Πολιτική ανοικτών θυρών υιοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μέσα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, ανοίγει το κόμμα και πέρα από τα όρια της Νέας Δημοκρατίας με εμφανή στόχο το χώρο του μεταρρυθμιστικού και φιλελεύθερου κέντρου.

Η συμπόρευση ή ενσωμάτωση προσώπων, εκτός της Ν.Δ. που εικάζεται ότι θα προσθέσουν και δεν θα αφαιρέσουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, συνδέεται άμεσα και με το στίγμα που θα θελήσει να δώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του κόμματος που τοποθετείται πλέον το τριήμερο 22-24 Απριλίου.

Οδηγός της νέας ηγεσίας είναι μια παλαιά φράση, ιστορικού πολιτικού παράγοντα που πρωταγωνίστησε στον τόπο: «Το κόμμα είναι σαν την εκκλησία, όποιος θέλει μπαίνει». Αυτή την περίοδο πληθαίνουν οι κινήσεις πολλών στελεχών και παραγόντων, εκτός της Ν.Δ., που θέλουν να συμπορευτούν με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως δείχνει ότι δεν βιάζεται.

Στην παρούσα φάση υπάρχουν και ισχυρές προσωπικότητες που σκέπτονται να συμπορευτούν με τη Ν.Δ. υπό τη σημερινή της ηγεσία και εάν τελικά υπάρξει συμπόρευση θα αλλάξει και το κλίμα ευρύτερα. Το κεντρικό θέμα είναι οι όροι ένταξης και πιο συγκεκριμένα, εάν θα υπάρξει, η δυνατότητα όσων συμπορευτούν, να συμμετέχουν ενεργά στο νέο σχήμα.

Το συνέδριο που ετοιμάζεται από τον βουλευτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον αναπληρωτή γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη και θα διεξαχθεί στις 22-24 Απριλίου, το τριήμερο του Λαζάρου και των Βαϊων, μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα, θα είναι καθοριστικό για τις μετέπειτα εξελίξεις και στο ζήτημα της διεύρυνσης.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφές από τη στρατηγική του ότι δεν θέλει ένα συνέδριο του κομματικού μηχανισμού, αλλά ένα συνέδριο που θα ξεπερνά τα όρια της παράταξης και θα αφορά τον ευρύτερο πολιτικό χώρο που δύναται να εκφράσει η Ν.Δ., υπό τις σημερινές συνθήκες με την αλλαγή των κομματικών περιχαρακώσεων του παρελθόντος.

Η διακήρυξη περί ιδεολογικοπολιτικής μετεξέλιξης της Ν.Δ. σε ένα σύγχρονο δυτικοευρωπαϊκό κόμμα αρχών, συνεπάγεται και την αντίστοιχη οργανωτική μεταλλαγή και αυτό αρχίζει να λαμβάνει σάρκα και οστά με την υπέρβαση από τον κ. Μητσοτάκη του παραδοσιακού κομματικού μηχανισμού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σταδιακά υψώνει τους τόνους της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης με αιχμή το ασφαλιστικό, ενώ ένταση αναμένεται και σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να χρησιμοποιήσει το χαρτί της αντισυνταγματικότητας και δεν αποκλείεται να ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία.

Η Ν.Δ. αναμένεται να κατηγορήσει, ίσως λάβει το λόγο και ο κ. Μητσοτάκης, την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι ενώ μιλά δήθεν κατά της διαπλοκής, «χτίζει ο ίδιος σύστημα διαπλοκής, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του» και «υπονομεύει την ανεξαρτησία των θεσμών και οικοδομεί ένα κομματικό κράτος».