Ερωτηματικά και τις πρώτες – παρασκηνιακές, αλλά έντονες – αμφισβητήσεις ως προς τις μεθοδεύσεις και τις πραγματικές προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προκάλεσε στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο πρωταφανής τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο η αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόσων.
Ηδη από το απόγευμα της Πέμπτης στελέχη της Επιτροπής σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες τους στις Βρυξέλλές εκδήλωναν προβληματισμό για την εξέλιξη, εκφράζοντας επιφυλάξεις με αφορμή την εξέλιξη για το κατά πόσον η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα είναι πράγματι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μία από τις θεμελιώδεις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει: την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Την ίδια στιγμή, πηγές που βρίσκονται σε επαφή με τους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους αναφέρονταν με πιο έντονα σχόλια στην απόφαση της κυβέρνησης.
Μιλούσαν για «αυτοκαταστροφική επιλογή» και προειδοποιύσαν για κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η αξιολόγηση, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ίδιο το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Εδικότερα δε αναφέρονταν οι ίδιες πηγές στην σημασία της προσπάθειας για την πάταξη της φοροδοαφυγής και της διαμόρφωσης ενός σταθερού και αξιόπιστου φορολογικούς καθεστώτος.
Και αυτό, όχι λόγω του προσώπου που αποπέμφθηκε, αλλά κατά κύριο λόγο εξ αιτίας της εκτίμησης ότι μία τόσο βίαιη παρέμβαση σε βάρος της ηγεσίας μίας ανεξάρτητης αρχής στρατηγικής σημασίας, απειλεί ευθέως με κατάρρευση κάθε προσπάθεια και διαδικασία αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και διεθνών επενδυτικών κύκλων.
Οι επιπτώσεις της επιμονής της κυβέρνησης να ασκήσει άμεσο και στενό έλεγχο σε μία κομβικής σημασίας αρχή, αναμένεται σε κάθε περίπτωση να αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αποκλείεται το θέμα να βρεθεί και στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και ελεγκτών της πορείας του προγράμματος που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο Ιούλιο.