Η σκηνή προέρχεται από αυτόπτη μάρτυρα και μεταδίδεται με την απαιτούμενη ασάφεια που απαιτεί η προστασία των πρωταγωνιστών. Κλιμάκιο κυβερνητικών στελεχών και επιστημόνων επισκέπτεται τις φυλακές για να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης. Οταν τους αντιλαμβάνονται μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» αρχίζουν να βρίζουν τα μέλη του κλιμακίου και σύντομα η ένταση μεταδίδεται και στους υπόλοιπους φυλακισμένους. Η κατάσταση γίνεται εκρηκτική. Τότε ένας φυλακισμένος, γνωστός βαρόνος του οργανωμένου εγκλήματος, πιάνει το μέλος των «Πυρήνων» που έκανε τη μεγαλύτερη φασαρία και του σφίγγει δυνατά τον καρπό χωρίς να πει λέξη. Ο σκληρός αντιεξουσιαστής ξεφουσκώνει σαν άδειο σακί.
Η αλληλεπίδραση
Η περιγραφή αφορά το ίδιο πλέγμα σκοτεινών σχέσεων που βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις του Γιάννη Πανούση. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη πιστεύει ότι στοχοποιήθηκε όχι επειδή υπήρχε μια προσωπική αντιπαράθεση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά λόγω της υπουργικής θέσης του και του γεγονότος ότι δεν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Απειλές κατά της ζωής τους δέχθηκαν στελέχη και σε προηγούμενες κυβερνήσεις, άλλοι τις αγνόησαν, άλλοι δεν άντεξαν την πίεση. Είναι κοινό μυστικό ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και άλλοι παράγοντες που έχουν ευθύνη για τις φυλακές, επειδή φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη για έρευνες και μετακινήσεις, τη μεταθέτουν στα αρμόδια υπουργεία ή σε κυβερνητικά στελέχη. Η αλληλεπίδραση ποινικών και φυλακισμένων για τρομοκρατία στις φυλακές είναι ένα φαινόμενο που ήρθε με εκκωφαντικό τρόπο στην επικαιρότητα τον Ιούνιο του 2010, όταν εξερράγη δίπλα στο γραφείο του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το δέμα που σκότωσε τον υπασπιστή του Γιώργο Βασιλάκη.
Ο κ. Πανούσης καταγγέλλει ότι όσο ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη στοχοποιήθηκε από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αντιληπτό και το βάθος της αντίθεσης που είχε με τον Νίκο Παρασκευόπουλο, η οποία ξεκίνησε από την κατανομή των υπουργείων και επεκτάθηκε εξαιτίας των διαφορετικών αντιλήψεών τους σε σειρά ζητημάτων. Η τελευταία τους σύγκρουση έγινε «όταν δημοσιοποιήθηκε ότι μπήκε η Αστυνομία στις φυλακές. Οπως γράφτηκε δύο ημέρες προτού παραιτηθεί η κυβέρνηση «οι μπάτσοι του Πανούση μπήκαν στις φυλακές και έλεγξαν τα κελιά των Πυρήνων της Φωτιάς»». Ο κ. Πανούσης του ζητούσε επίμονα να διαψεύσει αλλά, όπως λέει ο πρώην υπουργός, «ποτέ δεν διαψεύστηκε»…
Υπάρχουν επίσης οι συνομιλίες μέλους των «Πυρήνων» με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές με τον Πάνο Λάμπρου, που τότε ήταν άμισθος σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης και προσφάτως συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στις φυλακές Διαβατών. Από τις συνομιλίες φαίνεται να εξελίσσεται μια διαπραγμάτευση για νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, να αποδίδεται ευθύνη για την κωλυσιεργία στον «υπερυπουργό» που «δεν είναι δικός μας» και ο συνομιλητής να λέει: «Καλά κάναμε τότε που του βάλαμε βόμβα».
Η μηνυτήρια αναφορά
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρώην υπουργό, ο οποίος ήταν πάντα «κόκκινο πανί» για το κόμμα, ότι προσπαθεί να «εμπλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ιστορίες αστυνομικής μυθοπλασίας». Την επόμενη ημέρα οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Παρασκευόπουλος και Νίκος Τόσκας κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για αδικήματα που σχετίζονται με το απόρρητο μυστικών εγγράφων της Πολιτείας, υπεξαγωγής εγγράφων και παράβασης μυστικών της Πολιτείας. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα με αφορμή τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Πανούσης αλλά και για τη μηνυτήρια αναφορά των δύο υπουργών. Οι αλληλοκατηγορίες για πλήγμα στην εθνική ασφάλεια από την πλευρά της κυβέρνησης και για ελλιπή φύλαξή του από την Αστυνομία λόγω συνάφειας τμήματος του κυβερνώντος κόμματος με την τρομοκρατία από την πλευρά του κ. Πανούση έχουν τη σημασία τους για τη Δικαιοσύνη, η οποία θα απαντήσει και στο βασικό ερώτημα: Είναι μυθοπλασία όσα καταγγέλλει ή είναι αλήθεια και άρα η ενέργεια των δύο υπουργών λαμβάνει άλλον χαρακτήρα;
Ισως είναι χρήσιμο να θυμίσουμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των πρώτων μηνών της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Τότε μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί τον κ. Πανούση και του είχαν θέσει τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων ο αφοπλισμός των ΜΑΤ. Ο τότε υπουργός τους απέπεμψε και άρχισαν οι εχθροπραξίες. Τον Απρίλιο ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ σε ατμόσφαιρα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης εξαιτίας των διατάξεων για την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής των ισοβιτών που έχουν πάνω από 80% αναπηρία (περίπτωση Σάββα Ξηρού, που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ) και για τον «κουκουλονόμο». Μάλιστα είχε κατατεθεί τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι υποχρεωτική η λήψη DNA από συλληφθέντες, αλλά ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι «η θέση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο το υπουργείο».
Στο μεταξύ μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο απεργία πείνας για τη φυλάκιση της μητέρας των αδελφών Τσάκαλων, ενώ αντιεξουσιαστές κατέλαβαν την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιοποιήθηκε η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Νίκο Βούτση και στον αναπληρωτή υπουργό του που παρέλυσε την Αστυνομία για 19 ημέρες στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και, όταν τελικά πραγματοποιήθηκε επέμβαση εκκένωσης, σε εκδήλωση των «53» διατυπώθηκε η άποψη ότι «η εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στην Πρυτανεία είναι τεράστιο λάθος που μας εκθέτει. Ηθικό, πολιτικό, ιδεολογικό λάθος». Ο κ. Πανούσης έγραψε άρθρο για την «Αριστερά του τίποτα», αλλά ο Αλέξης Τσίπρας για να τον προστατεύσει από τα πυρά πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τρεις ημέρες μετά την εκκένωση της Πρυτανείας.
Ο ρόλος Μαζιώτη
Το ίδιο διάστημα ξέσπασε αντιπαράθεση ανάμεσα στον Νίκο Μαζιώτη και στο Δίκτυο Αγωνιστών Κρατουμένων με υπονοούμενα για πιθανό μορατόριουμ ενός τμήματος του χώρου με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΔΑΚ κατηγόρησε για υπονόμευση τον Μαζιώτη επειδή σταμάτησε την απεργία πείνας όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εκείνος μίλησε για αφέλεια όσων ισχυρίστηκαν ότι «μπορούμε να πιέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τον αντιτρομοκρατικό νόμο» και για διάσπαση του μετώπου όταν «εν μέσω απεργίας πείνας ο υπουργός Παρασκευόπουλος κάλεσε δύο γνωστούς δικηγόρους που αντιπροσώπευαν το ΔΑΚ για «διαπραγματεύσεις» σε σχέση με τα αιτήματα». Επίσης περιέγραψε την επίσκεψη της βουλευτού Φθιώτιδας Βασιλικής Λέβα στις φυλακές Δομοκού τον Μάρτιο: «Είπε ότι «είναι διαφορετικά όταν είσαι απ’ έξω από τον μηχανισμό της εξουσίας και άλλο όταν είσαι μέσα στα πράγματα» και άλλα του στυλ «έχουμε βάλει δικούς μας ανθρώπους στο υπουργείο αλλά ο μηχανισμός, ξέρετε, λειτουργεί αργά»». Οι συζητήσεις φαίνεται ότι δεν αφορούσαν μόνο τα δικαιώματα των φυλακισμένων.
Ο κ. Πανούσης λέει ότι εκείνη την περίοδο εντάθηκαν οι απειλές εναντίον του, ότι σχετική ενημέρωση είχε από τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι τα είχε μεταφέρει και στον Πρωθυπουργό και ότι όλα τα έγγραφα είχαν κοινοποιηθεί και στον υπουργό Δικαιοσύνης (ο οποίος έγινε επίσης στόχος απειλών). Θυμίζει την προϊστορία με τη βόμβα στο γραφείο του που έβαλαν οι «Πυρήνες», την επίθεση εναντίον του και διερωτάται «γιατί μετά τον Αύγουστο που αποσύρθηκα από την κυβέρνηση συνεχίστηκαν οι απειλές εναντίον μου; Ποιος συνεχίζει να με στοχοποιεί;». Ο κ. Πανούσης έχει κληθεί την Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, ζητεί όμως να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό επειδή «είναι πρόβλημα δημοκρατίας και όχι μονομαχίας. Πολύ φοβάμαι ότι οι σύμβουλοί του τον παρασύρουν σε έναν καταστροφικό δρόμο» δηλώνει. Από το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.
ΣΤΟΙΧΕΙΑΗ αντίθεση του Ι. Πανούση με τον Ν. Παρασκευόπουλο ξεκίνησε από την κατανομή των υπουργείων και κορυφώθηκε με την επέμβαση της Αστυνομίας στις φυλακές.
Από τις συνομιλίες μέλους των «Πυρήνων» με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές με τον Πάνο Λάμπρου, που τότε ήταν άμισθος σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης, φαίνεται να εξελίσσεται μια διαπραγμάτευση για νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, να αποδίδεται ευθύνη για την κωλυσιεργία στον «υπερυπουργό» που «δεν είναι δικός μας».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ