Προς τα μέσα Σεπτεμβρίου προσδιορίζεται η συνάντηση Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη διαδικασία εκλογής αρχηγού του νέου σχήματος από τη βάση. Η περίοδος πάντως μόνο νεκρή δεν είναι. Οι συναντήσεις και οι ζυμώσεις κρατούν απασχολημένα τα στελέχη της παράταξης και δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να αναδειχθούν νέοι παίκτες στο στερέωμα του μεσαίου χώρου, να δημιουργηθούν άλλες συμμαχίες και να διευρυνθεί η πολιτική ατζέντα τους. Τίποτε όμως δεν πρόκειται να εκδηλωθεί προτού συναντηθούν οι δύο αρχηγοί ώστε να μην αξιοποιηθεί μια βιαστική κίνηση ως άλλοθι για υπαναχωρήσεις από τον κοινό σκοπό, που είναι η αναγέννηση του χώρου. Ωστόσο στη ΔΕΘ θα δοθεί η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις των βασικών πρωταγωνιστών, καθώς στις 15 Σεπτεμβρίου μιλάει η κυρία Γεννηματά και στις 16 ο κ. Θεοδωράκης.
Ενιαίο κόμμα ή νέο κόμμα;
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν προσδιορίζουν με τον ίδιο τρόπο τον χώρο ούτε υπηρετούν την ίδια πολιτική πρόταση. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ πιέζει για γρήγορες διαδικασίες ώστε να σχηματιστεί ένας συνασπισμός κομμάτων και Κινήσεων ο οποίος θα εκλέξει αρχηγό τον Νοέμβριο και θα προσέλθει σε ένα συνέδριο ενοποίησης τον Μάρτιο. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι απομονωμένη κοινωνικά και πολιτικά και ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Ο επικεφαλής του Ποταμιού πιστεύει ότι δεν θα γίνουν εκλογές ως το 2018, εκτός και αν συμβεί κάποιο ατύχημα, δεν επιθυμεί διαδικασία fast track για την εκλογή αρχηγού, αντιθέτως πιστεύει ότι χρειάζεται να ωριμάσουν οι συνθήκες ώστε να ενεργοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις. «Γιατί βιάζονται; Ποιος είναι ο λόγος να μας αποστέλλονται τελεσίγραφα;» διερωτώνται στο Ποτάμι.
Η κυρία Γεννηματά μιλάει για ενιαίο κόμμα και ο κ. Θεοδωράκης για νέο κόμμα. Γύρω τους σχηματίζονται ήδη άτυπες συμμαχίες. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος, παρότι εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διαφοροποιήθηκε από το ΠαΣοΚ στην ψηφοφορία για την απλή αναλογική ώστε να αναδείξει το διακριτό προφίλ του, υποστηρίζει: «Υπάρχουν σήμερα φωνές που επιδιώκουν τον ενιαίο χώρο αλλά ως ένα πολιτικό νεφέλωμα του μεσαίου χώρου. Διαφωνώ. Υπάρχουν επίσης φωνές προσκολλημένες σε μηχανισμούς και δομές του παρελθόντος. Διαφωνώ. Πρέπει να δρομολογηθούν οι διεργασίες για ενιαίο προοδευτικό φορέα. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός λίγων μηνών η συγκρότηση του φορέα και η εκλογή επικεφαλής από τη βάση με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία».
Από την άλλη πλευρά, οι Κινήσεις Πολιτών θεωρούν ότι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται θα πρέπει να συντείνουν στη δημιουργία νέου φορέα, κάτι που αποτελεί πάγια άποψη και της Αννας Διαμαντοπούλου. Το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη που ίδρυσε η πρώην υπουργός συμμετείχε στον διάλογο της Επιτροπής για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις. Ο διευθυντής του Γιάννης Μαστρογεωργίου μαζί με τον Γιώργο Παπούλια σε παρέμβασή τους παρατηρούν ότι «το άνευρο πολιτικά πόρισμα της Επιτροπής για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις αποτελεί ένα πρώτο δειλό βήμα» αλλά «ο χώρος χρειάζεται ένα τολμηρό άλμα». Κατά την εκτίμησή τους, «ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ επιθυμούν τη δημιουργία ενός στοιχειωδώς υπαρκτού ενδιάμεσου κόμματος γιατί προσδοκούν ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα προκειμένου να μην επιλέξουν οι ψηφοφόροι τον μεγάλο αντίπαλο». «Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι ένα κόμμα στον χώρο του Κέντρου, ανάλογα φυσικά με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, θα αποτελεί εν δυνάμει σύμμαχο ενός εκ των δύο διεκδικητών» όταν έρθει η ώρα να φτιάξει κυβέρνηση. Επιπλέον θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση καθώς είναι λιγότερα τα κόμματα στα οποία θα μπορεί να απευθυνθεί.
Συμμαχίες και αντίπαλοι
Το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η τακτική των ίσων αποστάσεων από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που κρατά η κυρία Γεννηματά διχάζει το κόμμα της αλλά και τον πυρήνα των συνεργατών της. Υπάρχει όμως και ένα άμεσο πρόβλημα: Θα είναι ανοιχτή η διαδικασία των υποψηφιοτήτων σε όλους τους ενδιαφερομένους ή θα μπουν «κόφτες»; Στο ΠαΣοΚ έγινε σχετική συζήτηση και κατατέθηκε η πρόταση να είναι υποψήφιοι μόνοι οι αρχηγοί των κομμάτων, που προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις στον χώρο.
Το θέμα συζητήθηκε και στο Ποτάμι και ο κ. Θεοδωράκης, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ των πολλών υποψηφιοτήτων ώστε να σπάσουν οι κομματικές γραμμές, να δημιουργηθεί ενδιαφέρον για το εγχείρημα και να προσέλθει στις κάλπες το δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας. Μάλιστα τις προσεχείς ημέρες θα συναντηθεί με πρόσωπα του χώρου, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ, για να ανταλλάξει απόψεις αλλά και για απαλείψει την καχυποψία ορισμένων ότι ενδεχομένως να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Οι συνεργάτες του όμως θυμίζουν μια φράση που επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα, ότι η επιτυχία ή η αποτυχία του δεν θα κριθεί από συμβατικές αποφάσεις και ότι δεν έχει τις ανασφάλειες των παραδοσιακών πολιτικών.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στις διεργασίες αναμένεται η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς την κυρία Γεννηματά με την οποία θα ανακοινώνει τις αποφάσεις του, ελάχιστοι όμως πιστεύουν σε θετικές εξελίξεις.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ