Συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό και σημερινό πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου είχε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ.Παπανδρέου ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό για την πορεία της διαπραγμάτευσης ενώ εξερχόμενος του Μαξίμου δήλωσε ότι «στόχος είναι να διατηρήσει η Ελλάδα την σημαντική κατάκτηση της, την ισχυρή της θέση στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ».
«Θα θέλαμε μια προοδετυική Ευρώπη και όχι μια συντηρητική. Μια Ευρώπη της ανάπτυξης όπου θα κυριαρχεί η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη. Και γι’ αυτή παλεύουμε» επεσήμανε ο Γ. Παπανδρέου.
«Ωστόσο βρισκόμαστε σε ένα συντηριτικό πλαίσιο και μέσα σε αυτό πρέπει να προασπίσουμε το δημόσιο και εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε.
«Πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τα κακώς κείμενα, μια παρασιτική αντίληψη της οικονομιάς, προκειμένου να πετύχουμε αναπτυξιακή προοπτικη χωρίς να στηριζόμαστε σε άλλους. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις του 2009 που έμειναν στη μέση».
Το παρασκήνιο της προετοιμασίας της συνάντησης
Η συνάντηση, η οποία κλείστηκε ανήμερα το Πάσχα, όταν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία για ανταλλαγή ευχών, πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε να στηρίζει την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να αναδεικνύει μία σειρά σημείων σύμπτωσης θέσεων και απόψεων (μέτωπο με Ευ. Βενιζέλο, Κάννες, δημοψήφισμα, κλπ.).
Στον κ. Σαμαρά, επέρριψε επίσης ευθύνες και είπε ότι αντί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει η δική του κυβέρνηση, προσπάθηε να αποφύγει τις υποχρεώσεις και να «πετάξει την μπάλα» στην επόμενη κυβέρνηση με δύσκολους όρους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ίδια συνέντευξη κάλεσε την κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup με σοβαρή πρόταση, προκειμένου να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος και ξεκαθαρίζοντας προς το εσωτερικό κοινό ότι δε γίνεται να εφαρμόσει ακριβώς ή ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
Τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μόνο με τους εταίρους, αλλά και με τις αγορές, ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι ως πρωθυπουργός συγκρούστηκε με σειρά ηγετών. «Εγώ τσακώθηκα με τον Μπαρόζο, με τον Γιούνκερ.
Δεν ήθελα κανένα μνημόνιο. Δεν ήθελα να ζητιανεύω στον Πούτιν, στους Κινέζους ή στους Σαουδάραβες να αγοράσουν ομόλογα. Είχα ζητήσει από τη Ρωσία να αγοράσει ομόλογα. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο Μεντβέντεφ μου είπε τότε να πάω στο ΔΝΤ. Πολλοί εταίροι μου είπαν το ίδιο», θυμήθηκε, τονίζοντας πως αν ο Ντράγκι που το 2012 καθησύχαζε τις αγορές για την Πορτογαλία και την Ισπανία, το είχε κάνει για μας δεν θα μπαίναμε καν σε πρόγραμμα. «Αυτό είχα πει και στην Μέρκελ. Θέλω όχι λεφτά, αλλά δήλωση εμπιστοσύνης για τις αγορές. Δυστυχώς δεν έγινε», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Επέμεινε πάντως ο κ. Παπανδρέου στην ανάγκη να είχε γίνει το δημοψήφισμα το 2011. «Κοιτάζοντας πίσω το λάθος μου ήταν ένα. Θεωρώ τώρα ότι τότε θα έπρεπε να είχα βρει τρόπο να γίνει το δημοψήφισμα. Αν είχε γίνει, θα είχαμε μία καθαρή εντολή από τον λαό να προχωρήσω σε σημαντικές θετικές τομές για την χώρα. Αυτό είχα προτείνει το 2011 στον Σαμαρά, να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα», είπε.