Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για τον Αναπτυξιακό Νόμο. Αναμένεται η ανακοίνωση του αποτελέσματος.
Να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα της Χρυσής Αυγής.
«Από την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι ενεργός. Είναι ένας νόμος που αφορά νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παλιές που προβαίνουν σε επενδύσεις και εκσυγχρονισμούς και είναι στραμμένες κυρίως στην παραγωγή, την τεχνολογία και την καινοτομία» δήλωσε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.
Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 εξήγησε: «Νομίζω ότι έχουν ενσωματωθεί 14 αλλαγές -όπως τις απαρίθμησα- που έχουν γίνει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου μέσα στη Βουλή.
» Εκτιμώ ότι δύο-τρεις εκκρεμείς οριακές βελτιώσεις θα γίνουν σήμερα. Πιστεύω ότι την 1η Σεπτεμβρίου ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι ενεργός, με την έννοια ότι θα έχει βγει και όλο το νομοθετικό κομμάτι που πρέπει να παραχθεί δευτερογενώς ως υπουργικές αποφάσεις, ΚΥΑ κ.λπ., καθώς θα είναι έτοιμες και όλες οι μεταβατικές διατάξεις που έχουν μικρότερο αριθμό αποφάσεων που πρέπει να βγουν.
» Παραλάβαμε δύο αναπτυξιακούς νόμους σε πολύ χαοτική κατάσταση, με πολλά θέματα ανολοκλήρωτα ή ολοκληρωμένα, αλλά χωρίς να το ξέρει ή να το αποτυπώσει κάποιος. Ποιες επενδύσεις από τους παλιούς αναπτυξιακούς, από τα 6.000 επενδυτικά σχέδια, ποια από τα 6,5 δισ. που θεωρητικά θα χρειάζονταν είναι υπαρκτές ή όχι.
» Εμείς βάλαμε το όριο στις 31 Μαρτίου 2017, για να έχει καλυφθεί το 50% του επενδυτικού σχεδίου. Άρα, την Άνοιξη του επόμενου χρόνου θα έχουμε οριστικά το κλείσιμο των παλιών αναπτυξιακών.
» Ποια έργα προχωρούν, είναι υπαρκτά και ποια απεντάσσονται αυτόματα. Η εκτίμησή μας είναι ότι από τα 6,5 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζουμε ότι υπαρκτά και αυτά που μπορεί να καλύψει το κράτος από τους παλιούς αναπτυξιακούς είναι 2,5 δισ. ευρώ.
» Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό τον διαφοροποιεί από τους παλιούς. Δεν θα έχουμε επιδότηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων σε αντίθεση με τους προηγούμενους.
» Συνεπώς είναι ένας αναπτυξιακός νόμος για νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παλιές που προβαίνουν σε επενδύσεις και εκσυγχρονισμούς και κυρίως είναι στραμμένες στην παραγωγή, στην τεχνολογία και στην καινοτομία. Αυτό είναι το στίγμα και θεωρούμε ότι θα είναι μια σημαντική ώθηση σε αυτό που εκπροσωπούμε, πολλές επενδυτικές δραστηριότητες σε αγροτροφικά, σε νέες καινοτομικές επιχειρήσεις, σε νεανική επιχειρηματικότητα και σε όλο αυτό το φάσμα του μεγάλου όγκου, τον κορμό της ελληνικής οικονομίας που θέλει να επενδύσει και να παράξει.»
Κριτική στις ρυθμίσεις από την αντιπολίτευση
«Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις για να επανέλθει στην ανάπτυξη», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και υποστήριξε ότι ο νέος νόμος δεν αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και δεν περιέχει αναπτυξιακή πρόταση.
Να γίνουν δεκτές οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και «διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του αναπτυξιακού νόμου», ζήτησε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μανιάτης, ενώ χαρακτήρισε «σκάνδαλο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα» την απόφαση της Κυβέρνησης να διοργανώσει πολιτική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει προνόμια και μεγαλύτερη φορολογική ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι «το μοντέλο ανάπτυξης καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ ανέφερε το παράδειγμα των απαγορεύσεων της ενίσχυσης των ναυπηγείων και του πρωτογενή τομέα.
Από το 2010 έως το 2014, στο Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έγιναν 18.847 εγγραφές και 25.354 διαγραφές, ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης. «Αυτό είναι το «success story», των προηγούμενων κυβερνήσεων», είπε.
Οι φοροαπαλλαγές που δίνει ο νόμος δεν είναι ασφαλείς και μπορεί να είναι αποτρεπτικές, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καράς. «Το μοντέλο το οποίο επιλέγεται ελάχιστα θα συνεισφέρει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι για τους «περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους οι 20.000 νέες θέσεις εργασίας είναι σταγόνα στον ωκεανό».