Τα βασικά σημεία του σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρόκειται να αναπτύξει στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup -που πραγματοποιείται από τις 16:00 το μεσημέρι της Πέμπτη- ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος την Τετάρτη ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή περιοδεία του, συναντώντας τον γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε.

Την πεποίθηση ότι κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπήρξαν «ευήκοα ώτα» στα αιτήματα της Ελλάδας, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Επισκέφθηκα έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και συναντήθηκα με έξι υπουργούς Οικονομικών με τους οποίους συζητήσαμε για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, οικονομικού και μη περιεχομένου. Όπου πήγα βρήκα ευήκοα ώτα και ανθρώπους που αναζητούσαν λύσεις και χι προβλήματα», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ανάγκη μιας «αξιόπιστης» μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι «καλή».

Όσον αφορά τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup για την Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος. Αυτό που χρειάζεται είναι μια «αξιόπιστη μεταρρύθμιση, έτσι όπως ορίζεται από το Μνημόνιο», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο ίδιος, συνέχισε λέγοντας ότι «η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι καλή» και πως μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τώρα τίθενται σε ισχύ, προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει «θετική συζήτηση» για το ελληνικό χρέος. «Γι’ αυτό χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο συνταξιοδοτικό», είπε και πρόσθεσε: «Θα δούμε ποιές είναι οι αναγκαίες παράμετροι, όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε λεπτομερώς».

«Το θέμα είναι εμπροσθοβαρές. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει καλή δουλειά… Είμαι ευτυχής για την πρόοδο που έχει επιτευθχεί. Δεν εξετάζω αν έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Πρόκειται για μια σοβαρή πρόταση» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.

«Το ασφαλιστικό είναι μια σοβαρή πρόταση. Το ερώημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ως προς το πόσο βιώσιμη είναι αυτή η λύση» πρόσθεσε. Οσον αφορά για το αν θα υπάρξουν σήμερα αποφάσεις ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε: «Θα κάνουμε έναν απολογισμό, δεν θα μπούμε σε βάθος συζήτησης για τις προτάσεις».

Σχετικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ σημείωσε ότι «το ταμείο πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας. Η Ελλάδα το αποδέχεται πλήρως» ενώ όσον αφορά το πότε θα γίνει η αξιολόγηση σημείωσε: «Δεν γνωρίζω χρονοδιαγράμματα, γνωρίζω την σειρά που πρέπει να γίνουν τα πράγματα».

Αν και τα μέλη του Eurogroup αναμένουν την μετάφραση του σχεδίου των 170 σελίδων, όπως αναφέρει το Mega, ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε πως το ελληνικό σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά τόνισε ότι είναι πρόωρο να εκφέρει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές. Εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup είπε ότι δεν αναμένεται υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων.

Ο ίδιος δεν «βλέπει» επίσης αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη αξιολόγηση, ο εν λόγω αξιωματούχος εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει. Τόνισε, πάντως, ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα, να γίνει το γρηγορότερο δυνατό.

Επιπλέον,οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναφερθούν σύντομα στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα τεθούν τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τέλος, παρών στο σημερινό Eurogroup θα είναι και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόλ Τόμσεν, στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη βάσει του άρθρου 4. Ως εκ τούτου, οι 19 της Ευρωζώνης αναμένεται να τοποθετούν σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με παράγοντα της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ όλων των θεσμών. Τότε, θα είναι δυνατή και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τα μέτρα ρύθμισής του.