Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Χ.Α. καταψήφισαν ΝΔ, Χ.Α., ΚΚΕ, Ποτάμι, Ε.Κ., ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέλεξε το «παρών». Έτσι, επί συνόλου 265 ψηφισάντων, «ναι» ψήφισαν 152 (απουσίαζε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης), «όχι» 101 και 12 δήλωσαν «παρών».
Ωστόσο, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας Μουζάλα για τις υπηρεσίες ασύλου, η οποία επανακατατέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, παρά το γεγονός ότι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με εσωτερικό κείμενο συλλογής υπογραφών που διένειμαν σε συναδέλφους τους, διατύπωναν τις αντιρρήσεις τους με την τροπολογία ζητώντας απόσυρσή της και προειδοποιώντας ευθέως ότι «στο βαθμό που θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη τροπολογία, θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας εμπράκτως και σε κάθε περίπτωση δημόσια». «Αν μάλιστα εγκριθεί θα γίνει από την αντιπολίτευση και όχι από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ», τόνιζαν με έμφαση.
Έτσι, η τροπολογία ψηφίστηκε δίχως προβλήματα και μάλιστα συγκέντρωσε ευρύτερη πλειοψηφία καθώς υποστηρίχθηκε τόσο από τη ΝΔ όσο και το Ποτάμι (καταψηφίστηκε από Χ.Α., Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων).
Πάντως, η πρωτοβουλία αυτή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική των εσωτερικών προβληματισμών που διατυπώνονται μεταξύ των βουλευτών για το περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών που προωθεί η κυβέρνηση δίχως προηγούμενη διαβούλευση με τα μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία καλούνται απλώς να τις επικυρώνουν δια της ψήφου τους. Αυτό είναι το πλαίσιο που θέτουν οι «πέντε» στο κείμενό τους (Χ. Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Γ. Πάλλης, Γ. Ψυχογιός και Χρ. Παπαδόπουλος), οι οποίοι τονίζουν ότι «στο νομοσχέδιο για τον αναπτυξιακό νόμο ο σ. Μουζάλας έφερε μία τροπολογία χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με την κοινοβουλευτική ομάδα και την αντίστοιχη ΕΠΕΚΕ μεταναστευτικού, τροπολογία που αφορά την σύνθεση των επιτροπών ασύλου».
Μάλιστα διαπιστώνουν ότι «η τροπολογία είναι στα όρια της συνταγματικότητας, αλλά και της κοινής μας θέσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Η τροπολογία αυτή δεν έχει την υποστήριξη μας γιατί αντιβαίνει σε ταυτοτικές μας θέσεις και δεν υπαγορεύεται καν από το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου που ψηφίσαμε», τονίζουν και ζητούν «από τον σ. Μουζάλα να αποσύρει την συγκεκριμένη τροπολογία ώστε να υπάρξει περιθώριο χρόνου για συζήτηση, ενημέρωση και διατύπωση θέσεων τόσο από πλευράς ΚΟ, όσο και από το Κόμμα για να μπορέσουμε συντεταγμένα να αποφασίσουμε το τι πρέπει να γίνει και ποιά είναι η πολιτική του κόμματος μας στο μεταναστευτικό».
«Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στο βαθμό που ο σύντροφος Μουζάλας επιμένει στην κατάθεση της τροπολογίας, σε βάρος της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας είμαστε υποχρεωμένοι-ες να γνωστοποιήσουμε την διαφωνία μας», υπογραμμίζουν και καλούν τους βουλευτές που συμμερίζονται την διαφωνία τους να υπογράψουν το εν λόγω κείμενο.