Μια πολιτική μονομαχία, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του νεοεκλεγέντος προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι σε εξέλιξη με άρωμα από πολιτικές συγκρούσεις περασμένων δεκαετιών. «Και τώρα οι δυο τους» λένε πολλοί καθώς γενική εκτίμηση είναι ότι η αναμέτρησή τους θα έχει πολλές στιγμές έντασης και θα καθορίσει εν πολλοίς τη γενική πολιτική ατμόσφαιρα της επόμενης περιόδου.
Μπορεί ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών το κλίμα να ήταν καλό στην πρώτη εθιμοτυπική συνάντησή τους, αλλά στην πορεία άλλαξαν τα δεδομένα, κυρίως με τις διαρροές των συνεργατών του Πρωθυπουργού. Η επάνοδος της ΝΔ στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων και ταυτόχρονα η ραγδαία φθορά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με τη σταδιακή πτώση της δημοφιλίας του κ. Τσίπρα, διαμορφώνουν το πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης. Η στρατηγική της ΝΔ να αποδομήσει σταδιακά το αρχηγικό προφίλ του Πρωθυπουργού, ο οποίος παραμένει το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, ενδυναμώνει την επιθετικότητα του Μεγάρου Μαξίμου προς τη ΝΔ, η ηγεσία της οποίας είναι έτοιμη για εφ’ όλης της ύλης επίθεση.

«Η εικόνα του άλλοτε άτρωτου και κραταιού Τσίπρα θολώνει παρά πολύ. Επειτα από ένα έτος στην εξουσία έχει ήδη απέναντί του κοινωνικές ομάδες που τον στήριξαν, όπως π.χ. τους αγρότες»
υποστηρίζει κεντρικό στέλεχος της ΝΔ και συμπληρώνει ότι ο άλλοτε αντιμνημονιακός γίνεται όλο και πιο μνημονιακός.
Πάνω σε αυτό το στοιχείο, των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τηρήθηκαν, σε συνδυασμό με την κατά τη ΝΔ έλλειψη σχεδίου για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, θα επικεντρωθεί η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να πλήξει περαιτέρω τον Πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να αναδείξει το επόμενο διάστημα τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιευρωπαϊκή δύναμη που είναι προσκολλημένη στο χθες και εκφράζει την παλιά Ελλάδα.
Εξεταστική για Βαρουφάκη


Επί της ουσίας η ηγεσία της ΝΔ επιστρέφει στη δοκιμασμένη συνταγή των περασμένων ετών: τη μετωπική σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ανοίξει όλη τη βεντάλια των θεμάτων στο πλαίσιο της μετωπικής στρατηγικής με τον κ. Τσίπρα, ενώ ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα είναι και το θέμα των αποκαλύψεων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Η ΝΔ θεωρεί ότι σαφώς έχει ευθύνες και ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν σκοπεύει ακόμη να καταθέσει αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Επιδιώκει όμως να τον θέσει στο κάδρο των ευθυνών καθώς θέλει να τον αποδυναμώνει μέρα με τη μέρα.
Επί του χρόνου κατάθεσης του αιτήματος για Εξεταστική Επιτροπή δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση στην ηγετική ομάδα της ΝΔ. Είναι ένα πολιτικό όπλο που θα χρησιμοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης όταν αυτός κρίνει, αλλά σε κάθε περίπτωση μόλις… «καθίσει η σκόνη» από το Ασφαλιστικό και τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που ήδη προκαλούν μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση.
Σε αυτή τη φάση ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επιθυμεί να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από το μείζον θέμα του Ασφαλιστικού, το οποίο θα καταψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση και θα καταθέσει και τη δική της εναλλακτική πρόταση. Η κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων, με την ευθύνη και του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη, αρμοδίου για τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, θα είναι το νέο στην αντιπολιτευτική στρατηγική του κόμματος: «Καταψηφίζουμε με άποψη και ταυτόχρονα προτείνουμε εναλλακτικά μέτρα».
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με το νέο σχήμα της ΝΔ που διαμόρφωσε (Αδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τη λειτουργία στη Βουλή, γραμματέας της ΚΟ Κώστας Τσιάρας, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Δένδιας, Γιάννης Βρούτσης και Νίκη Κεραμέως και οι νέοι συντονιστές και τομεάρχες) επενδύει στην πολύ καλή και αποδοτική παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. «Είναι ο προνομιακός μας χώρος και θα αποδειχθεί πολλές φορές Βατερλό για τον κ. Τσίπρα» αναφέρουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ με μακρά κοινοβουλευτική πείρα.
Η νέα ηγεσία της ΝΔ, έχοντας ούριο άνεμο στα πανιά της, θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θετική αποδοχή που έχει από σημαντικό τμήμα της κοινωνίας που συμμετείχε στο μέτωπο του «Ναι» στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού.
Παράλληλα η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι να φανεί η ΝΔ ως η μόνη σταθερά δύναμη που διαφυλάττει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα επιμείνει ιδιαίτερα στη θέση του «η Ελλάδα στην Ευρώπη με αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και αλήθεια» έναντι της «Ελλάδας της απομόνωσης, του λαϊκισμού και του αμοραλισμού».

Ζυμώσεις με στόχο τη διεύρυνση προς στελέχη του Ποταμιού και τμήματα του ΠαΣοΚ
Επιχείρηση «γοητεία» σε ευρωπαϊστές

Με μεθοδικά, αργά αλλά σταθερά βήματα προετοιμάζεται η διεύρυνση του κόμματος προς δυνάμεις του Κέντρου, όπως στελέχη του Ποταμιού και τμήμα του εκσυγχρονιστικού ΠαΣοΚ, που βλέπουν θετικά τη νέα ηγεσία της ΝΔ. Είναι σαφές από πολλές συζητήσεις που γίνονται μεταξύ ηγετικών στελεχών της ΝΔ και παραγόντων που κινούνται στον χώρο του μεταρρυθμιστικού, φιλελεύθερου και ευρωπαϊκού τόξου ότι το σχέδιο της διεύρυνσης για να υλοποιηθεί χρειάζεται χρόνο και προσεκτικές κινήσεις.
Μέχρι στιγμής γίνονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις, αν και δεν είναι το μείζον για την ηγεσία της ΝΔ στην παρούσα φάση η διεύρυνση. Είναι ένα εν εξελίξει σχέδιο που απαιτεί πολιτικό πλαίσιο και λέγεται ότι καλύτερο χρονικό σημείο για τις όποιες κινήσεις αποτελεί το συνέδριο της ΝΔ, που τοποθετείται για το τριήμερο 15-17 Απριλίου. Για πολλούς η συμπόρευση με τη «ΝΔ του Κυριάκου», όπως λένε χαρακτηριστικά, είναι ως έναν βαθμό «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» και πρέπει να θεωρείται δεδομένο το προσκλητήριο επί τη βάσει συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων λίγο πριν από το συνέδριο του κόμματος.
Η ζύμωση προχωρεί και επειδή υπάρχει πρόσφορο έδαφος εκπέμπεται εκνευρισμός από πολλές πλευρές, με ενδεικτικά τα όσα συμβαίνουν στο Ποτάμι με τις δηλώσεις βουλευτών, όπως π.χ. ο Ιάσων Φωτήλας. Στο ΠαΣοΚ η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη έναντι της ΝΔ, ενώ πιο θετικά είναι κεντρικά στελέχη του άλλοτε πανίσχυρου εκσυγχρονιστικού χώρου που φλερτάρουν πολιτικά με την ιδέα όχι της ένταξης αλλά της συμπόρευσης ή της πολιτικής συμμαχίας με τον κ. Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του καθώς δεν θέλει να διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν σε τόσο ευαίσθητα θέματα. «Ο χρόνος θα δείξει» λένε απλά από τη ΝΔ και τονίζουν ότι και οι επαφές του κ. Μητσοτάκη με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά εντάσσονται στη λογική σχηματισμού ενός μετώπου της κοινής λογικής και της αλήθειας έναντι του λαϊκισμού.
Είναι σαφές από τις πρώτες κινήσεις του κ. Μητσοτάκη ότι επιδιώκει να ανοίξει έναν νέο κύκλο στην Κεντροδεξιά ελπίζοντας να κερδίσει το συντομότερο δυνατόν το στοίχημα της διαβρωμένης πολιτικής αξιοπιστίας της ΝΔ. Κεντρικός στόχος του είναι να καταστεί η ΝΔ ο βασικός πολιτικός φορέας γύρω από τον οποίο θα συνασπιστούν ή και θα ενταχθούν πρόσωπα και συλλογικότητες που δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο κόμμα ως τώρα.
Η μαγιά κατά τον ίδιο υπάρχει από τον περασμένο Ιούλιο, όταν συνασπίστηκαν διάφορες δυνάμεις και πρόσωπα και συγκρότησαν το μέτωπο του «Ναι» στο δημοψήφισμα, και επιδίωξή του είναι στο άμεσο μέλλον η ΝΔ να καταστεί ο κεντρικός πολιτικός φορέας που θα εκφράζει φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της κοινωνίας.
Ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο έχει το γεγονός ότι στις εσωκομματικές εκλογές προσήλθαν, έγιναν μέλη της ΝΔ και ψήφισαν 50.000 πολίτες που δεν είχαν υποστηρίξει την αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Μπορεί να έρθουν μαζί μας σε αυτή την πολιτική σταυροφορία κατά του λαϊκισμού πάρα πολλοί ακόμη» αναφέρουν από τη Συγγρού.

Προετοιμασίες για Συνέδριο τον Απρίλιο

Κόμμα σε θέση μάχης με άνοιγμα σε όλες τις τάσεις
Σχήμα μάχης έτοιμο να συγκρουστεί σε όλα τα επίπεδα με τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης διατηρώντας τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες αλλά ταυτόχρονα συνδυάζοντας το άνοιγμα σε όλες τις πλευρές της ΝΔ. Είναι ενδεικτική η γραμμή από το καραμανλικό περιβάλλον ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα στηριχθεί και δεν θα πολεμηθεί, σεβόμενοι, όπως λένε, την ιστορία της παράταξης, αν και δεν θα λείψουν οι φωνές κριτικής όταν θεωρούν πως υπάρχουν στρεβλώσεις.

Παράλληλα στη σκιώδη κυβέρνησή του αξιοποίησε πρόσωπα για να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το αντιπολιτευτικό στίγμα του κόμματος, ενώ με τον ορισμό των δύο αντιπροέδρων, των κ.κ. Αδ. Γεωργιάδη και Κ. Χατζηδάκη, ισορρόπησε μεταξύ της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς.

Ο κ. Χατζηδάκης θα έχει την ευθύνη της σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ και ο κ. Γεωργιάδης θα έχει τον έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου και ουσιαστικά θα λειτουργεί ως επιλοχίας της ΚΟ, ενώ θέση τρίτου αντιπροέδρου δεν υπάρχει περίπτωση να οριστεί, παρά τη σχετική φημολογία για τον Απόστολο Τζιτζικώστα.
Κεντρική θέση στο νέο σχήμα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επανήλθε σε θέση ευθύνης στο κόμμα έξι χρόνια μετά την ήττα της από τον Αντώνη Σαμαρά. Ανέλαβε συντονίστρια των τομέων Εξωτερικών και Αμυνας και αυτό συνεπάγεται την επαναδραστηριοποίησή της στο πεδίο του κομματικού σχεδιασμού καθώς θα συμμετάσχει και στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Στο νέο σχήμα συμμετέχουν στελέχη της νεότερης γενιάς και πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί αλλά και πιο νέοι σε ηλικία καθώς ο στόχος είναι να σταλεί μήνυμα στην κοινωνία ότι υπάρχει ομάδα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. Τον συντονισμό στους τομείς των Οικονομικών Υποθέσεων ανέλαβε ο Χρήστος Σταϊκούρας και στις υπόλοιπες θέσεις συντονιστών ορίστηκαν οι εξής: Μάκης Βορίδης (Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Κοινωνικών Υποθέσεων), Θόδωρος Φορτσάκης (Μορφωτικές Υποθέσεις) και Ολγα Κεφαλογιάννη (Ανάπτυξης).

Επίσης ειδικό ρόλο με ευθύνη το Μεταναστευτικό ανέλαβε ο Βασίλης Κικίλιας. Σε νευραλγικές θέσεις του κόμματος τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων και πρόσωπα που δεν στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη αλλά την πορεία των οποίων εκτιμά, όπως π.χ. ο Μάξ. Χαρακόπουλος (τομεάρχης Παιδείας) και ο Γ. Κασαπίδης (τομεάρχης Γεωργίας), δείχνοντας στην πράξη ότι επιθυμεί την ενότητα. Επίσης αξιοποίησε και όσους έχουν κάνει πολλή δουλειά, όπως π.χ. ο Β. Οικονόμου, που παρέμεινε τομεάρχης Απασχόλησης, αλλά και πρόσωπα με θετικό κοινοβουλευτικό πρόσημο, όπως ο Κ. Καραμανλής, ο Κ. Τζαβάρας, ο Χ. Αθανασίου, ο Χ. Δήμας, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου κ.ά.

H διάταξη των δυνάμεων δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης ελέγχει πλήρως το εσωκομματικό σύστημα, χωρίς κανένας να μπορεί να του καταλογίσει απόπειρα χειραγώγησης. Αυτό προοιωνίζεται και το είδος του συνεδρίου που σχεδιάζει στο πλαίσιο και του ανοίγματος του κόμματος (κινητοποιείται ο αναπληρωτής γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης) σε χώρους εκτός ΝΔ. Ηδη το συνέδριο προετοιμάζεται από τον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο (ασχολούνταν και ο Νίκος Γεωργιάδης που παραιτήθηκε στα μέσα της εβδομάδας για προσωπικούς λόγους) για τα μέσα Απριλίου και έχει σημασία η αναφορά του για την ανάγκη θεσμοθέτησης τάσεων στο κόμμα, κάτι που ενδεχομένως να είναι το… διαβατήριο για τη συμπόρευση και άλλων δυνάμεων εκτός ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ