των εκπαιδευτικών. «Εμείς πολύ λιγότερα εισηγούμαστε…», σχολίασε ο κ. Φίλης λέγοντας ότι όλα αυτά τα έγραφε ένα πρόσωπο που δεν ήταν απαίδευτος ή σοβιετόφρων ή της ήσσονος προσπάθειας. Ο κ. Φίλης τόνισε ότι σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή η δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση τελεί υπό κρατική εποπτεία. «Τα εκπαιδευτήρια δεν είναι αμιγείς επιχειρήσεις. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων είναι προϋπόθεση αξιοπιστίας κα όχι συντεχνιακό αίτημα», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.
Επίθεση κατά Αρβανιτόπουλου
Σημείωσε δε ότι «η κατάργηση του καθεστώτος των αιτιολογημένων απολύσεων επί κυβέρνησης Σαμαρά από τον τότε υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, άνοιξε μια μεγάλη τρύπα». «Τώρα ο κ. Αρβανιτόπουλος υιοθετεί την προπαγάνδα των σχολαρχών ότι έρχονται τα σοβιέτ. Έγινε συνήγορος των σχολαρχών», πρόσθεσε, ενώ αναφορικά με τις αιτιολογημένες απολύσεις και το αρμόδιο συμβούλιο που θα κρίνει σχετικώς, πριν πάει το θέμα στην Δικαιοσύνη, ο κ. Φίλης μίλησε για διακομματική συνεννόηση και κλίμα σύγκλισης με άλλα κόμματα για την επαναφορά των αιτιολογημένων απολύσεων.
Σχετικά με τους ελέγχους που διενεργήθηκαν για την καταλληλότητα και επάρκεια των εγκαταστάσεων των ιδιωτικών σχολείων, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι από τα 219 σχολεία που ελέγχθηκαν το 27% είχε προβλήματα και από τα 102 που εγκρίθηκαν μόνον το 30% δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.
Για αριστεία και φροντιστήρια
Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στο θέμα της αριστείας που από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης. «Θέλουμε άριστο σχολείο παντού και όχι κάποια σχολεία αρίστων», είπε, σημειώνοντας πως «πίσω από την αριστεία διακυβεύονται διαμετρικά αντίθετες πολιτικές», ενώ «η επίκληση της αριστείας έχει οδηγήσει στην όξυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων».
Αναφορικά με τα φροντιστήρια επανέλαβε ότι «πρέπει να λειτουργούν με στοιχειώδεις εργασιακές συνθήκες». Όπως είπε «με 21 ώρες την εβδομάδα οι καθηγητές θα μπορούν να έχουν πλήρη ασφάλιση και καλύτερη αμοιβή». Σχετικά δε με τα παράτυπα πτυχία, τόνισε ότι «θα εφαρμόσουμε μετά από χρόνια απραξίας το νόμο Γιαννάκου». «Περίπτωση να ισχύουν άτυπα πτυχία δεν υπάρχει και για τα πλαστά δεν συζητούμε», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας για τα τελευταία ότι «είναι έργο της εισαγγελίας.
Επίθεση από ΝΔ
Ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβερνητκής πολιτικής στον χώρο της εκπαίδευσης συνολικά, λέγοντας ότι η διακηρυχθείσα κατάργηση των εξετάσεων για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα οδηγήσει στην περαιτέρω απαξίωση των ΑΕΙ, ενώ για τις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, είπε στον κ. Φίλη: «Δεν ξέρω αν πράγματι αναζητείτε ταξικούς εχθρούς ή χρησιμοποιείτε την παιδεία για να δώσετε εξετάσεις αριστεροφροσύνης στο κομματικό σας πυρήνα, που δυσανασχετεί μετά την υπογραφή του αριστερού μνημονίου με τον ‘‘κόφτη’’. Θα πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι οι 85 χιλιάδες οικογένειες που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση, δεν είναι οι πλούσιοι κάποιων κολεγίων. Κατά κανόνα ανήκουν στη μεσαία τάξη που σφίγγει το ζωνάρι για να προσφέρει κάτι καλύτερο στα παιδιά της».