Στη Λέσβο βρίσκονται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Αμέσως μετά την άφιξή τους στη Λέσβο, οι κ.κ. Τσίπρας και Σουλτς επισκέφτηκαν το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να επισκεφτούν τον προσφυγικό καταυλισμό στον Καρά-Τεπέ.
«Το έγκλημα πρέπει να σταματήσει… Το όραμα το δικό μας είναι μια Ευρώπη χωρίς φράχτες, χωρίς σύνορα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Σημείωσε ωστόσο ότι «η ιδέα να πέσει μονομερώς ο φράχτης στον Εβρο είναι ιδέα κάποιων που δεν γνωρίζουν. Πρέπει με υπευθυνότητα να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα. Λύση είναι η συνεργασία με την Τουρκία η οποία πρέπει να συγκρατήσει τις ροές και να συμβάλει στην καταγραφή των προσφύγων».
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας πρέπει να φτιάξει τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής προσφύγων στα νησιά και στην ενδοχώρα, αλλά, όπως ανέφερε, «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στο Αιγαίο».
«Είμαστε εδώ για να δούμε πως οργανώνεται η καταγραφή των μεταναστών και πως προχωρούν τα hot spot» δήλωσε από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς.
«Βλέπουμε δραματικές καταστάσεις εδώ που είμαστε. Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους εργάζονται και συνεργάζονται εδώ και συμπεριφέρονται στους πρόσφυγες με καλό τρόπο» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «η απεργία δημιουργεί κάποια προβλήματα. Προστίθενται οι δραματκές καταστάσεις…»
Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε και στην χθεσινή αναχώρηση των πρώτων μεταναστών για μετεγκατάσταση και τόνισε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει.
Να σημειωθεί ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική στο νησί καθώς λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, στο νησί βρίσκονται παγιδευμένοι περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί και πιστοποιηθεί και ενώ οι νεκροί των ναυαγίων παραμένουν άταφοι.
Στο μεταξύ από νωρίς το πρωί διαδηλωτές έχουν καταλάβει το δημαρχείο Μυτιλήνης και έχουν αναρτήσει ένα μαύρο πανό που γράφει: «Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών, είναι και οι Ευρωπαίοι φονιάδες των λαών». Διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί και από τους εθελοντές του Χωριού τού Όλοι μαζί στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια.
Για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό με τη συμμετοχή συναρμόδιων φορέων.
Η Αθήνα έχει πρωτοστατήσει στη διαδικασία ενεργοποίησης των θεσμών στην ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ως κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα, και επομένως η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς δημιουργεί προσδοκίες ώστε να κινηθεί ένας ικανός πολιτικός μοχλός για την ενεργοποίηση εκείνων των δυνάμεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που υποστηρίζουν μια ανθρωπιστική πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα.
Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές, εκτός από την επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς, προγραμματίζεται σειρά συσκέψεων με τους φορείς που έχουν άμεση σχέση με τις προσφυγικές ροές, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για την καλύτερη οργάνωση των χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, αλλά και την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν λόγω του όγκου των προσφυγικών ροών.
Στο επίκεντρο των κινήσεων που θα εκδηλωθούν είναι και η προσπάθεια για μια αποτελεσματικότερη επιστράτευση κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ θα υπάρξουν και εθελοντικές δράσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργοποίηση της κοινής γνώμης, που τις τελευταίες ημέρες παρακολουθεί τη μακάβρια λίστα των νεκρών προσφύγων στα νερά του Αιγαίου να μακραίνει.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδείξει, στις επαφές που θα έχει, τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας πρώτης γραμμής για την υπεράσπιση της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν όσα ανέφερε στη Βουλή για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας.
Κινητικότητα και πρωτοβουλίες αναμένεται να εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα και στο ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Η κυβέρνηση έχει εξ αρχής δηλώσει τη θέση της που συνοψίζεται στο ότι η αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, η οποία αποτελεί τη βασική πύλη εξόδου των προσφύγων προς την Ευρώπη, μπορεί να συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού.
Αυτό μπορεί κυρίως να γίνει με την ενίσχυση της φύλαξης των τουρκικών συνόρων, αλλά και τη δημιουργία μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων από το τουρκικό έδαφος. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης συνοδεύεται με την επισήμανση ότι κάθε βήμα συνεννόησης με τη γειτονική χώρα πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο ρόλος που διεκδικεί η Ελλάδα είναι να μην παρακολουθεί απλώς τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, αλλά να συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις και να παίξει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στα δύο μέρη. Όπως δε αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «προς την κατεύθυνση αυτή, θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες».