Αντιμέτωπος με αντιδράσεις που φθάνουν στα όρια της εσωκομματικής ανταρσίας βρίσκεται πλέον ο Αλ. Τσίπρας, καθώς όπως φάνηκε στην δεύτερη συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος, η πάλαι ποτέ πλειοψηφία δεν είναι σε θέση να «περάσει» εισηγήσεις και αποφάσεις.
Με δεδομένη την πρόθεση του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, η Πολιτική Γραμματεία δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξει σε απόφαση, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα και οι άλλες συνιστώσες ζητούσαν την διακοπή της διαπραγμάτευσης και την λήψη νέων αποφάσεων για την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης.
Εν τέλει και αντίθετα από τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα, τα θέματα παραπέμφθηκαν εσπευσμένως σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Πέμπτη.
Εκεί, όπου ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να ελέγχει την πλειοψηφία, θα αποφασιστούν οι συλλογικές διαδικασίες του Κόμματος την επόμενη περίοδο και θα κριθεί αν θα περάσει η πρόταση για συντεταγμένες διαδικασίες και σύγκληση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, ή αν σύμφωνα με τα σχετικά αιτήματα που κατατέθηκαν, θα διενεργηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα ή Διαρκές Συνέδριο τις επόμενες μέρες και όχι μετά την παρέλευση κάποιου χρόνου, όπως επιθυμεί ο κ. Τσίπρας.
Κείμενο ρήξης από την Αριστερή Πλατφόρμα
Τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν με κοινή δήλωσή τους υπέρτης διεξαγωγής Διαρκούς Συνεδρίου και απέρριψαν την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα και Έκτακτο Συνέδριο.
Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι Αντ. Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σοφία Παπαδόγιαννη που εντάσσονται στην Αριστερή Πλατφόρμα και καλούν αρχικά την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο «Mνημόνιο 3» και να προχωρήσει, ενεργοποιώντας τον λαϊκό παράγοντα, στον σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.
«Το γεγονός ότι ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του Καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Προσθέτουν επίσης: «Η διεξαγωγή κορυφαίων δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, όπως ενός Έκτακτου Συνεδρίου δεν μπορεί να αποφασίζονται μόνο και μόνο ως απόπειρα να επικυρώσουν εκ των υστέρων απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα, τα οποία μάλιστα παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή. Όσο , δε, αφορά την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα σημειώνουμε ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο «ΟΧΙ» στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το «ΝΑΙ» στο Μνημόνιο 3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του».