Αποκάλυψη του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι το Βέλγιο ήταν μία από τις 40 χώρες στις οποίες θεωρείται ότι υπάρχει υψηλή απειλή για τρομοκρατικό χτύπημα.
Στην ιστοσελίδα του, το Foreign Office ανέφερε για το Βέλγιο «Υπάρχει υψηλή απειλή για τρομοκρατία. Οι επιθέσεις θα μπορούσε να είναι αδιάκριτες, μεταξύ άλλων σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κόμβους των συγκοινωνιών, αλλά και σε άλλα μέρη που επισκέπτονται οι ξένοι. Οι Βρυξέλλες φιλοξενούν πολλούς διεθνείς θεσμούς, ενώ τα κυβερνητικά κτίρια και οι ξένες πρεσβείες βρίσκονται σε «ευαίσθητες» τοποθεσίες».
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει τέσσερις βαθμίδες για την απειλή τρομοκρατικού χτυπήματος. Στον χάρτη, που έφτιαξε η Telegraph με βάση τις ταξιδιωτικές οδηγίες του Foreign Office, οι βαθμίδες αυτές καταγράφονται με βαθύ κόκκινο (υψηλή), κόκκινο (γενική απειλή), πορτοκαλί (υποβόσκουσα απειλή) και κίτρινο (χαμηλή).
Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη με τις 40 χώρες στις οποίες θεωρείται ότι υπάρχει απειλή για τρομοκρατικό χτύπημα. Δεν αναφέρεται δηλαδή σε βαθμίδα υψηλού κινδύνου. Ωστόσο υπενθυμίζει μια παλαιότερη οδηγία του Foreign Office για όσες χώρες θεωρείται ότι υπάρχει «γενική απειλή τρομοκρατίας», μια κατηγορία στην οποία περιλαμβάνει και την χώρα μας. Το ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται σε βαθμίδα υψηλού κινδύνου προκύπτει και από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Π. Καμμένου και Ν. Τόσκα (χωρίς την παρουσία όμως τόσο του Γιάννη Μουζάλα, όσο και του διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα .
Η Κύπρος όμως βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα (επίπεδο 3), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, λόγω των βρετανικών βάσεων στο νησί. «Θεωρείται ότι υπάρχει υψηλή απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις παγκοσμίως σε βάρος βρετανικών συμφερόντων και Βρετανούς πολίτες, από ομάδες ή άτομα που κινητοποιούνται από τις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Πρέπει να είστε σε εγρήγορση αυτή την εποχή», καταλήγει το βρετανικό ΥΠΕΞ, σε μία υπενθύμιση που υπάρχει στην οδηγία του Foreign Office για όσες χώρες θεωρείται ότι υπάρχει «γενική απειλή τρομοκρατίας», κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.
Πέρα από το Βέλγιο, στο «κόκκινο» για τρομοκρατική απειλή (επίπεδο 4), σύμφωνα πάντα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι η Γαλλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γερμανία και η Ισπανία, μεταξύ άλλων χωρών.
Στον αντίποδα, οι χώρες που θεωρείται ότι υπάρχει χαμηλή τρομοκρατική απειλή (επίπεδο 1) είναι μεταξύ άλλων η Ισλανδία, η Τσεχία, η Ελβετία, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία και η Πολωνία.