Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναφέρει το βράδυ της Δευτέρας, ότι η Νέα Δημοκρατία, όποτε και να γίνουν εκλογές και έτοιμη θα είναι και θα κερδίσει έχει ιδιαίτερη σημασία και πολιτικό συμβολισμό, καθώς η πολιτική ζωή πλέει στο μαίανδρο της ασάφειας και της ρευστότητας.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη σκιά των συζητήσεων για τη στρατηγική που ακολουθεί τον πρώτο μήνα της προεδρίας, ο οποίος συμπληρώνεται σήμερα, σημείωσε με έμφαση: «Ας κάνουν εκλογές όποτε νομίζουν, είτε σε ένα μήνα, είτε σε δύο μήνες, είτε σε δύο χρόνια. Εμείς είμαστε έτοιμοι και θα κερδίσουμε».
Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη από τη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της νομαρχιακής επιτροπής της Ν.Δ. Λέσβου, κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς ήθελε να στείλει μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τα όσα λέγονται είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την όποια πρόκληση από την πλευρά της κυβέρνησης και άρα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Αυτή η στάση όμως, δεν αλλάζει την σταθερή θέση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί η Ν.Δ. να ζητάει εκλογές μόλις λίγους μήνες μετά τις προηγούμενες. Αίτημα περί διεξαγωγής των εκλογών, των τέταρτων εντός 13-15 μηνών, είναι άκρως ανεύθυνη θέση κατά την ηγεσία της Ν.Δ. που θεωρεί ότι το Σύνταγμα περιγράφει με σαφήνεια τι πρέπει να γίνει.
Εν μέσω της οικονομικής αναταραχής που έπληξε και το Χρηματιστήριο, καθώς οι ξένοι επενδυτές αισθάνονται ανασφαλείς, παρατηρώντας το κλίμα έντονης εκλογολογίας που διαμορφώνεται, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, ότι «όποτε και εάν γίνουν οι εκλογές, η Ν.Δ. είναι έτοιμη και θα βγει πρώτη».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., εν μέσω της συζήτησης περί νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αβεβαιότητας που υπάρχει στο πεδίο της αξιολόγησης του προγράμματος από τους πιστωτές αλλά και στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, θεωρεί πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η εικόνας του υπεύθυνου κόμματος που κινείται θεσμικά και όχι ανεύθυνα.
Γι’ αυτό και δεν ζητεί εκλογές, αλλά στο επιτελείο του θεωρούν ότι οι προκλήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως π.χ. με τις ανεύθυνες προκλήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, όπως λένε, πρέπει να λαμβάνουν απαντήσεις, όπως έγινε και χθες στο ζήτημα της μεγάλης πτώσης του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ακολούθησε η αναφορά περί εκλογών του κ. Μητσοτάκη, ενώ είχε προηγηθεί η επισήμανση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου για την δραματική πτωτική πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου που επιβεβαιώνει, κατά τον ίδιο, τους χειρότερους φόβους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά τη Ν.Δ. η πτώση του Χρηματιστηρίου, οφείλεται στο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί και οφείλει η κυβέρνηση να αλλάξει πορεία και πολιτική, διαφορετικά, κατά τον κ. Κουμουτσάκο, αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό.
Η αξιωματική αντιπολίτευση τηρεί προσεκτική στάση έναντι των κινητοποιήσεων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, που είναι σε εξέλιξη. Παρά την γκρίνια σε τμήμα της Κ.Ο. της Ν.Δ. που επιθυμεί πιο δυναμική στάση του κόμματος και ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, η ηγεσία του κόμματος τηρεί πιο προσεκτική στάση. Και αυτό διότι, θεωρεί ότι το κλίμα αναταραχής, το οποίο επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες και η κόπωση των πολιτών από την πολιτική αβεβαιότητα, λειτουργεί αντικειμενικά υπέρ της Ν.Δ.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή επίσκεψή του στη Λέσβο.
Εν μέσω των σεναρίων για σταδιακή, είτε από τα μέσα της άνοιξης είτε από τις αρχές καλοκαιριού, επιστροφή των συνοριακών ελέγχων, καθώς δεν είναι εύκολη η έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και πάλι την ενεργή δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα σύνορα της χώρας αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε.
«Το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί, εάν δεν υπάρξει μια ουσιαστική ανάμειξη της Τουρκίας στην αντιμετώπισή του» ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. που έθεσε και θέμα άμεσης εμπλοκής της Ε.Ε. στην προστασία των ελληνικών συνόρων.
Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη θέση θα αναπτύξει και στη Σύνοδο του ΕΛΚ την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αλλά και στο πρόγευμα που θα παραθέσει στους πρέσβεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα, όπου και θα σημειώσει και αυτό που είπε και χθες στη Μυτιλήνη, ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη στη φύλαξη των συνόρων της, αφού τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι και σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας.
«Η παρουσία του Frontex είναι απαραίτητη. Πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Η δε μετεξέλιξη του Frontex σε μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, θα είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου, επιτέλους, η Ευρώπη –και όχι μόνο η Ελλάδα– να μπορέσει να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα» είπε.
Οι κινήσεις Μπαλτάκου και
το δεξιό κόμμα
Με αίσθημα απαξίωσης των σεναρίων και συζητήσεων περί της ίδρυσης νέου ακραιφνούς δεξιού κόμματος κινείται η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. που κατέταξε ουσιαστικά τον Τάκη Μπαλτάκο, πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, στο χώρο της Χρυσής Αυγής.
Η δημοσιοποίηση από τον κ. Μπαλτάκο της συζήτησης που γίνεται για τη δημιουργία ενός δεξιού κόμματος εντός δυο – τριών μηνών δεν προβληματίζει την ηγεσία της Ν.Δ. που με διαρροές υπενθύμισε τις καταγεγραμμένες συνομιλίες τού με χρυσαυγίτες και σχολίασε δεικτικά: «Γιατί μπαίνει στον κόπο της συγκρότησης κόμματος και δεν προσχωρεί στη Χρ. Αυγή, της οποίας είναι προνομιακός συνομιλητής;».
Ο ίδιος ο κ. Μπαλτάκος, εν μέσω και της συζήτησης για το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ. ανέφερε χθες στο Σκάι, ότι καθώς «ο κ. Μητσοτάκης κινείται αποφασιστικά προς το Κέντρο, υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί αμιγώς δεξιό κόμμα όπως στην Ιταλία, τη Γερμανία ή τη Γαλλία».
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Μπαλτάκος μίλησε με θετικά σχόλια για τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκο, τον οποίο ουσιαστικά θα ήθελε για επικεφαλής του νέου σχήματος, ενώ το βασικό του επιχείρημα είναι πως «ο αρχηγός του κόμματος δεν πρέπει να είναι πολιτικός, τουλάχιστον όχι εν ενεργεία, καθώς έχει πέσει η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος με τόσα χρόνια μνημόνιο».
Κεντρικά στελέχη της Ν.Δ., αν και δεν θέλουν να εισέλθουν επί της ουσίας στη συζήτηση, λέγοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει, απλά σημειώνουν ότι η όποια κίνηση γίνει θα έχει εξ αρχής πρόβλημα πολιτικής αξιοπιστίας.