Η πρόσκληση στο Βερολίνο για τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απασχολεί τον γερμανικό τύπο, ενώ δεν λείπουν και σχόλια για την πιθανολογούμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Η Μέρκελ θέλει να μιλήσει με τον Τσίπρα» επιγράφεται το πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «μετά την ιδιαίτερη ένταση ανάμεσα των προηγούμενων εβδομάδων ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε, απροσδόκητα, τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για μία πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο την επόμενη Δευτέρα». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «ο Τσίπρας, που συμπληρώνει οκτώ εβδομάδες στην εξουσία είχε παραπονεθεί προσφάτως διότι δεν έχει προσκληθεί ακόμη στο Βερολίνο».
«Αντιπαράθεση για το πρόβλημα ρευστότητας- ο έλληνας πρωθυπουργός έρχεται στο Βερολίνο» είναι το πρωτοσέλιδο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Η εφημερίδα καταγράφει τα εξής: «Τη Δευτέρα στις 15.30 η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σήκωσε η ίδια το ακουστικό για να μιλήσει με τον έλληνα πρωθυπουργό. Η Μέρκελ παρακάλεσε τον Τσίπρα να έρθει στο Βερολίνο, για να ξεκαθαρίσουν τα διαμφισβητούμενα θέματα. Ο Τσίπρας συμφώνησε. Την επόμενη Δευτέρα θα έρθει στη γερμανική πρωτεύουσα για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη».
Πρόσκληση ή… παραγγελία;
Υπάρχει όμως ένα ερώτημα, που δεν έχει διευκρινιστεί για το τηλεφώνημα της Άγκελα Μέρκελ: «Του επέδωσε πρόσκληση ή του παρήγγειλε να εμφανιστεί;» διερωτάται η Handelsblatt. Η εφημερίδα επικαλείται πάντως εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες η επίσκεψη Τσίπρα αποσκοπεί σε μία «αποκλιμάκωση της κατάστασης» μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.
Σε ανταπόκριση από τη γερμανική πρωτεύουσα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι «μετά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών στις γερμανο-ελληνικές σχέσεις ο (κυβερνητικός) συνασπισμός του Βερολίνου επιλέγει ένα μείγμα αποκλιμάκωσης και επίθεσης. Πάντως η γραμμή που φαίνεται να εκφράζει ο (κυβερνητικός εκπρόσωπος) Ζάιμπερτ είναι ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών δεν πρέπει να επιβαρυνθεί (με το ελληνικό ζήτημα). Η Μέρκελ θα σκιαγραφήσει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης λίγο πριν από τη σύνοδο, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο».
Τα «υπέρ» και τα «κατά» του Grexit
Η φιλολογία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεχίζεται. Ο σχολιαστής στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine βλέπει θετικά αυτό το σενάριο και εκφράζεται σε υψηλούς τόνους: «Η Ελλάδα είναι η μόνη που αντιμετωπίζει ρίσκα στις αγορές, τα σπρεντ στις υπόλοιπες χώρες (της κρίσης) υποχωρούν σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα. Το Grexit δεν προκαλεί πλέον τρόμο- το αντίθετο μάλιστα. Από τη στιγμή που η Αθήνα προτιμά να μας υψώνει το μεσαίο δάχτυλο- και όχι μόνο με τη μεταφορική έννοια- αντί να κάνει περικοπές, η ευρωζώνη πρέπει να αποφασίσει: θα γίνει μία ένωση μεταφοράς πόρων, όπου οι πιο αναιδείς εκβιαστές θα παίρνουν τα περισσότερα; Ή θα επανέλθει σε μία κοινότητα δικαίου, όπου οι συνθήκες θα αποκτήσουν και πάλι ισχύ; Η πολιτική υπερεκτίμηση του ευρώ οδηγεί σε λάθος δρόμους. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα, δεν είναι το τέλος της ιστορίας».
Διαφορετική άποψη εκφράζει ο καθηγητής οικονομικών Ρούντολφ Χίκελ σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα Handelsblatt: «Η κρατούσα άποψη των οικονομολόγων που δίνουν συμβουλές για το Grexit διαπνέεται από μία αφελή νοοτροπία για την πραγματική λειτουργία των αγορών συναλλάγματος. Δεν αληθεύουν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θεωρείται ότι θα προκύψουν από μία ενδεχόμενη επαναφορά στη δραχμή. Οι διακυμάνσεις των νομισμάτων δεν καθορίζονται πλέον μόνο από τις ροές εμπορευμάτων, αλλά και από διασυνοριακές συναλλαγές ή κερδοσκοπικές κινήσεις. Ακόμα και οι υποτιθέμενες ευεργετικές συνέπειες της υποτίμησης / υπερτίμησης του νομίσματος δεν επιβεβαιώνονται από την εμπειρική έρευνα. Αυτό δείχνει και το σενάριο της επιστροφής στη δραχμή. H δραχμή θα δεχόταν άμεση υποτίμηση κατά 40% σε σχέση με το σημερινό ευρώ».
Τι εκτιμούν γερμανοί αναλυτές και κυβερνητικοί κύκλοι
Προσπάθειες να κατέβουν οι τόνοι θα καταβληθούν στo ραντεβού Μέρκελ – Τσίπρα την ερχόμενη Δευτέρα (23.03). Σόιμπλε προς Αθήνα: κατέρρευσε το κλίμα εμπιστοσύνης, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Ως μια δύσκολη αποστολή χαρακτηρίζουν γερμανοί αναλυτές την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο. Η πρόσκληση έγινε αιφνιδιαστικά από την καγκελάριο Μέρκελ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Το κλίμα ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα έχει δηλητηριαστεί από τις εκατέρωθεν κατηγορίες, τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων και την επαναφορά στο τραπέζι του διαλόγου του αιτήματος για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.
Βολές Σόιμπλε
Από γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους αναφέρεται ότι η επίσκεψη κατατείνει στην επιτάχυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με την καγκελάριο και στο μεθαυριανό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών, θα εκθέσει αναλυτικά το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για έξοδο από την κρίση καθώς και την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, εικάζεται ότι και οι δύο πλευρές θα καταβάλουν προσπάθειες για να κατέβουν οι τόνοι και να μπει τέλος στις λεκτικές επιθέσεις. Στόχος των επιθέσεων από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης έγινε τις τελευταίες ημέρες κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες σε ασυνήθιστο τόνο και χωρίς περιστροφές κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «κατέστρεψε εντελώς το κλίμα εμπιστοσύνης που είχε οικοδομηθεί στο παρελθόν».
Μιλώντας αργά χθες βράδυ σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, που πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), ο Σόιμπλε χωρίς περιστροφές καταλόγισε στην κυβέρνηση Τσίπρα παραβίαση των συμφωνηθέντων και προεξόφλησε την μη υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για φορολόγηση των πλούσιων εφοπλιστών. «Η ελληνική κυβέρνηση λέει ψέματα στον ελληνικό λαό με το αναζητά την ενοχή μόνο στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ελληνική ελίτ απέτυχε και επιπλέον η χώρα έζησε πάνω από τις δυνάμεις της» υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Όσο καιρό ο ελληνικός λαός δεν αντιλαμβάνεται τα προβλήματά του, δεν μπορεί να υπάρξουν και λύσεις».
Αμερικάνικα ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ
Στην επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις «τεταμένες σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.
«Ο Έλληνας Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Άγγελα Μέρκελ την επόμενη εβδομάδα» αναφέρει ανταπόκριση από την Αθήνα στη «Wall Street Journal», επισημαίνοντας ότι «η εν λόγω συνάντηση θα γίνει εν μέσω φθαρμένων σχέσεων, όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Ελλάδας και τις αυξανόμενες προφορικές απαιτήσεις από την Αθήνα για τις πολεμικές αποζημιώσεις».
Για το ίδιο θέμα η «Washington Post» αναφέρει ότι «εν μέσω όξυνσης στις σχέσεις, θα συναντηθούν οι ηγέτες Ελλάδας και Γερμανίας» και ότι «θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Γερμανία, η οποία έχει μεγάλη συνεισφορά στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και έχει επιμείνει στο να τηρήσει η Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας, αν θέλει να λάβει περισσότερα δάνεια σωτηρίας», όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι «ενώ στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από την Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνουν ότι η χώρα έχει ανάγκη τα χρήματα».
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» προβάλλει δηλώσεις του προέδρου του γερμανικού ινστιτούτου DIW Marcel Fratzscher, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «η σύγκρουση Ελλάδας-Γερμανίας καθίσταται ολοένα και πιο προσωπική (μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών)» επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα θέλει το γερμανικό χρήμα, αλλά δεν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις».