Την θέση του ότι αποκλείει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ επανέλαβε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να βγάλει λαγό από το καπέλο του για να την αποτρέψει.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε επίσης τις εναλλακτικές προτάσεις της Αθήνας και μάλιστα γρήγορα, ώστε να συζητηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς πότε είναι η προθεσμία για συμφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ απάντησε «σίγουρα θα υπάρξει προθεσμία», αλλά δεν είπε πότε.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γιούνκερ εξέφρασε αγανάκτηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατήγγειλε τους όρους των δανειστών ως «παράλογους», και είπε ότι ενώ θεωρεί τον κ. Τσίπρα φίλο, «προκειμένου να παραμείνουμε φίλοι, πρέπει να σεβαστούμε κάποιους ελάχιστους κανόνες».
Ο Γιούνκερ αρνήθηκε να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Αλέξη Τσίπρα, λέει το Reuters – Διαψεύδει η Αθήνα
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να δεχτεί τηλεφώνημα του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επειδή η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποστείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως είχε δεσμευθεί, με προθεσμία την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ.
Τις πληροφορίες του Reuters διαψεύδει η Αθήνα. Συγκεκριμένα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν το απόγευμα του Σαββάτου: «Η παραφιλολογία συνεχίζεται. Μετά την πρόταση των θεσμών, ‘που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα’ -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!…-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών».
Πάντως, ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters: «Ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία για τις 11 το πρωί του Σαββάτου (12 ώρα Ελλάδας), αλλά ο Γιούνκερ αρνήθηκε επειδή δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και οι προτάσεις, τις οποίες η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ότι θα στείλει την Πέμπτη δεν έχουν φτάσει ακόμη» ανέφερε ο αξιωματούχος.
«Δεν έχει υπάρξει καμία νέα εξέλιξη, οπότε δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε» είπε ο αξιωματούχος.
Η εκπρόσωπος του Γιούνκερ κυρία Αντρέεβα επιβεβαίωσε το αίτημα Τσίπρα για επικοινωνία με τον πεόεδρο της Κομισιόν και δήλωσε ότι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν στις επόμενες ημέρες επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την άρνηση επικοινωνίας.
Μετά την συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, υπήρχε η πληροφορία ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα είχε νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν την Παρασκευή. Ωστόσο, το ραντεβού δεν έγινε, με την Κομισιόν να αναφέρει χθες, Παρασκευή, ότι ώς την ερχόμενη Τρίτη δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ανδρών.
Το Reuters κάνει αναφορά στη χθεσινή ομιλία Τσίπρα στη Βουλή, σημειώνοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε μια «προκλητική ομιλία», που αποσκοπούσε στο να κερδίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου στην άρνησή του να αποδεχθεί τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές.
«Ο Τσίπρας ισσορόπησε μεταξύ αγανάκτησης και σιγουριάς ότι μια συμφωνία είναι πιο κοντά από ποτέ» αναφέρει το πρακτορείο και σημειώνει το σχόλιο του αξιωματούχου της ΕΕ: «Γνωρίζουμε ότι εν μέρει είναι θέατρο, αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε ρόλο σε κάθε σκηνή του δράματος».
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ την περασμένη Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες κατά την ομιλία του στη Βουλή ότι «εξεπλάγη δυσάρεστα» από την προσφορά που τού έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας την πρόταση παράλογη και προκλητική.
«Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτελεί μια κακή στιγμή για την Ευρώπη ή τουλάχιστον ένα κακό διαπραγματευτικό τρυκ, και ότι πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους ίδιους ανθρώπους που την έφεραν» είπε.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολίασε επισήμως τις ομιλίες χθες στην ελληνική Βουλή, ωστόσο κύκλοι σημειώναν πως οι ομιλίες κινήθηκαν σε χαμηλούς τόνους και σε κλίμα συναίνεσης. Εκτιμούν, δε, πως υπάρχει ακόμη κοινό έδαφος για συνέχιση των διαβουλεύσεων.
Εν τω μεταξύ, σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τους έλληνες περιφερειάρχες ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τους διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει σημαντικά κεφάλαια, που θα προσεγγίσουν τα 35 δισ. ευρώ ώς το 2020, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ».