Νέο αγώνα δρόμου έχει μπροστά της η κυβέρνηση, για να καταρτίσει τον πλήρη και κοστολογημένο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να λάβουν την έγκριση του Eurogroup, προκειμένου να ξεκινήσει η εκροη χρημάτων προς την Ελλάδα.

Μπορεί χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να επισήμανε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής της λίστας, λέγοντας ότι είναι λάθος να μπαίνουν χρονικά όρια, γιατί αν τα υπερβείς, θα ασκηθεί αρνητική κριτική, γεγονός είναι όμως ότι τα χρονικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η λίστα θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν και το συντομότερο δυνατόν θα συγκληθεί το Eurogroup, για να μπει πραγματικά η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στις ράγες.

Επιδίωξη των ευρωζώνης είναι να έχει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις ώς την Παρασκευή 27 Μαρτίου ώστε να συγκληθεί τότε εκτάκτως το Eurogroup είτε εκείνη την Παρασκευή είτε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου.

Η πρώτη εκροή χρημάτων θα αφορά, κατά πληροφορίες, την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 1,9 δισ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα. Σταδιακή θα είναι και η αποδέσμευση των υπολειπόμενων από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Κι ενώ η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες δεν είχε ακόμη τελειώσει, στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης και ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης είχαν ήδη ξεκινήσει σύσκεψη με αντικείμενο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την επταμερή, επαναλαμβάνουν ότι οι ελληνικές αρχές είναι αυτές που έχουν την ευθύνη για την κατάρτιση της λίστας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, Παρασκευή, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προς τους εταίρους της η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις με άλλες, αρκεί να έχουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Το αν έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα θα το κρίνει το Eurogroup.