Αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα των μνημονιακών υποχρεώσεων και την απαίτηση των δανειστών να αλλάξουν οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαναπροσλήψεις σε Δημόσιο και νοσοκομεία, για τις ρυθμίσεις μεγάλων χρεών, ακόμη και για τις επιδοτήσεις του Π. Λαφαζάνη στη Βιομηχανία Ζάχαρης, βρίσκεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μετά την πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων.
Πρόκειται για πακέτο 16 μέτρων τα οποία παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στη συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές και την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ την Παρασκευή στο Χίλτον και θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριών μηνών προκειμένου να υποστηρίξουν τον προϋπολογισμό του 2016.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κοινό σχέδιο κυβέρνησης και δανειστών είναι όλα τα προαπαιτούμενα και η συμφωνία, να έρθουν στη Βουλή ως τις 18 Αυγούστου και να ψηφιστούν ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου 10-12 δισ. ευρώ ως τις 20 Αυγούστου που λήγουν τα ομόλογα τα οποία κατέχει η ΕΚΤ.
Το συνολικό δάνειο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 83 δισ. ευρώ, αλλά το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Εκτός της ανατροπής νόμων του πρώτου εξαμήνου, τα μέτρα που οι δανειστές απαιτούν να ψηφιστούν κατά προτεραιότητα είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών στους αγρότες, η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές, ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ακόμη και η μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ από μισθούς και συντάξεις για όλους όσοι οφείλουν στο Δημόσιο και στις τράπεζες. Το πακέτο που κατατέθηκε στο τραπέζι είναι όσα απαιτούν οι εταίροι ως προϋπόθεση για έναρξη της χρηματοδότησης.
1. Aλλαγές στους νόμους περί προσλήψεων στο Δημόσιο, ρύθμισης των χρεών με 100 δόσεις, κρατικής χρηματοδότησης της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Επίσης κατάργηση του υψηλού συντελεστή της έκτακτης εισφοράς 8% στα ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Μάλιστα η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νομοθεσία για να αντισταθμιστούν πλήρως οι επιπτώσεις της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ.
2. Να αλλάξει ο νόμος για τον διορισμό διοικητών νοσοκομείων ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξάρτητη επιλογή τους.
3. Να μην επαναπροσλαμβάνονται στο Δημόσιο όσοι έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για δωροδοκία, όπως έγινε με περιπτώσεις γιατρών του ΕΣΥ που είχαν καταδικαστεί για «φακελάκια».
4. Να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης από το 2022.
5. Να μειωθεί στο μισό η δαπάνη για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
6. Να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές για τους αγρότες, με πρώτο βήμα τη μείωση της επιδότησης στο αγροτικό ντίζελ κατά 50%. Δεύτερο βήμα η σταδιακή κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.
7. Να αυξηθεί ο φόρος στους εφοπλιστές (επιβάλλεται από το 2014 με κλίμακα επί του τονάζ των πλοίων).
8. Να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις εγκαίρως ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2015.
9. Να μειωθούν οι τιμές στα εκτός πατέντας φάρμακα και να επανεξεταστούν τα όρια στη συνταγογράφηση γενοσήμων.
10. Να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες το 2016 κατά 200 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, με περικοπές και από τις δαπάνες προσωπικού (λιγότερες προσλήψεις) και από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
11. Να γίνει έλεγχος στους μισθούς σε όλα τα επιδόματα, και ειδικά στα οδοιπορικά και στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.
12. Να γίνει η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).
13. Να μειωθεί το ακατάσχετο όριο των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή στις τράπεζες.
14. Να αλλάξει ο νόμος για τις ρυθμίσεις των οφειλών στο Δημόσιο και στα Ταμεία με αυστηρά μέτρα για τους μεγαλοοφειλέτες (όσους χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ).
15. Να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς με βάση την εργαλειοθήκη και τις συστάσεις του ΟΟΣΑ. Προτεραιότητα είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων (και τις Κυριακές).
16. Να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο η πώληση του 51% των μετοχών ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και η πώληση της ΤΡΕΝΟΣΕ. Να κλείσει η διαπραγμάτευση με τη Fraport για την παραχώρηση των 10 μεγάλων αεροδρομίων της χώρας (πλην Χανίων).
Η συνάντηση με την τρόικα
Την τελευταία εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ολοκλήρωσαν τη συγκέντρωση στοιχείων στα υπουργεία. Ομως το «show» δόθηκε στο Χίλτον κατά την άφιξη της εκπροσώπου του ΔΝΤ την Πέμπτη Ντέλια Βελκουλέσκου και την Παρασκευή όταν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και ο βασικός διαπραγματευτής Γιώργος Χουλιαράκης από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα κλείστηκαν σε αίθουσα του ισογείου για να συμφωνήσουν στο νέο Μνημόνιο.
Την τελευταία εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ολοκλήρωσαν τη συγκέντρωση στοιχείων στα υπουργεία. Ομως το «show» δόθηκε στο Χίλτον κατά την άφιξη της εκπροσώπου του ΔΝΤ την Πέμπτη Ντέλια Βελκουλέσκου και την Παρασκευή όταν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και ο βασικός διαπραγματευτής Γιώργος Χουλιαράκης από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα κλείστηκαν σε αίθουσα του ισογείου για να συμφωνήσουν στο νέο Μνημόνιο.
Τα δεδομένα είναι βαριά για την Ελλάδα. Η αποτίμηση της κατάστασης έδειξε ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 3% εφέτος και ότι –παρά την αύξηση του ΦΠΑ και σειράς φόρων –από το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 (0,4% του ΑΕΠ) το καλό σενάριο για το 2015 είναι να κλείσει ο προϋπολογισμός με πρωτογενές έλλειμμα 0,75% του ΑΕΠ.
Στην πολύωρη αυτή συνάντηση συζητήθηκε το πακέτο προαπαιτουμένων –ένα τρισέλιδο σημείωμα με τις υποχρεώσεις για το πρώτο review –που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση κατά το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου. Κανείς κυβερνητικός παράγοντας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν κάποια από αυτά τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν εντός του Αυγούστου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ