Αντιμέτωπος με τη διαρκή διάψευση των εξαγγελιών του από την πραγματικότητα και τις καθημερινές πρακτικές της κυβέρνησης βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος σε διάστημα μόλις μερικών εβδομάδων διαπιστώνει την κοινοβουλευτική εξασθένηση της κυβέρνησης και επιχειρεί να προετοιμαστεί για τη διαχείριση της πολιτικής του φθοράς.
Μια σειρά από φράσεις, αναφορές, αποφάσεις και ενέργειες των τελευταίων εβδομάδων έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν η αναχρονιστική λογική, η απόπειρα εξυπηρέτησης ημετέρων και συγγενών, η οπισθοδρόμηση σε μείζονα ζητήματα εθνικής στρατηγικής, η περιθωριοποίηση της χώρας και η υιοθέτηση πρακτικών τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας εμφανιζόταν να απορρίπτει συλλήβδην.
Ετσι, μέλη της κυβέρνησής του και ο ίδιος διαμόρφωσαν ένα σκηνικό στο οποίο, μεταξύ των άλλων: προηγούμενες κυβερνήσεις εγκαλούνται αιφνιδίως για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μνημονίων(!), ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να εφαρμόσει διατάξεις που μόλις ψήφισε, αναγγέλλεται η μερική κατάργηση εισαγωγικών εξετάσεων και ένας προσχηματικός διάλογος για την Παιδεία, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η διεθνής θέση της χώρας.
Ολα αυτά αναδύθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε να επιζητεί τη συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, χωρίς όμως να πράττει το παραμικρό προκειμένου να προσδώσει αξιοπιστία σε αυτό το αίτημά του.
Κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις και ποιοτικές αναλύσεις ερευνών η φθορά της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ραγδαία. Τα επερχόμενα μέτρα είναι σαφές ότι προξενούν νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά την ανυπαρξία αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Οπως έχει αναφέρει ένας εκ των συνομιλητών του Πρωθυπουργού: «Αν παίζεις μόνος και κινδυνεύεις να χάσεις, τι να συζητάμε…».
Η «φωτογραφία» της οπισθοδρόμησης
Κάποια περιστατικά και γεγονότα των τελευταίων ημερών, τα οποία έφεραν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις κατά τα άλλα «ανέξοδες» διακηρύξεις της, διαμόρφωσαν μια εικόνα υποχώρησης και υστέρησης σε πολλά μέτωπα. Μεταξύ αυτών:
- Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο και οι μέτοχοι απώλεσαν συνολικές αξίες της τάξεως των 30 δισ. ευρώ. Αντίθετα με όσα διακήρυττε η κυβέρνηση, το τραπεζικό σύστημα περιήλθε στον έλεγχο ιδιωτών και ξένων funds, με τις τιμές των μετοχών εκμηδενισμένες. Σε μια κυνική παραδοχή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης ανέφερε σχετικώς: «Αν βάζαμε κατώτατη τιμή, δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση. Τόσο απλά».
- Το προβληματικό «πόθεν έσχες» του κ. Σταθάκη, στο οποίο η αρμόδια επιτροπή της Βουλής διαπίστωσε πολλαπλές ελλείψεις και παραλείψεις δήλωσης ακινήτων και κάποιων εκατομμυρίων. Η στάση του Μεγάρου Μαξίμου ισοδυναμούσε με αδιαφορία για το ζήτημα.
- Η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, ότι παρά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να την εφαρμόσουν και να προχωρήσουν σε ανάκτηση των αγροτικών ενισχύσεων από 725.000 αγρότες, που δόθηκαν επί υπουργίας Σωτ. Χατζηγάκη (κυβέρνηση ΝΔ) το 2008-2009. «Οσο είμαι εγώ υπουργός και όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξουν ανακτήσεις» είπε ο κ. Αποστόλου και κάλεσε τους αγρότες «να μην ανησυχούν όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Η τροπολογία προβλέπει την υποχρέωση ανάκτησης ενισχύσεων ύψους 320 εκατ. ευρώ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει το ποσό αυτό ως πρόστιμο στην ΕΕ.
- Η δήλωση του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών Δ. Μάρδα, ο οποίος κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι καθυστέρησαν στην εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων. «Το τραγικό λάθος στην ιστορία είναι ότι, στο πλαίσιο της δειλίας που έδειξαν οι προηγούμενοι, τρέναρε η εφαρμογή των μέτρων, με αποτέλεσμα να χαθεί η δυναμική» είπε ο κ. Μάρδας.
- Η σωρηδόν κατάθεση 21 άσχετων τροπολογιών, ως επί το πλείστον για την Παιδεία, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες. Η εξαγγελία περί αποφυγής της πολιτικά αυθαίρετης αυτής πρακτικής είχε γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως φάνηκε πως η απομάκρυνση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την Προεδρία της Βουλής «απελευθέρωσε» την κυβέρνηση.
- Η προσχηματική δημιουργία επιτροπής για τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία από τον αρμόδιο υπουργό Ν. Φίλη, με σύνθεση κατά συντριπτική πλειοψηφία κομματική.
- Επιπροσθέτως –και συμπληρωματικά προς τη μηδενιστική λογική του πρώην υπουργού Παιδείας Αρ. Μπαλτά κατά της αριστείας –ο επικεφαλής της «Επιτροπής Διαλόγου» Αντ. Λιάκος εξήγγειλε και τη μερική κατάργηση εισαγωγικών εξετάσεων: «Δεν χρειάζονται όλες οι σχολές εξετάσεις. Σε μερικά τμήματα εξάλλου ήδη όσοι θέλουν πάνε. Λίγες σχολές χρειάζονται εξετάσεις. Σε αυτές θα μπορούσε να υπάρξει ένα είδος κριτηρίων με συμμετοχή των ΑΕΙ στη διαμόρφωσή τους».
n Οι διορισμοί συγγενών και ημετέρων πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, της οποίας ο σύντροφος και ο αδελφός έχουν διοριστεί στην ΕΥΔΑΠ και στο υπουργείο Πολιτισμού και στο Φεστιβάλ Αθηνών, αντιστοίχως. Το πλέον πρόσφατο κρούσμα που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν οι διορισμοί των δύο παιδιών της αδελφής της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο υπουργείο Παιδείας.
Πίσω και στην εξωτερική πολιτική
- Η οπισθοδρόμηση σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ειδικότερα δε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα ο Πρωθυπουργός απέφυγε κάθε αναφορά σε πρόβλημα εισβολής και κατοχής και άνοιξε τον δρόμο για άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας ερήμην της κυπριακής κυβέρνησης. Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Τουρκίας που ακολούθησε η Τουρκία έλαβε το «πράσινο φως», καθώς και τη δέσμευση όλων για την οικονομική της ενίσχυση με 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Η Ελλάδα βρέθηκε τις επόμενες ημέρες απολογούμενη για το Προσφυγικό, η Τουρκία δεν δεσμεύθηκε για τίποτε.
- Ο χαρακτηρισμός της Ιερουσαλήμ ως ιστορικής πρωτεύουσας του Ισραήλ, κάτι που η Ελλάδα και τα περισσότερα κράτη ουδέποτε έχουν αναγνωρίσει, εξ ου και οι πρεσβείες τους βρίσκονται στο Τελ Αβίβ. Ο κ. Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου: «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην ιστορική σας πρωτεύουσα και να συναντώ τις εξοχότητές σας».
Ατυχείς πρωτοβουλίες
Ζητούσε συνεννόηση, εννοούσε πόλωση
Το αποκορύφωμα των αναχρονιστικών πρωτοβουλιών και ενεργειών της κυβέρνησης σημειώθηκε κατά το διήμερο της 28ης-29ης Νοεμβρίου, όπου συγκλήθηκαν διαδοχικά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Αθήνα και η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Στο μεν πρώτο ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να ζητεί τη συνεννόηση, όμως αποκαλύφθηκε νωρίς ότι στόχος του ήταν η πόλωση και η ένταση, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της περιόδου.
Στη δε δεύτερη κυριάρχησε η πρωτοφανής ενέργειά του να απευθύνει προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου με ανάρτηση στο Twitter την ειρωνική φράση: «Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους». Λίγο αργότερα και υπό την απειλή διπλωματικού επεισοδίου, οι αναρτήσεις αποσύρθηκαν από τον αγγλόφωνο λογαριασμό του Πρωθυπουργού στο Twitter. Κατά τον Αλ. Φλαμπουράρη αυτό συνέβη επειδή είχαν «εκπληρώσει τον σκοπό τους»…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ