Με την μετάθεση των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας για μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να έχει πλέον τις ισχυρότερες πιθανότητες, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, η αξιωματική αντιπολίτευση κινδυνεύει να χάσει, εκτός από τις κάλπες και τη σοβαρότητά της.

Η Ν.Δ., κόμμα εξουσίας επί 41 χρόνια, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών για να κυβερνήσει τη χώρα, αλλά αδυνατεί να διοργανώσει αδιάβλητες εκλογές, προκαλώντας ποικίλα και ως επί το πλείστον αρνητικά σχόλια, ενώ ήδη συζητούνται πολλά σενάρια για το ποιος ευνοείται ή όχι από την καθυστέρηση στην διεξαγωγή της εσωκομματικής διαδικασίας.

Το αρνητικό είναι ότι η εμπλοκή στη Ν.Δ. επιδρά και συνολικά στο πολιτικό σύστημα, σε μια χρονική στιγμή που η χώρα είναι σε δύσκολη φάση και η κυβέρνηση έχει μπροστά της κρίσιμες ψηφοφορίες.

Σε αυτό το κλίμα η Κ.Ο. της Ν.Δ. συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης, υπό τον μεταβατικό πρόεδρό της, Γιάννη Πλακιωτάκη, ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι διαφορές στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι μεγάλες στο θέμα της συνεννόησης και της συναίνεσης με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι εμφανείς και οι διαφορές των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών.

Πάντως, η εσωκομματική εκλογική διαδικασία είναι στον … αέρα και είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, η αξιωματική αντιπολίτευση, να στήσει κάλπες για την ανάδειξη νέου αρχηγού την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, όπως ήταν ο στόχος μετά φιάσκο της αναβολής των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου.

Από το βράδυ της Δευτέρας, η νέα ημερομηνία που άρχισε να κυκλοφορεί στο εσωτερικό της Ν.Δ., προκαλώντας πάρα πολλά αρνητικά σχόλια, είναι η 10η Ιανουαρίου, μια εξέλιξη όμως που θα επιφέρει σοβαρό εσωκομματικό ρήγμα, ενώ κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και εάν θα υπάρξουν ή όχι φυγόκεντρες δυνάμεις.

Εξάλλου το ενδεχόμενο οριστικής ρήξης με αφορμή την πιθανή νέα μετάθεση της ημερομηνίας των εσωκομματικών εκλογών, λέγεται ότι θα φέρει πιο κοντά τη διάσπαση και θα δημιουργήσει μεγάλους τριγμούς στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Αναβλήθηκε τελικά η νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που είχε αποφασιστεί για τις εννέα το βράδυ και θα αποφασιζόταν τι ακριβώς θα γίνει.

Τα χρονικά περιθώρια δεν είναι απλά ασφυκτικά, αλλά πλέον λέγεται ότι ίσως δεν αρκεί και ο χρόνος, ενώ μένει να φανεί ποια θα είναι η απάντηση της Vofafone που εκδήλωσε ενδιαφέρον και είναι σε συζητήσεις για να αναλάβει την διοργάνωση των εκλογών.

Πολλοί, οι πιο μυημένοι, προβλέπουν ότι θα απαντήσει αρνητικά και θα δηλώσει αδυναμία να διεκπεραιώσει το έργο έως τις 13 Δεκεμβρίου, λόγω των προβλημάτων του κόμματος που δεν είναι έτοιμο ή θα καταθέσει μια οικονομική προσφορά που θα είναι απαγορευτική για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή υπάρχει και η μεγάλη συζήτηση για τη διαδικασία καταγραφής των ψηφοφόρων, όπως π.χ. εάν αυτή θα γίνει μέσω tablets ή κινητού τηλεφώνου και call center. Η εταιρεία περιμένει δεσμεύσεις από το κόμμα, το οποίο είναι έτοιμο κατά 70% σε διάφορα θέματα, δηλ. εκλογικά κέντρα, κωδικοποιήσεις, κ.α., ενώ υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα του οικονομικού. Και αυτό διότι η Ν.Δ. είναι καταχρεωμένη και είναι μείζον θέμα πως θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο οικονομικό.

Πάντως, το γεγονός ότι η Ν.Δ. δέκα μέρες μετά το φιάσκο της αναβολής των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου, δηλώνει ότι είναι έτοιμη κατά 70% ενισχύει το επιχείρημα πολλών, ότι ακόμα και η προηγούμενη εταιρεία να ήταν έτοιμη, οργανωτικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ανέτοιμο.

Από χθες υπάρχει και η αποχώρηση του Θόδωρου Αμπατζόγλου, πολιτικού συμβούλου και εκπροσώπου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ μετά και την σύγκρουση με τον γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, ενώ είναι ακόμα άγνωστο εάν το βράδυ θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη τονίζει ότι «δεν θεοποιεί την ημερομηνία» και δεν έχει πρόβλημα όπως φαίνεται με την μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι και η πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, εάν δεν εγγυηθεί η εταιρεία ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη διενέργεια των εκλογών και το αδιάβλητό τους, δεν έχει αντίρρηση στην μετάθεση των εκλογών για τον Ιανουάριο.

Η πλευρά Μητσοτάκη δεν συζητά το ενδεχόμενο σχεδίου β, δηλ. την λειτουργία call center, το οποίο θέλει η πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος επιμένει, όπως και ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι οι εκλογές πρέπει πάση θυσία να γίνουν στις 13 Δεκεμβρίου.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οργανωτικό, όσο βαθύτερα πολιτικό και απλά η συζήτηση για την ημερομηνία των εκλογών υποκρύπτει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των υποψηφίων. Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά εάν μετατεθούν οι εκλογές. Και αυτό διότι κάποιοι μιλάνε για «μεθόδευση» ώστε να μετατεθούν οι εκλογές στις καλένδες.

Το «Βήμα της Κυριακής» είχε καταγράψει ότι σε ορισμένα πολιτικά γραφεία συζητείται το σενάριο, εάν δεν γίνουν εκλογές τελικά, αμέσως μετά τις εορτές, να πρωτοστατήσουν κεντρικά στελέχη στην ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας, ώστε να επιλεγεί, μέσα από μια ευρύτερη κομματική διαδικασία (π.χ. συνέδριο) ένα κορυφαίο στέλεχος για να παραμείνει στο τιμόνι της ΝΔ, λόγω και των εξελίξεων στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, έως το καλοκαίρι, οπότε και να γίνει τακτικό συνέδριο και εκλογή του νέου προέδρου.

Σε αυτό το σενάριο η αντίδραση του κ. Παπαμιμίκου ήταν έντονη: «Θα το πω ωμά: Όσοι διακινούν σενάρια αλλαγής του τρόπου εκλογής Προέδρου, ενώ είναι εν εξελίξει η διαδικασία, έχουν στόχο τη διάλυση της Ν.Δ.».

Κίνημα βουλευτών

Το μεσημέρι της Τρίτης, περίπου τέσσερις ώρες πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκδηλώθηκε στη Βουλή κίνηση βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι με επιστολή τους στους τέσσερις υποψηφίους και στον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητούν την αποκλιμάκωση της έντασης.

Με το κείμενο, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, και το οποίο υπέγραψαν έως τις δύο και τέταρτο το μεσημέρι της Τρίτης, 20 βουλευτές και δυο ευρωβουλευτές, ζητούν: α) να ενημερωθεί η Κ.Ο. για την πορεία οργάνωσης των εκλογών και να έχει λόγο και ρόλο η Κ.Ο., β) να γίνουν άμεσα οι εκλογές, δηλ. το συντομότερο δυνατόν, γ) να ενεργοποιηθεί η Κ.Ο. που πρέπει να συμμετέχει ως εγγυητής της εσωκομματικής διαδικασίας, δ) να υπάρξει συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων και ε) να συμφωνηθεί ένας κώδικας αυτοσεβασμού και αυτοσυγκράτησης.

Οι βουλευτές, που υπογράφουν το κείμενο, μεταξύ των οποίων, είναι ο έχων την πρωτοβουλία Λ. Αυγενάκης, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Κώστας Τσιάρας, η Άννα Καραμανλή, ο Χρήστος Κέλλας, ο Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Αντωνιάδης, Απόστολος Βεζυρόπουλος, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, Μαρία Σπυράκη και Ελίζα Βόζενμπεργκ, κ.α. που ζητούν να υπάρξει υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους για να διασφαλιστεί η ενότητα.

Εκνευρισμός Τζιτζικώστα μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος ήταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο., η οποία έληξε αμέσως μετά την ομιλία του κ. Πλακιωτάκη και του εισηγήτη του κόμματος επί του προϋπολογισμού Χρήστου Σταϊκούρα.
«Όποιος δεν θέλει εκλογές ας το πει ανοικτά. Εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου, γιατί κινδυνεύει η ενότητα της παράταξης. Η βάση του κόμματος βράζει και ο τόπος χρειάζεται αντιπολίτευση» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
Το κλίμα στην Κ.Ο. είναι πολύ κακό. «Δεν μπορεί να γελοιποιούμαστε σε τέτοιο βαθμό. Πριν μια εβδομάδα συνεδρίασε πάλι η Κ.Ο. και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα» είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε δημοσιογράφους.
Στην αίθουσα της Γερουσίας, επιχειρήθηκε από βουλευτές να γίνει συζήτηση επί της εσωκομματικής διαδικασίας των εκλογών, αλλά έσπευσε να παρέμβει ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, που είπε ότι δεν είναι ώρα για εσωστρέφεια και συζήτηση επί της εκλογικής διαδικασίας, καθώς η Ν.Δ. μπαίνει σε λίγα λεπτά στη μάχη του προϋπολογισμού.

Ακόμα και οι 22 βουλευτές που παρενέβησαν με κείμενό τους, έμειναν χωρίς απάντηση και δεν συμφωνήθηκε ούτε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών.

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας

Εξέλιξη όμως είχαμε και στο αίτημα του κ. Μεϊμαράκη να κινηθεί το κόμμα δικαστικά της εταιρείας που είχε αναλάβει την οργάνωση των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου και απέτυχε.

Με εντολή του προέδρου της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο νομικός σύμβουλος του κόμματος κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητά συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας Infosolutions και των ομόρρυθμων εταίρων της, μέχρι του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ.

Η προσωρινή διαταγή που ζητήθηκε θα συζητηθεί την Παρασκευή το πρωί. Παράλληλα, κατατίθεται και η σχετική αγωγή.