Με τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών να πλησιάζει στο σημείο καμπής, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Σε όλες τις πρόσφατες συνεδριάσεις κομματικών και κυβερνητικών οργάνων απέφυγε να τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ του ενός ή του άλλου ενδεχομένου. Ωστόσο κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται βέβαιοι: «Οι επιδιώξεις του Τσίπρα αυτή τη στιγμή συμπίπτουν με τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη» λένε.
Οπως σημειώνει υπουργός που κατέχει νευραλγική θέση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η επιτάχυνση της διαδικασίας και η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας – πακέτου εντός του Μαΐου είναι επιδίωξη και της κυβέρνησης.
«Αφού το θέλουν Τσίπρας και Μέρκελ…»
«Οτιδήποτε άλλο δεν είναι ρεαλιστικό και δεν το συζητούμε» αναφέρει το ίδιο στέλεχος και συμπληρώνει: «Με όλα όσα έχουν γίνει, καλώς ή κακώς ως σήμερα, η μόνη επιλογή είναι να λήξει η διαπραγμάτευση τις επόμενες εβδομάδες, να κλείσει η αξιολόγηση, να αποδεσμευτούν οι δόσεις με βάση τα προβλεπόμενα και να δρομολογηθεί για κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες η συζήτηση για το χρέος και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Σύμφωνα δε με την επισήμανση του ίδιου προσώπου, «αφού η Μέρκελ θέλει λύση και ο Τσίπρας θέλει λύση, τα βασικά έχουν λυθεί»…
Η ομολογία αυτή συμπίπτει και με την εκτίμηση άλλου κορυφαίου υπουργικού στελέχους που δεν συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα Τσίπρα. Οπως έλεγε λίγες ώρες μετά τη μακρά συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την προηγούμενη Πέμπτη, «ο Τσίπρας φαίνεται ότι κλίνει προς τον συμβιβασμό, ακόμη κι αν αυτός είναι «ετεροβαρής», για να μη χρησιμοποιήσω πιο βαριά έκφραση».
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις γενική είναι η εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται πολύ κοντά στη λήψη μιας πολιτικής απόφασης. Να προχωρήσει στον συμβιβασμό με τους δανειστές, ακόμη και αν αυτό σημάνει ότι οι «κόκκινες» γραμμές, κατά κύριο λόγο στα συνταξιοδοτικά, θα μετατεθούν ή θα «θολώσουν». Και εν συνεχεία, να θέσει τα διλήμματα στο εσωτερικό –προ πάντων του κόμματός του, όπου η κινητικότητα είναι έντονη τις τελευταίες ημέρες. Συνομιλητής του Πρωθυπουργού τάσσεται υπέρ της άποψης υπογραφής της συμφωνίας για τη δανειοδότηση της χώρας, ακόμη και αν αυτό σημάνει ότι ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί σε μια τέτοια περίπτωση να υπηρετήσει τη λογική «αυτό είναι το σχέδιο, όποιος θέλει ακολουθεί και όλοι ας λάβουν τις αποφάσεις τους και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Μια τέτοια εξέλιξη την έχουν προεξοφλήσει στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος μεταξύ των άλλων έχει σπεύσει με αρθρογραφία του να σημειώσει ότι ο έντιμος συμβιβασμός είναι όρος «αδόκιμος, ρευστός και χωράει τα πάντα και τίποτα». Επιπροσθέτως, άμα τη λήξει του Υπουργικού Συμβουλίου της Πέμπτης στο iskra.gr αναρτήθηκε άρθρο με τίτλο «Εταίροι και δανειστές καλούν την κυβέρνηση σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση».
Με αυτά τα δεδομένα, η αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας σύντομα θα πετάξει το γάντι στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός του είναι έντονη. Δεν συνοδεύεται όμως με βεβαιότητα για την έκταση που θα μπορούσε να πάρει ένα ενδεχόμενο «σχίσμα». Οπως επιμένουν έμπειροι περί τα κομματικά, μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο. Ομως μια διαφοροποίηση βουλευτών δεν θα πρέπει να αποκλείεται, είτε αυτοί εντάσσονται στην Αριστερή Πλατφόρμα είτε όχι. Κάποιοι πάντως τους υπολογίζουν σε λιγότερους από 10…
Τι έχει αλλάξει στη διαπραγμάτευση
Οι εξελίξεις μετά τις πρόσφατες επικοινωνίες και επαφές Τσίπρα – Μέρκελ υπήρξαν κατακλυσμιαίες. Ο ανασχηματισμός της ομάδας διαπραγμάτευσης επί της ουσίας άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας της. Η εμπλοκή του πρωθυπουργικού γραφείου έγινε πιο άμεση –εξ ου και εμφανίζεται να κυριαρχεί η διάθεση για συμβιβασμό. Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης ενημερώνει αναλυτικά τον υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες παρουσία και πρακτικογράφου, είτε όποτε βρίσκεται στις Βρυξέλλες στέλνει ανά ώρα e-mail στον κ. Βαρουφάκη. Η πληροφόρηση αυτή μεταφέρεται στον κ. Τσίπρα και στον κ. Τσακαλώτο, εν συνεχεία ενημερώνονται οι υπόλοιπες ομάδες για την πορεία της διαπραγμάτευσης και εν τέλει λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις.
Οταν το 2015 θυμίζει κάτι από 2011
Βάζουν στο ντουλάπι την «ντρίμπλα» με το δημοψήφισμα
Από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού επιχειρούνται τις τελευταίες ημέρες διευκρινίσεις στη συζήτηση περί δημοψηφίσματος, η οποία κατά τα φαινόμενα άνοιξε μόνον για λόγους εντυπώσεων και –κυρίως –μοιάζει να απευθύνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Οταν το 2015 θυμίζει κάτι από 2011
Βάζουν στο ντουλάπι την «ντρίμπλα» με το δημοψήφισμα
Από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού επιχειρούνται τις τελευταίες ημέρες διευκρινίσεις στη συζήτηση περί δημοψηφίσματος, η οποία κατά τα φαινόμενα άνοιξε μόνον για λόγους εντυπώσεων και –κυρίως –μοιάζει να απευθύνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δημοψήφισμα συζητιέται μόνο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, για έναν πολύ απλό λόγο: εμείς δεν έχουμε καμία εντολή για ρήξη με την Ευρώπη. Αντιθέτως έχουμε εντολή για διαπραγμάτευση και παραμονή στο ευρώ» ανέφερε στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, επαναλαμβάνοντας στην πραγματικότητα τη δήλωση του Πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star. Υπονοούσε με αυτές τις φράσεις ότι πρόκειται εν τέλει για απευκταία εξέλιξη και πάντως ότι το Μέγαρο Μαξίμου περισσότερο φοβάται, παρά επιδιώκει τη μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος είναι την ίδια στιγμή πολύ πιο ξεκάθαρο στην τοποθέτησή του: «Ποιο δημοψήφισμα και σε τι συνθήκες; Δεν υπάρχουν αυτά. Αν υποθέσουμε ότι δεν επιτυγχάνεται συμφωνία και προκηρύσσεται δημοψήφισμα εντός 20ημέρου, πώς θα γίνει; Με κλειστές τράπεζες και απλήρωτους μισθωτούς και συνταξιούχους; Και όλα αυτά για ποιον λόγο; Για να μην υπάρξουν περικοπές της τάξεως των 300 εκατ. στις επικουρικές συντάξεις;» ανέφερε η ίδια πηγή σε μια αφοπλιστική αποκάλυψη για το πώς οι κόκκινες γραμμές έχουν επί της ουσίας ήδη μετατοπιστεί.
Αξιοσημείωτη είναι πάντως η ομοιότητα των συνθηκών υπό τις οποίες ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σήμερα να θέτει ζήτημα δημοψηφίσματος και εκείνων του Οκτωβρίου 2011, όταν ο Γ. Παπανδρέου είχε ανοίξει το θέμα. Εκείνη την εποχή, ο κ. Παπανδρέου είχε λάβει τα μηνύματα από το εξωτερικό, είχε γνώση τού τι επέρχεται (2ο Μνημόνιο) και κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία ήταν καταλυτική για τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς εντός ολίγων ημερών, μεταξύ όλων των άλλων, έπεσε και η κυβέρνησή του. Ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν τότε ένας από τους πρώτους που είχαν τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά του ενδεχομένου να στηθούν κάλπες για δημοψήφισμα, με την εξής φράση: «Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός (σ.σ.: Παπανδρέου) να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στον λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν από την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ