Η νέα κυβέρνηση νομοθετεί και διαπραγματεύεται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανώς δυσμενές, «σε ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμελώς προετοίμασε η παρελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, την Παρασκευή, στο συνέδριο του Εconomist.

Ο Πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι «στην Ευρώπη πάμε καλά», αναφερόμενος στην πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του φάιναλ 4 του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ.

Ο κ. Τσίπρας, αφού διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις, τόνισε ότι η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να κλείσει και η προϋπόθεση είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής.

«Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο μυαλό ότι θα δοκιμάζονται οι αντοχές της Ελλάδας και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές» τόνισε ο πρωθυπουργός και απαρίθμησε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τις πρώτες 100 ημέρες σε απάντηση όσων ασκούν κριτική ότι «έχουμε ξεχάσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις», όπως είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το μνημόνιο ήταν η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης, καθώς και ένα μέσο «πρωτοφανούς εκκαθάρισης δικαιωμάτων».

Στα χρόνια του μνημονίου, υποστήριξε, οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, ενώ το κοινωνικό κράτος σχεδόν κατέρρευσε. Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι έλληνες πλούσιοι, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εντολή της κυβέρνησής του είναι η αλλαγή της πολιτικής του μνημονίου. «Αυτή την εντολή εκτελούμε, και αυτή την αντίληψη φέρνουμε στο επίκεντρο στην Ευρώπη» δήλωσε.

Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε στο όνομα της μεγάλης πλειοψηφίας αλλά και στο όνομα της δικαιοσύνης, στο όνομα μεγάλων αξιών και οραμάτων, τόνισε ο κ. Τσίπρας και επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση για όσα παρέδωσε στην επόμενη,

Στην περίπτωση μας η «καμένη γη» αποτελεί μετριοπάθεια, είπε χαρακτηριοστικά ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για διαπιστωμένη αδυναμία πληρωμής καταβολής μισθών και συντάξεων ένα μήνα μετά τις εκλογές.

Αναφέρθηκε στις τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας

χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις

συζήτηση για την αναδιάρθρτωση του χρέους

ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες,

Καυτηρίασε το γεγονός ότι κάποιοι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης εμμένουν να θέτουν ζητήματα όπως οι αλλαγές στα εργασιακά τις οποίες δεν συζητά η κυβέρνηση ή να μιλούν για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Παρόλα αυτά δήλωσε αισιόδοξος ότι έχει υπάρχει συμφωνία σε πολλά σημεία και ότι μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος και για τα υπόλοιπα ζητήματα.

Ζήτησε, ωστόσο, και από την άλλη πλευρά να μην ζητά παράλογες απαιτήσεις, «να περάσει στη σφαίρα του ρεαλισμού», ενώ κάλεσε για μια ακόμα φορά σε συστράτευση και στο εσωτερικό της χώρας.