Με τους 153 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, λίγες ώρες πριν από το έκτακτο Eurogroup όπου θα συζητηθούν τα ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης και η ελάφρυνση του χρέους.
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη το πρωί του Σαββάτου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, εν μέσω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και συλλαλητηρίων των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΚΚΕ.
Η βουλή απέρριψε την αίτηση αντισυνταγματικότητας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.Την αίτηση κατέθεσε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Δεν έχει βάση η ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής. «Ο κανόνας ισονομίας που θέλουμε να εφαρμόσουμε στις συντάξεις δεν έχει κανένα συνταγματικό εμπόδιο» είπε.
Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι καμία κύρια σύνταξη δεν θα περικοπεί.
«Η τελευταία μείωση που έγινε στις επικουρικές ήταν 5,2% το 2014, εάν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα έπρεπε να γίνουν περικοπές σε όλες τις επικουρικές άνω του 20%» είπε ο κ. Κατρούγακλος, αναφέροντας ότι οι περικοπές με τα μέτρα της κυβέρνησης έφεραν μικρότερες περικοπές και για πιο λίγους συνταξιούχους.
«Εμείς θέλουμε οι κανόνες να μην αφορούν μόνο όλες τις κοινωνικές ομάδες, αλλά και διαγενειακά», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «δεν θα στείλουμε το λογαριασμό στο μέλλον, όπως κάναν προηγούμενες».
Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τομή το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει όσα δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες εγκλωβισμένες στις πελατειακές τους σχέσεις με συντεχνίας, ενώ πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση για το ασφαλιστικό και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ της μείωσης των συντάξεων, αντί της αύξησης των εισφορών, που προτείνει η κυβέρνηση
Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί του Σαββάτου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, οπότε και θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.
Ψηφίστηκε από τις Επιτροπές την Παρασκευή το μεσημέρι
Ψηφίστηκε την Παρασκευή, το μεσημέρι ενώπιον κενών εδράνων, εξαιτίας της μαζικής απουσίας των βουλευτών, και με τη θετική στάση μόνο των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο και επί των άρθρων του.
Κατά την διαδικασία της σημερινής ψηφοφορίας στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, απουσίαζαν εκτός από αρκετούς βουλευτές όλων των κομμάτων, ομαδικά και η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.
Την πρόταση της κυβέρνησης να διεξαχθεί άρον-άρον μέσα στο Σαββατοκύριακο η συζήτηση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, επικύρωσε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την Πέμπτη.
Με την κυβερνητική πρόταση διαφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας την στάση της πλειοψηφίας για αιφνιδιαστικές μεθοδεύσεις και πρακτικές υποβάθμισης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Μάλιστα όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΝΔ στην Διάσκεψη των Προέδρων, το ασφαλιστικό δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 9 Μαίου, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επέλεξε την εσπευσμένη ψήφισή του προκειμένου να αποφύγει τις κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί από τα συνδικάτα για την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και τα φώτα της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα και θα συνεχιστεί την Κυριακή το πρωί στις 10.00 έως τις 10.00 το βράδυ οπότε και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων.
Μαξίμου: Το νέο Ασφαλιστικό διασφαλίζει τις συντάξεις και δημιουργεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα
Βούτσης: Η Βουλή θα αποφασίζει για τον «μηχανισμό διόρθωσης»
Κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, διευκρίνισε ότι «το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό-φορολογικό στις παρούσες συνθήκες και δεν αποτελεί προαπαιτούμενο αλλά είναι μέρος της συμφωνίας». Ως εκ τούτου, εξήγησε, ότι η εσπευσμένη ψήφισή του αποφασίστηκε καθώς «η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενισχύεται η θέση μας στο Eurogroup της Δευτέρας», ενώ επέμεινε ότι «δεν είναι εξαναγκασμός αλλά πρωτοβουλία της κυβέρνησης».
Ειδικό ενδιαφέρον είχαν οι επισημάνσεις του κ. Βούτση όσον αφορά το θέμα του πακέτου προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που αξιώνουν οι δανειστές. Αφ΄ ενός ξεκαθάρισε ότι «μέτρα εκ προοιμίου δεν πρόκειται να έρθουν στην Βουλή προς ψήφιση», ενώ αφ’ ετέρου, δήλωσε, σχετικά με τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης που αντιπροτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ότι «δεν θα είναι ένας αυτοματισμός έξω από το κοινοβουλευτικό σύστημα», ξεκαθαρίζοντας έτσι από την πλευρά του, ότι η Βουλή θα είναι αυτή που θα αποφασίζει για τον μηχανισμό αυτόν. «Δεν θα είναι σίγουρα “κόφτης” κι ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι “κόφτης”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης όσον αφορά τον μηχανισμό διόρθωσης.
Εν τω μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την εσπευσμένη ψήφιση του ασφαλιστικού. Μάλιστα ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια κατά του εργαζόμενου λαού». «Δεν θα πιάσετε στον ύπνο τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», είπε ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε: «Είστε τα καλύτερα τσιράκια του συστήματος».
ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ: 48ωρη απεργία Παρασκευή και Σάββατο
Δένουν τα πλοία λόγω τετραήμερης απεργίας της ΠΝΟ
Χωρίς τραίνα από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έως και την Κυριακή
Ήδη, σε ηλεκτρισμένο κλίμα συνεχίζεται η συζήτηση επί των άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος κατέθεσε, όπως είχε δεσμευτεί, τις αναλογιστικές μελέτες, ενώ θερμό επεισόδιο προκλήθηκε με αφορμή την πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ Ι. Βρούτση να προβεί σε δήλωση με αφορμή την συμπλήρωση έξι χρόνων από τον θάνατο των υπαλλήλων της Marfin μετά από επίθεση κουκουλοφόρων που πυρπόλησαν το κτήριο της τράπεζας επί της οδού Σταδίου. Η δήλωση του κ. Βρούτση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προεδρεύοντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρα, ο οποίος τον εγκάλεσε ότι ζήτησε τον λόγο επί της διαδικασίας για να προκαλέσει πολιτικές εντυπώσεις.
«Οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου έχουν καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα», του είπε ο κ. Μπαλαούρας, προσθέτοντας ότι «μπορώ και εγώ να αναφέρω την δολοφονία Λαμπράκη που δολοφονήθηκε τέτοιες μέρες». Ωστόσο, σημείωσε ότι «με τέτοιους όρους παιχνίδια δεν γίνονται». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιός ζήτησε τον λόγο για να πει «να μην τσιμπάμε σε προβοκατόρικες πρακτικές», ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας κατηγόρησε τον κ. Βρούτση ότι «αποφάσισε να παίξει θέατρο, καθώς η συγκεκριμένη ενέργεια έχει καταδικαστεί από όλους τους πολιτικούς φορείς και το μόνο που έχει να κάνει είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις». Στην μαύρη επέτειο της Marfin αναφέρθηκε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης λέγοντας ότι «οι προβοκατόρικοι μηχανισμοί ήταν και είναι αδίστακτοι» και ότι «οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί παραμένουν στο σκοτάδι».