Διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Podemos στην Ισπανία φαίνεται να χαράσσει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατατάσσοντας το ελληνικό κόμμα στην αριστερά που μπορεί να κυβερνήσει ενώ η ισπανική παράταξη ανήκει ακόμα στο χώρο τη διαμαρτυρίας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, ο γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι υπάρχουν δύο είδη αριστεράς. Η μία είναι η «αριστερά της διακυβέρνησης», που μέσα σε όλη την «ποικιλομορφία της» έχει «καθήκον» να συνενωθεί προκειμένου να μην δώσει χώρο στη δεξιά ή στην ακροδεξιά.
Στον αντίποδα, συνεχίζει ο κ. Ολάντ, υπάρχει πάντα και η «αριστερά της αμφισβήτησης», η οποία ποτέ δεν θέτει ρεαλιστικά ζήτημα εξουσίας.
«Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε […] να είναι διαφωτιστική», αναφέρει ο κ. Ολάντ, συγκρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς το ελληνικό κόμμα με την «αδιαλλαξία» των Podemos στην Ισπανία, αδιαλλαξία που «συνέβαλε στο να επιτραπεί στη δεξιά να κυβερνήσει».
Ο γάλλος Σοσιαλιστής σημειώνει ότι σε μία Ευρώπη που είναι «ναρκοθετημένη» με τον λαϊκισμό, το «χειρότερο όλων» θα ήταν για την αριστερά να πιστεύει ότι «διακυβέρνηση σημαίνει προδοσία», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η αριστερά οφείλει να κάνει ώριμους συμβιβασμούς στην εξουσία για να υπερισχύσει.
Στρέφοντας το βλέμμα του στο Brexit, και στο αίτημα της Μαρίν Λεπέν για διοργάνωση παρόμοιου δημοψηφίσματος και στη Γαλλία, ο γάλλος πρόεδρος απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους θα δώσουν στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να αποφασίσουν για την ευρωπαϊκή πολιτική που επιθυμούν.
Εξέχοντες πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν και ο επικρατέστερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017 Αλέν Ζιπέ, έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά ένα νέο σχέδιο της Ε.Ε. Ωστόσο μόνον το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ζητεί ψηφοφορία σχετικά με την παραμονή ή όχι στην ενωμένη Ευρώπη.
«Γιατί να οργανώσουμε έναν τέτοιο αναβρασμό και μια πολεμική αναμέτρηση αν δεν είναι να φύγουμε από την Ε.Ε.; Τα ψέματα, οι εκλαϊκεύσεις, οι υπερβολές ακόμη και η βία που είδαμε στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα στη Βρετανία δεν αρκούν γι’αυτούς τους μαθητευόμενους μάγους;», σημείωσε σε συνέντευξή του στη «Les Echos», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να διοργανωθεί ένα γαλλικό δημοψήφισμα.
«Η βρετανική εμπειρία θα αποτελέσει τότε ένα παράδειγμα, ή μάλλον ένα παράδειγμα προς αποφυγήν», σημειώνει.
Πολλοί στη Γαλλία έχουν αρχίσει να μπερδεύονται σχετικά με την Ευρώπη, την οποία βλέπουν ότι τάσσεται πολύ υπέρ των αγορών και ότι δεν είναι αρκετά προστατευτική, καθιστώντας δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα. Το 2005, ένα προτεινόμενο νέο Σύνταγμα της Ε.Ε. αποκλείστηκε από δημοψηφίσματα που έγιναν στη Γαλλία και την Ολλανδία.
Περίπου το 55% των γάλλων ψηφοφόρων δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την αποχώρηση από την Ε.Ε., έναντι ενός 45% που το θεωρεί καλή ιδέα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Elabe που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη.