Το…«φάντασμα» του 2015 πλανάται κατά την αξιωματική αντιπολίτευση πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και ταυτόχρονα διαπιστώνει επανάληψη του σκηνικού του περασμένου καλοκαιριού, πριν η κυβέρνηση υπογράψει το σκληρό τρίτο μνημόνιο.

Στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κυρίαρχη είναι η άποψη ότι αυτό που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες, είναι ουσιαστικά μια «παράσταση» για μια δήθεν πολιτική διαπραγμάτευση που όμως κατά την ίδια, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά συνθηκολόγηση με τους πιστωτές σε ένα νέο βαρύ πακέτο μέτρων.

Μόνο που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είπε και ο ίδιος ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και δεν μπορούν να πληρώσουν άλλο.

Στη Συγγρού, όπου σήμερα θα γίνουν και αρκετές συσκέψεις μετά και την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια για τις κινήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτό της…ηρωικής εξόδου μέσω πρόωρων εκλογών.

Εξάλλου, για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη όλα είναι ανοικτά και κανείς δεν μπορεί με βάση τη λογική να εξηγήσει πολλές κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία όπως λέει, ακολουθεί αλλοπρόσαλλη στρατηγική και οι τακτικές της κινήσεις συνεχώς την φέρνουν όλο και περισσότερο σε θέση αμυντική.

Επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. αλλά και πρόσωπα που έχουν εμπλακεί με διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, διαβλέπουν ότι η κυβέρνηση σκόπιμα δραματοποιεί την κατάσταση και ανεβάζει τους τόνους, δίνοντας την αίσθηση ότι συγκρούεται και παλεύει, καθώς έχει ήδη συμφωνήσει.

Απλά, όπως λένε, κεντρικοί παράγοντες της Ν.Δ., προσπαθούν από την κυβέρνηση με την ενεργοποίηση του ίδιου του κ. Τσίπρα, να στήσουν σκηνικό πολιτικής διαπραγμάτευσης σε ανώτατο επίπεδο, αλλά επί της ουσίας οι τεχνοκράτες έχουν προχωρήσει κατά πολύ στα κείμενα που θα κατατεθούν προς ψήφιση.

«Όλα τα άλλα είναι προς εσωτερική κατανάλωση. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Δεν υπάρχει κάτι που να μας εκπλήσσει. Θα περίμενε κανείς λίγο περισσότερη φαντασία. Το σενάριο είναι γνωστό» έλεγε στο «Βήμα» πρώην υπουργός που είχε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα την περίοδο, πριν από την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Για τη Ν.Δ. η δραματοποίηση της κατάστασης είναι το τελευταίο καταφύγιο του Πρωθυπουργού που θα βρίσκεται πλέον ο ίδιος στο στόχαστρο, πριν καταθέσει στη Βουλή το προϊόν της κακής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης που θα είναι μια συμφωνία με σκληρά μέτρα.

Η απόφαση της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. είναι ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι το κεντρικό πρόσωπο στο οποίο όλοι οι παράγοντες του κόμματος, από τον αρχηγό έως το τελευταίο στέλεχος, όπου βρεθούν, είτε στη Βουλή, είτε στα ΜΜΕ, είτε σε κοινωνικούς και μαζικούς χώρους, θα εστιάζουν την κριτική τους.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο βασικός υπεύθυνος. Είναι Πρωθυπουργός 15 μήνες. Έφερε τρίτο μνημόνιο και κρύφτηκε πίσω από τους άλλους. Απέτυχε στην υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν. Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο» τονίζουν κεντρικοί παράγοντες της Ν.Δ. και συμπληρώνουν: «Ο Πρωθυπουργός φέρει ο ίδιος το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και πλέον είναι υπόλογος στον ελληνικό λαό που θα κληθεί να πληρώσει πολλά περισσότερα, ενώ του έταξε ελαφρύνσεις. Οι εποχές που τα έριχνε το φταίξιμο στους άλλους τελείωσαν. Η δημαγωγία και ο λαϊκισμός αποκαλύφθηκαν σε όλη τους την έκταση».

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ασκήσει από το βήμα της Βουλής σκληρή κριτική στον Πρωθυπουργό σε αυτή τη λογική το πρωί της προσεχούς Παρασκευής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει με τις παρεμβάσεις των στελεχών της να ενισχύσει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική διαπραγμάτευση και αυτό είναι ένα…«παραμύθι» της κυβέρνησης, η οποία τα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές και απλά δημιουργεί κλίμα μάχης με την τρόικα στην προσπάθειά της να πείσει τμήμα της κοινής γνώμης.

«Όλα έχουν δρομολογηθεί» λένε από τη Συγγρού και επιμένουν ότι έρχεται νέο βαρύ πακέτο μέτρων που θα κληθεί να πληρώσει η ελληνική κοινωνία, η φοροδοτική ικανότητα της οποίας έχει εξαντληθεί.

Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκπέμπεται το μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο και οποιαδήποτε μέτρα φέρει η κυβέρνηση, αν και ορισμένα κεντρικά στελέχη θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εγκλωβίσει την αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε εάν φθάσει η κατάσταση σε αδιέξοδο, να κληθεί να…βάλει πλάτη.

Επίσης, στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζητείται ως πρόταση να κατατεθεί στην έναρξη του συνεδρίου της Ν.Δ. στις 22 Απριλίου που συμπίπτει με την κατά το Μέγαρο Μαξίμου λήξη της διαπραγμάτευσης και επίτευξη συμφωνίας, ένα κείμενο, μια πολιτική πλατφόρμα, σύμφωνα με την οποία θα αναλύεται συνοπτικά γιατί ζητά εκλογές και θα παρουσιάζει κωδικοποιημένα τις κινήσεις του κόμματος για να βγει άμεσα η χώρα από το αδιέξοδο.