Μία (ακόμη) κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την κυβέρνηση και την χώρα, καθώς και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές βρίσκονται τα προς αξιολόγηση σχέδια της Αθήνας – αυτήν την φορά για το ασφαλιστικό.
Επειτα από την ανάπαυλα των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στις Βρυξέλλες οι πρώτες αντιδράσεις των θεσμών στις προτάσεις για «αναμόρφωση» του ασφαλιστικού χωρίς μείωση κυρίων συντάξεων, μέσω αύξησης εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών και μέσω επιβολής φορολόγησης στις τραπεζικές συναλλαγές, αναμένονται με αγωνία στην Αθήνα- και κατά πολλούς θα διαμορφώσουν και το περιβάλλον της νέας αυτής φάσης διαπραγμάτευσης.
Κανένα στοιχείο έως και την Κυριακή το απόγευμα δεν υπήρχε για τις διαθέσεις των δανειστών – πέραν της διακηρυγμένης εδώ και πολλές εβδομάδες αντίθεσης τους στην «λύση» της αύξησης εισφορών, με το σκεπτικό ότι είναι αντιπαραγωγική και θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε αύξηση της ανεργίας και συνεπώς ανανέωση του φαύλου κύκλου του ασφαλιστικού.
Υπό αυτές τις συνθήκες, κατά κάποιες πηγές και κάποιους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους της πλευράς της αντιπολίτευσης, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία νέα περίοδος αναταράξεων και συγκρούσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία προσδίδουν κάποιοι στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt της 2ης Ιανουρίου, στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ περιγράφεται περίπου ως αναπόφευκτη μία νέα σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου εντός του 2016. Όπως τονίζεται δε, κρίσιμη παράμετρος σε αυτό το πεδίο θα είναι η αντοχή της αλυσίδας «αξιολόγηση-συμμετοχή του ΔΝΤ-έγκριση γερμανικού κοινοβουλίου».
Σε μία περίοδο δηλαδή κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί την αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα, οι προτεραιότητες στην Γερμανία είναι εντελώς διαφορετικές.
Όπως τονίζεται στην αρθρογραφία, η επιτυχής αξιολόγηση (η οποία πάντως τοποθετείται έως και στο τέλος του Ιουνίου!) θα κρίνει την περαιτέρω συμμετοχή του Ταμείου, χωρίς την οποία οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες δεν πρόκειται να εγκρίνουν νέες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το άρθρο του Ι. Σουρνάρα στην Καθημερινή της Κυριακής εκλαμβάνεται από κάποιες πλευρές ως δραματική προειδοποίηση για τα περιθώρια της κυβέρνησης να εμπλακεί σε έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης και εκκρεμότητας. «Ενδεχόμενη αποτυχία στην αξιολόγηση θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, επαναφέροντας στη μνήμη την αρνητική εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015. Επανάληψη αυτής της εμπειρίας εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους, που δύσκολα θα τους αντέξει αυτή τη φορά η ελληνική οικονομία», τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ.