Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχτηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία και μετά από σχετική πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, καθώς υπήρχε καθολική αποδοχή όλων των κομμάτων, την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης.
Όπως ανακοίνωσε η προεδρεύουσα του Σώματος Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Εξεταστική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 23 μέλη και θα εκπροσωπείται κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, ενώ θα πρέπει να ολοκληρώσει και να υποβάλει το πόρισμα της σε δύο μήνες.
Μέχρι τις 18 Απριλίου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων θα πρέπει να στείλουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Εξεταστικής.
Τσίπρας – Μητσοτάκης: Κλιμάκωση της σύγκρουσης
Ένα βήμα ακόμα προς την κλιμάκωση της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, έγινε κατά την συζήτηση στην Βουλή επί της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει την δανειοδότηση κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, με φόντο την αξιολόγηση και τα σενάρια περί εκλογών. Είναι ενδεικτικό των προθέσεων με τις οποίες προσήλθε ο κ. Τσίπρας σε μια συζήτηση που ο ίδιος προκάλεσε και η οποία αφορά το σύνολο των κομμάτων, το γεγονός ότι από την πρώτη φράση του επικεντρώθηκε στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, δημιουργώντας την αίσθηση ότι δεν απευθυνόταν στο σύνολο των εθνικών αντιπροσώπων, αλλά στον βασικό του αντίπαλο.
Στοιχείο το οποίο, σύμφωνα με βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «καταδεικνύει το άγχος που διακατέχει τον πρωθυπουργό υπό το βάρος των αρνητικών για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο προσωπικά δημοσκοπήσεων και την επικοινωνιακή αγωνία του να διαχειριστεί τα αδιέξοδα της πολιτικής του». Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να αντεπιτεθεί σε όλα τα μέτωπα κατά του κ. Τσίπρα συνεχίζοντας την τακτική της πολιτικής και επικοινωνιακής αποδόμησής του τόσο με αφορμή τους χειρισμούς στο ασφυκτικό πεδίο της αξιολόγησης, όσο και για την διακηρυχθείσα πολλάκις μάχη κατά της διαπλοκής. «Να φοβάστε όταν θα αρχίσουν να μας στηρίζουν οι “νταβατζήδες”, όπως είχε πει κάποιος», σημείωσε ο πρωθυπουργός στον κ. Μητσοτάκη, ενώ εκείνος του αντέτεινε ότι «στον ελεύθερο χρόνο σας φτιάχνατε καφέ στη διαπλοκή που εσείς καταγγέλλατε».
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε από την πλευρά του να καταστήσει τον πρόεδρο της ΝΔ υπόλογο ακόμα και για την πορεία της διαπραγμάτευσης εγκαλώντας τον ότι «παίρνει τη θέση του ΔΝΤ», όπως και για την υπόθεση Παπασταύρου, του πρωθυπουργικού συμβούλου επί διακυβέρνησης Σαμαρά κλπ., για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα μιλήσει ο ίδιος αλλά η Δικαιοσύνη. Ακόμα, προσπάθησε να ακυρώσει το «χαρτί» των εκλογών που τράβηξε για μια ακόμη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον ότι δυσφημίζει τη χώρα ζητώντας εκλογές πριν την κρίσιμη αξιολόγηση, αναδεικνύοντας, όπως είπε, «την πρόθεσή σας να οδηγήσετε τη χώρα στην μέγγενη της πιστωτικής ασφυξίας».
Όμως δεν απέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη από το να θέσει εκ νέου το θέμα των εκλογών, και μάλιστα με μεγαλύτερη έμφαση, λόγω και του «αέρα» που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις: «Αφήστε κάτι όρθιο πριν φύγετε. Διότι ένα είναι βέβαιο. Αργά ή γρήγορα θα φύγετε. Το ερώτημα είναι πόση ζημιά θα έχετε κάνει στον τόπο», είπε στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι «κάθε μέρα που περνά το αίτημα για εκλογές γίνεται πιο επιτακτικό». «Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που τόσο χρειάζεται η πατρίδα», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να πάρουμε στους ώμους μας και τις δικές σας ευθύνες αν χρειαστεί» καθώς η ΝΔ «θα κληθεί και πάλι να αναλάβει το δύσκολο έργο ανόρθωσης της Ελλάδος».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός προσπάθησε να «κλείσει» σε επικοινωνιακό επίπεδο δυο βασικά μέτωπα: το θέμα των πρόωρων εκλογών και κυρίως το θέμα της αξιολόγησης, από την έκβαση της οποίας, άλλωστε, θα κριθεί εν πολλοίς και το αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Δίνουμε μάχη και θα κρατήσουμε τις κόκκινες γραμμές», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Τσίπρας και προς το εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει τα νέα μέτρα. Τόνισε δε ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν να εκβιαστεί η κυρίαρχη κυβέρνηση και ο κυρίαρχος ελληνικός λαός», διαβεβαιώνοντας ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία». «Η χώρα σας διαβεβαιώνω δεν είναι μόνη. Έχει δίκιο κι αυτή τη φορά θα το βρει το δίκιο της. Θα περάσουμε αυτό τον κάβο. Η ελληνική οικονομία θα μπει στην ανάπτυξη», δήλωσε ακόμα ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας τον αντίπαλό του, που είπε ότι η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα φύγει, πως ο πατέρας του, Κων. Μητσοτάκης, περίμενε από το 1965 έως το 1990 για να γίνει πρωθυπουργός. «Εσείς θα κάνετε πολύ περισσότερα και δεν ξέρω αν θα γίνετε», είπε χαρακτηριστικά στον πρόεδρο της ΝΔ.