Κόκκινο άναψε η Νέα Δημοκρατία στις προτάσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κάνοντας λόγο για «προσχηματικές» και «ανούσιες διαδικασίες», στις οποίες, όπως προανήγγειλε δεν θα συμμετάσχει.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να στείλει σαφές μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου στις οκτώ το πρωί της Τρίτης, περίπου δυόμιση ώρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεώς της για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το τρίτο πρόγραμμα και πως επιβλήθηκαν τα capital controls.
«Αν πραγματικά ο κ. Τσίπρας ήθελε ένα νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα θα έπρεπε να αποδεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συναινετικό καθορισμό όσο το δυνατόν περισσότερων άρθρων προς αναθεώρηση, ώστε ο λαός με την ψήφο του να αποφασίσει στις εκλογές το περιεχόμενο των αλλαγών που απαιτούνται» τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε κατ’ εντολή του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα αναμένεται να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.
Η πρώτη αντίδραση της Ν.Δ. ήρθε αμέσως μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής ομιλίας του κ. Τσίπρα με τον παριστάμενο βουλευτή του κόμματος και υπεύθυνο της επιτροπής για τη σύνταξη των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Τασούλα, να κάνει λόγο για «προσπάθεια διχασμού».
Το επιχείρημα περί προσχηματικών και ανούσιων διαδικασιών κυριαρχεί στην ρητορική της Ν.Δ. αν και παραδέχεται ότι υπάρχουν «κάποια ψήγματα επιμέρους προτάσεων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον», αλλά διευκρινίζει ότι αυτά χάνονται στο κρεσέντο της ανευθυνότητας και του συνταγματικού λαϊκισμού
«…Η πραγματική δημοκρατική επανάσταση είναι να μιλήσουμε για ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο θα διορθώνει τις παθογένειες της μεταπολίτευσης και θα αποτελέσει το ύψιστο θεσμικό εργαλείο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η πραγματική δημοκρατική επανάσταση είναι η συναίνεση και η προκοπή της χώρας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε: «Και αυτό δεν το είδαμε στις προτάσεις του. Ήταν μόνο μια προσπάθεια διχασμού, μίλησε να αφήσουμε πίσω το παλιό, μίλησε για διαχωριστικές γραμμές και δεν μίλησε για τις πραγματικές ανάγκες της χώρας».
Η αξιωματική αντιπολίτευση, ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί με υπευθυνότητα όταν ο κ. Τσίπρας εκκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή των Ελλήνων και παράλληλα κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι με τη στάση του «επιλέγει, προσπαθώντας να δραπετεύσει απ’ την σκληρή πραγματικότητα, μια αέναη διαβούλευση» και πως «επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για να ξεφύγει απ’ την βαθιά απομόνωση στην οποία βρίσκεται εξαιτίας της αποτυχημένης πολιτικής του».
Η θεωρία της Ν.Δ. είναι ότι ο Πρωθυπουργός «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και τη συνταγματική αναθεώρηση και το ίδιο το Σύνταγμα» και παρά την κριτική που της ασκείται επιμένει ότι η ίδια έχει αναπτύξει τους άξονες μιας ριζικής και όχι αποσπασματικής συνταγματικής αναθεώρησης που χρειάζεται η χώρα.
«Η συνταγματική αναθεώρηση είναι κατεξοχήν συναινετική διαδικασία και ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να τη μεταβάλει σε εργαλείο πόλωσης και διχασμού. Σκοπός του πως δεν θα μείνει ο ίδιος δια βίου στην αντιπολίτευση» τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Στο ζήτημα της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, η Ν.Δ. έκανε μια στροφή χθες, με τον κ. Κουμουτσάκο να δηλώνει ότι «το βασικό και κύριο ζητούμενο είναι η απεμπλοκή της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής».
Τι σημαίνει αυτό για τη Ν.Δ. που δεν έχει ακόμα παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, αν και είχε διαρρεύσει εδώ και καιρό ότι αυτό θα γινόταν έως τα μέσα Ιουλίου; Ουσιαστικά το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, μετά και την αλλαγή των προτάσεων του κ. Τσίπρα που έβαλε, στη σκιά της παρέμβασης των 53, ως προϋπόθεση την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με τα 2/3 και εάν δεν εκλεγεί, μετά να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι, τροποποιεί ενδεχομένως και τη μελλοντική στάση της Ν.Δ.
Και αυτό διότι η πρόταση που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας είναι παρεμφερής, αν και έχει διαφορές, με αυτή που είχε προτείνει παλαιότερα ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Μάλιστα, προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης σε μια συνέντευξή του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή την πρόταση, την οποία και υποστηρίζουν πολλοί «καραμανλικοί», να την εξετάσει η Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι αντίθετος στην εκλογή από το λαό.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει με την ομιλία του σήμερα στη Βουλή, σφοδρή μετωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό. «Θα έχουμε την πλήρη αποκάλυψη και όλοι θα μάθουν τι έγινε» λένε από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ και προαναγγέλλουν άλλο ένα, κατ’ αυτούς, συντριπτικό πολιτικό χτύπημα μετά την κατά τον κ. Μητσοτάκη ήττα του Πρωθυπουργού να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος με 200 ψήφους.