Νέα εξέλιξη στην υπόθεση του «πόθεν έσχες» του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Γ. Βαρεμένου, εκτός από την υπόθεση του αδήλωτου ενός εκατομμυρίου στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης του 2011, ελέγχεται και για διαφορές που προέκυψαν μετά από την συμπληρωματική δήλωση που υπέβαλλε τόσο ως προς τις καταθέσεις του όσο και ως προς την συμμετοχή του σε ακίνητα.
Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του κ. Βαρεμένου προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η επιτροπή αποφάσισε «να ανατεθεί σε ορκωτούς λογιστές ο ενδελεχής έλεγχος με όποιο μέσο χρειαστεί ακόμα και με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών». Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «δεν υπάρχει θέμα» και ότι «ο έλεγχος είναι θεμιτός», ενώ η αντίδραση από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών ήταν: Ουδέν σχόλιο. Ας προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Όσον αφορά το «πόθεν έσχες» του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, θα ελεγχθεί και αυτό κατά προτεραιότητα από τους ορκωτούς λογιστές. Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση, 11 πρώην βουλευτές και υπεύθυνοι οικονομικών κομμάτων κ.ά. παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο γιατί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις δεν προσκόμισαν συμπληρωματικά στοιχεία, ενώ 8 δεν είχαν υποβάλλει καθόλου «πόθεν έσχες» μεταξύ των οποίων και ένας πρώην βουλευτής.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης σχετικά με την απόφαση της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου. Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς.
Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσων αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014».
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει καταλογίσει προς δυο πρώην υπουργούς τα ποσά του 1.850.000 ευρώ και 150.000 ευρώ. Ενώ για την υπόθεση Χαϊκάλη, το όνομα του οποίου ενεπλάκη σε off-shore στην Κύπρο, έγινε γνωστό ότι απαλλάχθηκε κατόπιν σχετικής εισήγησης δικαστικού που επικουρεί το έργο της Επιτροπής Ελέγχου των «πόθεν έσχες». Κατά τα λοιπά, στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής τα μέλη της θα ασχοληθούν με τις υποθέσεις των Αλ. Μητρόπουλου, Γκ. Χαρδούβελη και Στ. Παπασταύρου.