Ως ένδειξη υπευθυνότητας χαρακτηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με την αναφορά της κυβέρνησης για ανευθυνότητα και προκλητικότητα, η κίνηση του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει την απόσυρση του ασφαλιστικού και να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο διάλογο.

Την ίδια στιγμή, στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις του Πρωθυπουργού και δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει τη σύγκρουση με τους δανειστές και να επιχειρήσει να διαφύγει μέσω εκλογών, σε μια προσπάθεια να διασώσει το πολιτικό του κεφάλαιο.

Σε μια περίοδο κατά την οποία γενικεύεται η σύγκρουση κυβέρνησης και πολλών κοινωνικών ομάδων, ο κ. Μητσοτάκης, στα πλαίσια της υπεύθυνης, σοβαρής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης, όπως σημειώνουν από το επιτελείο του, παρενέβη και έθεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο, καλώντας τον να αποσύρει αμέσως το σχέδιό του, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος από την αρχή με τους κοινωνικούς φορείς.

«Είναι φανερό σε όλους, ότι η κοινωνία, είναι απέναντι στην πρόταση της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Πλήττεται η οικονομία, πλήττεται η ίδια η υπόσταση πολλών επαγγελματικών κλάδων, χωρίς να λύνεται το πρόβλημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης που συμπλήρωσε ότι ο Πρωθυπουργός οφείλει να αποσύρει αμέσως το σχέδιό του.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. αναφέρουν ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο και απέναντί της έχει την καθολική αντίδραση της κοινωνίας. «Μεταρρυθμίσεις χωρίς έστω μια ελάχιστη βάση συζήτησης και αποδοχής, με όλη την κοινωνία απέναντι δεν μπορούν να γίνουν» σημειώνουν και διευκρινίζουν, ότι δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, έμποροι, βιοτέχνες, δεν βρίσκουν κανένα σημείο σύγκλισης με την κυβερνητική πρόταση.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση εξαιτίας του λαϊκισμού και των ψευδαισθήσεων που συστηματικά καλλιεργούσε δεν έχει καμία αξιοπιστία για να συζητήσει με τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που αντιδρούν, ενώ θέτει και το θέμα της άρνησης των δανειστών επί του σχεδίου της κυβέρνησης.

«Η πρόταση της Κυβέρνησης έγινε τελικά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του ασφαλιστικού. Μπλοκάρει την οικονομία, διαλύει την ίδια την επαγγελματική υπόσταση της μεσαίας τάξης, ανοίγει πόλεμο με την παραγωγική Ελλάδα, οδηγεί σε σύγκρουση γενεών και ξαναβάζει σε αβεβαιότητα την πολιτική ζωή του τόπου όπως προκύπτει από τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών» υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό κρίθηκε ως επιβεβλημένη, αφού ο ίδιος εμμένει ότι είναι ανάγκη να εκτονωθεί η κατάσταση, μακριά από ψηφοθηρικές λογικές και λαϊκίστικες τακτικές χαϊδέματος αφτιών που τόσο έβλαψαν στο παρελθόν.

Για τη Ν.Δ. είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει ένας ουσιαστικός, σύντομος διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς που να βασίζεται πάνω σε κοστολογημένα και πραγματικά στοιχεία.

Μάλιστα, από την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. υπενθυμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις από τις οποίες καμία δεν έχει υιοθετηθεί και οι οποίες είναι η συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο κ. Μητσοτάκης ήδη από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να αποσύρει το σχέδιο για το Ασφαλιστικό» αναφέρουν συνεργάτες του και υπενθυμίζουν τη φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Συγκεκριμένα είχε είπε: «Εγώ σας καλώ σήμερα να εγκαταλείψετε το σχέδιό σας. Να το αντικαταστήσετε, έστω και την τελευταία στιγμή, με κάποιο άλλο το οποίο θα διέπεται από τις αρχές που σας εξέθεσα».

Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία με ανακοίνωσή της, σημείωσε ότι η απαίτησή του να αποσυρθούν οι κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, είναι ένδειξη απόλυτης ανευθυνότητας και προκλητικότητας.

«Ο κ. Μητσοτάκης μάχεται στα λόγια τον λαϊκισμό, ενώ στην πράξη επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις πιο ακραίες εκδοχές του. Ας έχει όμως υπ’ όψη του ότι από την κοινωνία θα κριθεί για τις προτάσεις του» αναφέρει η κυβέρνηση και υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα, οι μόνες προτάσεις που ακούστηκαν από τον πρόεδρο της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, είναι: α) ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, β) συμψηφισμός των οφειλών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις, γ) μείωση συντάξεων σε κάποια ταμεία, τα οποία αποφεύγει να κατονομάσει και δ) μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η στάση της κυβέρνησης είναι αμήχανη ανταπαντούν από τη Ν.Δ. και ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογράμμισε ότι «οι πολιτικές του κ. Τσίπρα δεν λύνουν προβλήματα, αλλά αντίθετα δημιουργούν πολλά περισσότερα και εκρηκτικότερα». Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο ο Πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει ούτε αυτό που όλοι οι Έλληνες βλέπουν και τον καλεί να το καταλάβει έστω και αργά και ας αλλάξει επιτέλους πορεία.

Παράλληλα, για την αξιωματική αντιπολίτευση, μείζον θέμα είναι η ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα ελληνο – τουρκικά σύνορα, η οποία θεωρείται από τη Ν.Δ. ως μια εξόχως σοβαρή εξέλιξη για πολλούς λόγους.

«Η σχετική συζήτηση γίνεται μεταξύ Γερμανίας – Τουρκίας και με την Ελλάδα παντελώς απούσα. Το εκ των υστέρων αίτημα του κ. Τσίπρα να πληροφορηθεί τι συζητήθηκε στη συνάντηση Ερντογάν – Μέρκελ υπογραμμίζει την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει η Κυβέρνηση και την αδυναμία της να συνδιαμορφώσει εξελίξεις που αφορούν άμεσα τη χώρα.Και να σκεφτεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο μόνο λίγες μέρες πριν στο Λονδίνο…» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Μετακόμιση της Ν.Δ.

Τάξη στα οικονομικά της Ν.Δ. βάζει ο πρόεδρός της και χθες έγινε μια ακόμα κίνηση για περιστολή των δαπανών. Η Ν.Δ. υπέγραψε τα συμβόλαια για την ενοικίαση νέων γραφείων επί της οδού Πειραιώς, αριθμ. 62, στην περιοχή του Μοσχάτου. Η μετακόμιση θα γίνει μετά το Πάσχα και αφού προηγηθεί το συνέδριο του κόμματος, καθώς πρέπει να γίνουν πολλές εργασίες στο βιομηχανικό κτίριο.

«Σήμερα υπογράψαμε και η ΝΔ σύντομαθα μετακομίσει σε νέο κτίριο!Είναι το πρώτο βήμα για την οικονομική εξυγίανση και τη μείωση λειτουργικών δαπανών που οφείλουμε να κάνουμε» έγραψε στο facebook ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας. Έχω εντολή για οικονομική εξυγίανση στη ΝΔ με διαφάνεια και σεβασμό στον φορολογούμενο. Η ΝΔ μετακομίζει και από 95.000 ευρώ ενοίκιο που πλήρωνε μέχρι σήμερα,θα πληρώνει 9.800 ευρώ».