Το προσφυγικό μοιάζει γόρδιος δεσμός για την Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα -που είναι στο επίκεντρο του προβλήματος για την ΕΕ- χρειάζεται ελάφρυνση χρέους. Αυτά τα δύο συνδυάζει δημοσίευμα των Financial Times, που διατυπώνει την «δημιουργική πρόταση» να δεχθεί η Ευρώπη -και η Γερμανία- διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, με αντάλλαγμα να κλείσουν τα βόρεια ελληνικά σύνορά και όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα να μένουν σε «καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη στις χώρες καταγωγής τους».
Το δημοσίευμα-άρθρο, που υπογράφει ο βετεράνος αρθρογράφος Γκίντεον Ράχμαν, προτείνει ως μοντέλο για τους καταυλισμούς στην ελληνική επικράτεια να λειτουργήσουν οι καταυλισμοί για εκτοπισμένους στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πρόταση του Ράχμαν έχει ως εξής: «Η Ελλάδα συμφωνεί να σφραγίσει τα βόρεια σύνορα της με την βοήθεια της ΕΕ, διακόπτοντας την ροή μεταναστών στην βόρεια Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία συμφωνεί σε μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς και σε άμεση οικονομική βοήθεια για την διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα θα φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά, σε καταυλισμούς προσφύγων υπό την διαχείριση της ΕΕ και θα γυρίζουν στη Συρία, ή από όπου αλλού διαφεύγουν, όταν αποκατασταθεί η ειρήνη» γράφει.
«Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο» αναγνωρίζει ο αρθρογράφος, υποστηρίζοντας όμως πως διαπιστώνει ότι «πτυχές του ίσως να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται» -δείχνοντας στις αναφορές περί περίφραξης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και φέρομενη σύμφωνη του Βερολίνου.
Και συνεχίζει: «Αν οι Έλληνες εμφανίζονταν να κάνουν μια μεγάλη χάρη στους Γερμανούς με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, θα ήταν πολύ πιο εύκολο για την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να υποστηρίξει στους ψηφοφόρους της μια πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και μόλις έκαναν την πρώτη κίνηση οι Γερμανοί, θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι πιστωτές της Ελλάδας».