Ίσως ήταν από τις σπάνιες φορές που σε μια κορυφαία τελετή της Ορθοδοξίας, αυτή του αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού, ένας Πρωθυπουργός να συνομιλεί με τον Δήμαρχο, να κλείνουν ραντεβού γιατί ο Πρωθυπουργός, όπως έλεγε, ήθελε να ανταλλάξει απόψεις μαζί του: «Έχει ένα χρόνο να τα πούμε Δήμαρχε, έλα να ανταλλάξουμε απόψεις», του είπε.

Όλα αυτά συνέβησαν βεβαίως στην τελετή των Θεοφανίων στη Δεξαμενή, όπου έδωσαν το παρών τους τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, όσο και ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, καθώς και η Φώφη Γεννήματα, ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης (μετά της κόρης του), η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά (εκ μέρους των ΑΝΕΛ), ο Βασ. Κικίλιας (εκ μέρους της ΝΔ), η ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου. Στη δοξολογία ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όμως δεν ακολούθησε την πορεία προς τη Δεξαμενή λόγω ενός προβλήματος που την ταλαιπωρούσε στη μέση. Πήγε όμως εν συνεχεία στην Αγία Φωτεινή στο Κολυμβητήριο, μαζί με τον Δήμαρχο και τον Ν. Κακλαμάνη

Ήταν η πρώτη φορά που η επίσημη τελετή έγινε στο Κολωνάκι, αφού σε κανέναν δεν πέρασε απαρατήρητη η απόφαση του Πρωθυπουργού να μην πάει εφέτος στον Πειραιά μετά τις ακραίες (όπως τις χαρακτήρισε) δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ για το σύμφωνο συμβίωσης. Το ίδιο έπραξε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος αξιοποίησε μια παλαιά πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και για να αποφύγει και αυτός τον Πειραιά πήγε στον Φλοίσβο, όπου έριξε τον σταυρό, τον οποίο έπιασε ένας Ρώσος, ο Αντρέα Πέτκοφ που κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα και κάθε χρόνο βουτάει στη θάλασσα στα Θεοφάνια. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας, που ασπάστηκε με σεβασμό τον σταυρό: «Σταυρό φιλάω, όχι όμως και χέρια», έλεγε γελώντας.

Ήταν λαμπρή η τελετή στη Δεξαμενή, όχι τόσο επειδή υπήρχε η μπάντα του Δήμου Αθηναίων που παιάνιζε, ούτε επειδή απέδωσε τιμές στρατιωτικό άγημα, αλλά επειδή οι πολιτικοί βρέθηκαν κοντά ο ένας στον άλλον, κι ας είχαν ξιφουλκήσει λίγες ώρες αργότερα για το ασφαλιστικό. Η Φώφη Γεννήματα περπατούσε πλάϊ – πλάϊ στην Έλενα Κουντουρά και χαιρετούσαν μαζί στον κόσμο. Η κυρία Κουντουρά μάλιστα ευχήθηκε στην Φώφη «καλή δύναμη», ενώ ρωτούσε να μάθει από τον Κικίλια τι γίνεται με τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ και γιατί έως τώρα δεν είχε ο ίδιος αναμειχθεί..

Ο Πρωθυπουργός είχε μία σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ δεν πέρασε επίσης απαρατήρητη η συζήτηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, με τον τελευταίο να σκάει στα γέλια. Ούτε βεβαίως πέρασε απαρατήρητος ο χαριεντισμός που θέλησε να κάνει ο κ. Φίλης όταν πρόσεξε ότι δεν υπήρχαν περιστέρια (το Αγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς), λέγοντας με χιούμορ ότι τα καταργήσαμε εμείς όλα αυτά. Η αλήθεια είναι ότι στη Δεξαμενή εδώ και χρόνια όπως έλεγαν δεν αφήνουν ελεύθερα περιστέρια την ώρα που ακούγεται το «Εν Ιορδάνη βαφτιζόμενου Σου Κύριε…»

Τον σταυρό στα νερά της Δεξαμενής μετά τον Μητροπολίτη Θερμοπυλών έριξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εν συνεχεία χαμογελώντας και κάπως αμήχανα ο Πρωθυπουργός. Τέλος τον έριξε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Το φως να διαλύσει το σκοτάδι της κρίσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να κάνει μία σύντομη δήλωση, έξω από τη Δεξαμενή:
«Εύχομαι το ανέσπερο Φως της Χριστιανοσύνης, το Φως της αγάπης, της καταλλαγής, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, να διαλύσει το σκοτάδι, που απειλεί την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό στη Χώρα μας, στην Ευρώπη και σ’ολόκληρο τον Πλανήτη. Και για τη Χώρα μας, εύχομαι αυτό το Φως της Χριστιανοσύνης να διαλύσει το σκοτάδι της κρίσης και της ανέχειας που πλήττουν την κοινωνία μας, και ιδίως τους οικονομικώς ασθενέστερους συνανθρώπους μας και τη νέα γενιά. Χρόνια Πολλά.»

Δίπλα, δίπλα Μητσοτάκης – Τζιτζικώστας στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν ο Κυρ. Μητσοτάκης (συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα) παρακολούθησε τη λειτουργία στη Μητρόπολη και εν συνεχεία την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, δίπλα στον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα. Αντάλλαξαν θερμή χειραψία, με τον κ. Τζιτζικώστα να του εύχεται «καλή επιτυχία».Και ξαφνικά συνέβη το απρόοπτο. Εμφανίζεται στην τελετή τρέχοντας, καθυστερημένος και λαχανιασμένος ο Αδωνις Γεωργιάδης. Μόλις τον βλέπει ο κ. Μητσοτάκης τον χαιρέτησε και του είπε: «Α, ρε Αδωνη, έτσι όπως άρχισες την προεκλογική εκστρατεία τρέχοντας για να προλάβεις τις υπογραφές, έτσι την τελείωσες, πάλι τρέχοντας». Ήταν ένας αστεϊσμός που πολύ άρεσε στον Αδωνη που υποστηρίζει θερμά την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη. Έβγαλαν και φωτογραφίες έτσι για να αποθανατίσουν την στιγμή.

Στον Πειραιά, βολές Μητροπολίτη κατά Τσίπρα

Δεν άφησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεν πήγε εφέτος στον Πειραιά, λόγω των γνωστών δηλώσεών του για το σύμφωνο συμβίωσης και έτσι φρόντισε παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων να ρίξει τις βολές του: «Ο κάθε πιστός, κληρικός ή λαϊκός έχει την υποχρέωση κατ’ επιταγή του Χριστού να είναι αλάτι ζωντανό, όχι ανάλατο, όχι ανούσιο. Και αυτό σημαίνει ότι αν είμαστε ζωντανό αλάτι, παρεμποδίζουμε τη σήψη και αντιμετωπίζουμε τη σαθρότητα των δαιμονικών κοσμοειδώλων».Και συνέχισε: «Το αλάτι ξέρετε, έχει κι άλλες ιδιότητα. Είναι δριμύ και οδυνηρό άλγος. Και αυτό φαίνεται ότι συνέβη σήμερα». Όταν ρωτήθηκε μάλιστα ειδικά για την απουσία του πρωθυπουργού από τον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά απάντησε πως «νομίζω ότι ο λαός έδωσε την απάντηση». Όταν ξαναρωτήθηκε είπε: «το μήνυμα του χριστού είναι ένα μετανοείτε πάντες γιατί ο Θεός είναι κοντά μας. Όσο βρισκόμαστε σε αυτό τον κόσμο καλούμαστε να μετανοούμε».

Τελικά στην τελετή ήρθε η ΕΡΤ να την καλύψει και έτσι κατεύνασε τον Μητροπολίτη που είχε κάνει προηγουμένως αιχμηρές δηλώσεις εναντίον της. Αλλά εκείνο που είχε σημασία είναι ότι και άλλοι περίμεναν τον Πρωθυπουργό στον Πειραιά. Ήταν άνεργοι καθώς και λιμενεργάτες και μέλη του κόμματος του Παν. Λαφαζάνη που είχαν συγκεντρωθεί φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του κ. Τσίπρα και κατά της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Τα τρία περιστέρια άφησαν ελεύθερα εφέτος στον Πειραιά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Δρίστας, ο Δήμαρχος Πειραιά και ο Ι. Τραγάκης εκ μέρους της ΝΔ.