Αποκαλυπτική για τις μεθοδεύσεις και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αρχική σύλληψη για επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν η επίσημη ανακοίνωση με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου κοινοποίησε την Τρίτη την τροποποίηση του μέτρου.
Έπειτα από την κοινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ και του ΚΥΣΚΟΙΠ το πρωί της Τρίτης και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία φάνηκε ξεκάθαρα ότι η αρχική σύλληψη του μέτρου δεν είχε ούτε εισπρακτικά ούτε δημοσιονομικά κίνητρα – εξ ου άλλωστε και η μεταβολή της αρχικής απόφασης – παρά πρωτίστως ιδεολογικές αφορμές.
Σημειωτέον δε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις βασίζονταν σε είσπραξη φόρων της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016, ενώ μελέτες που διενεργήθηκαν μεταξύ των οποίων και εκείνη της ΓΣΕΕ έκαναν λόγο για έσοδα που δύσκολα θα υπερέβαιναν τα 35 εκατ. ευρώ, με ορατό τον κίνδυνο της αναζήτησης και επιβολής άλλων φορολογικών μέτρων.
Στην σχετική ανακοίνωση με την οποία η κυβέρνηση γνωστοποίησε την νέα απόφασή της αναφέρθηκε σχετικώς:
«Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ (0%)». Με την διατύπωση αυτή κατ’ ουσίαν το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε επίσημη παραδοχή ότι το μέτρο στην αρχική του εκδοχή ανακλήθηκε, χωρίς να συνυπολογίζονται οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, αλλά με γνώμονα τον περιορισμό των κοινωνικών αντιδράσεων και τις αντικειμενικά περιορισμένες δυνατότητες των οικογενειών να εγγράψουν τα παιδιά τους σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, λόγω της αναστάτωσης.
Πέραν αυτού, ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία της ανακοίνωσης της Τρίτης ήταν το γεγονός ότι φροντιστήρια και ΙΕΚ, από κοινού με ωδεία, σχολές χορού και σχολές ξένων γλωσσών – που αντικειμενικά αποτελούν αναγκαστικές επιλογές για την παροχή γενικής εκπαίδευσης – περιγράφονται ως «σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία».
«Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%», ανακοινώθηκε.
Σε ό,τι αφορά δε τα ιδιωτικά σχολεία, η ανακοίνωση ήταν εξίσου αποκαλυπτική καθώς χωρίς καμία αιτιολόγηση και με σαφή υπόνοια της ιδεολογικού τύπου επιλογής, αναφέρεται απλώς ότι «στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%».