Απολύτως ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, μία μόλις εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές. Παρά την άκαμπτη μορφή της, η αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Τετάρτη επηρέασε σε κάποιον βαθμό τις προτιμήσεις και τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος αναδεικνύοντας σαφώς τους κερδισμένους. Ωστόσο δεν δημιούργησε τετελεσμένα καθώς δεν ενίσχυσε αλλά ούτε και αποδυνάμωσε κάποιο κόμμα προκαλώντας του σημαντικά κέρδη ή ανεπανόρθωτες ζημιές. Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, οδεύουμε σε μία από τις πιο αμφίρροπες εκλογικές μάχες της Μεταπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να δίνουν επί ίσοις όροις τη μάχη για την πρώτη θέση, τη Χρυσή Αυγή, το ΠαΣοΚ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι να διεκδικούν την τρίτη θέση και τρία ακόμη κόμματα να διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή.
Μετά το debate
Σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής» μετά το debate των πολιτικών αρχηγών, αν οι εκλογές ήταν αυτή την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτο κόμμα με 26,7% έναντι 26,2% της ΝΔ.
Αυτό που προκύπτει, δηλαδή, είναι ότι οι εμφανίσεις του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και στο debate της Τετάρτης δεν στάθηκαν ικανές να διευρύνουν τη διαφορά από τη ΝΔ, η οποία ήταν 0,6% την περασμένη εβδομάδα και 2,9% πριν από 15 ημέρες. Αντιθέτως, φαίνεται πιθανότερο αυτή η διαφορά να μειωθεί κι άλλο λόγω της διπλής εμφάνισης του Ευ. Μεϊμαράκη στη ΔΕΘ, αφού θα φέρουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.
Υπό αυτές τις συνθήκες αποκτά κομβική σημασία η αυριανή τηλεοπτική αναμέτρηση Τσίπρα – Μεϊμαράκη καθώς μπορεί να κρίνει τον νικητή των εκλογών.
Τρίτο κόμμα, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, παραμένει η Χρυσή Αυγή, η οποία ενισχύεται όσο αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και δεν εξομαλύνονται πλήρως τα προβλήματα διαχείρισής τους. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται να κέρδισε μισή ποσοστιαία μονάδα σε μία εβδομάδα και φαίνεται ότι την ευνόησε επίσης η απουσία της από την τηλεμαχία της Τρίτης καθώς εισέπραξε τμήμα της απογοήτευσης που ένιωσε η κοινή γνώμη.
Σταθερά κερδίζει έδαφος και το ΠαΣοΚ, που φαίνεται να έχει πείσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του να «επιστρέψουν στο σπίτι». Βρίσκεται ήδη στην τέταρτη θέση με 6,1% (από το 4,3% που εμφάνιζε πριν από 15 ημέρες) και διεκδικεί πλέον με αξιώσεις την τρίτη θέση, ενώ φαίνεται πως η εμφάνιση της Φώφης Γεννηματά στο debate θεωρήθηκε επιτυχής τουλάχιστον από τους οπαδούς του κόμματός της. Η εμφάνιση του Δ. Κουτσούμπα στην τηλεμαχία της Τρίτης ωφέλησε και το ΚΚΕ, που ενίσχυσε κι άλλο τη θέση του και έφτασε στο 5,9%, διεκδικώντας και εκείνο με αξιώσεις την τρίτη θέση. Το ΚΚΕ φαίνεται ότι κερδίζει οριστικά και τη μάχη με τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη, που χάνει διαρκώς έδαφος και βρίσκεται πλέον στο 4,2%.
Μάχη για να μπει στη Βουλή εξακολουθεί να δίνει το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 3,1%, ενώ η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη παραμένει σταθερά στο 3,6%.
Ο Αλ. Τσίπρας εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός (36,7%) αλλά με τη μικρότερη διαφορά που είχε ποτέ ο αρχηγός του πρώτου κόμματος από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης τον έχει πλησιάσει στις 2,3 μονάδες (34,4%).
Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και ο πίνακας για την καταλληλότερη κυβέρνηση αλλά και για την παράσταση νίκης καθώς η πλειοψηφία εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (47,9%), αλλά με μικρή διαφορά από τη ΝΔ (35%). Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά αυτή μόλις πριν από 15 ημέρες ξεπερνούσε τις 30 μονάδες!
Παράλληλα η κοινή γνώμη δείχνει να διχάζεται για το ποια κυβέρνηση επιθυμεί, αφού το 32,7% επιθυμεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 30,9% κυβέρνηση ΝΔ.
Το αίνιγμα της αποχής
Κατόπιν όλων αυτών, είναι φυσικό να αυξάνεται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις εκλογές, που κατά προέκταση μειώνει τις πιθανότητες αυξημένου ποσοστού αποχής.
Ενα ποσοστό 63,6% δηλώνει ότι τον ενδιαφέρει η έκβαση της εκλογικής μάχης, αλλά ταυτόχρονα ένα ποσοστό 35,6% δεν δείχνει να συγκινείται ούτε από τον αμφίρροπο χαρακτήρα της αναμέτρησης δηλώνοντας ότι δεν το ενδιαφέρει!
Φαίνεται ωστόσο ότι στην κοινή γνώμη αρχίζει να επικρατεί μια νότα αισιοδοξίας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει μια εικόνα σταθεροποίησης της χώρας. Παρότι το 63,3% θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και μόνο ένα ποσοστό 24,4% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, η απογοήτευση αρχίζει να μειώνεται αισθητά σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ